Informace občanům o volbách do Evropského parlamentu

grafika volby

Volby do Evropského parlamentu vyhlásil prezident České republiky na dny 7. a 8. června 2024. První den voleb, tj. pátek 7. června 2024, se bude hlasovat od 14:00 do 22:00 a druhý den voleb, tj. sobota 8. června 2024, se bude hlasovat od 8:00 do 14:00.
Právo volit na území České republiky do Evropského parlamentu má každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let, a občan jiného členského státu, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let a je po dobu nejméně 45 dnů přihlášen k trvalému pobytu nebo k přechodnému pobytu na území České republiky a nevznikla u něj překážka ve výkonu volebního práva.
Překážkami ve výkonu volebního práva je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu a omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva. Každý volič může v týchž volbách do Evropského parlamentu hlasovat pouze jednou!
Podmínkou výkonu volebního práva ve volbách do Evropského parlamentu je zápis státního občana České republiky, který má právo volit, do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu. Tento seznam vede Městský úřad Písek, pracoviště Budovcova 207/6, kde si voliči mohou ověřit, zda jsou v tomto seznamu zapsáni, a mohou požadovat doplnění údajů nebo provedení oprav. Seznam voličů bude uzavřen dva dny přede dnem voleb do Evropského parlamentu, tj. ve středu 5. června 2024 v 16:00. Voliči, který není zapsán ve výpisu ze seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, okrsková volební komise hlasování neumožní.
Ve volbách do Evropského parlamentu bude možno volit také na voličský průkaz, o který si voliči mohou zažádat v případě, že nebudou moci nebo nehodlají volit ve „svém“ volebním okrsku. O vydání voličského průkazu si voliči mohou požádat od vyhlášení voleb, a to písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče, doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, tj. v pátek 31. května 2024, nebo osobně do okamžiku uzavření seznamu voličů. Městský úřad Písek nejdříve 15 dnů přede dnem voleb, tj. ve čtvrtek 23. května 2024, předá voličský průkaz osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle. Voličský průkaz opravňuje voliče ve dnech voleb do Evropského parlamentu k hlasování v jakémkoliv volebním okrsku pouze na území České republiky.
Městský úřad Písek zanese nejpozději 20 dnů přede dnem voleb, tj. v sobotu 18. května 2024, do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu voliče, kteří nemají v tomto správním obvodu trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na území České republiky, ale kteří zde jsou v nemocnici, porodnici, sanatoriu, ústavu sociální péče nebo v obdobném ústavu a zařízení a kteří budou Městskému úřadu Písek nahlášeni správcem příslušného zařízení. Upozorňujeme voliče, kteří budou hospitalizováni v nemocnici, aby požádali správce zařízení o zápis do seznamu voličů pouze v případě, kdy je jejich pobyt ve dny voleb v této nemocnici zřejmý, neboť následné změny spočívající v dopsání voliče do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu v místě jejich trvalého pobytu již nelze provádět! Případ, kdy je volič neplánovaně přijat do nemocnice v době, kdy již nemůže být na svou žádost prostřednictvím správce zařízení nahlášen do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu, nemá voličský průkaz a uplynula již lhůta, ve které lze o vydání voličského průkazu požádat, nelze řešit jinak, než že tomuto voliči nebude umožněno hlasování. Každý volič, který se nebude nacházet v nemocnici nebo v obdobném zařízení a nepožádal o vydání voličského průkazu pro volby do Evropského parlamentu, může volit pouze v tom okrsku, do kterého patří podle místa trvalého pobytu.
Město Písek je rozděleno do 29 stálých volebních okrsků. V „Oznámení o době a místě konání voleb“ je uvedeno, do kterého okrsku patří jednotlivé domy ve městě, kde je sídlo jednotlivých volebních místností a co si voliči musí vzít s sebou k hlasování. Text oznámení bude vyvěšen na úřední desce a ve vitrínách městského úřadu. Do každého domu v Písku bude doručeno oznámení týkající se příslušného volebního okrsku. Upozorňujeme na změnu sídla volebního okrsku č. 3, který bude nově umístěn v ZŠ Jana Husa (dosud byl umístěn ve „Výměníku“ v Truhlářské ulici).
Každému voliči bude dodána nejpozději 3 dny přede dnem voleb, tj. v úterý 4. června 2024, sada hlasovacích lístků společně s poučením o způsobu hlasování pro volby do Evropského parlamentu. Pokud volič neobdrží sadu hlasovacích lístků nebo ji ztratí, bude k dispozici na Městském úřadě Písek nebo ve dnech voleb ve volební místnosti. Volič, který je státním občanem České republiky, prokáže po příchodu do volební místnosti svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem. Volič, který je občanem jiného členského státu, prokáže po příchodu do volební místnosti svou totožnost a občanství jiného členského státu. Neprokáže-li volič tyto skutečnosti, nebude mu hlasování umožněno.

Další informace o volbách do Evropského parlamentu vám může zodpovědět Michal Hanus, vedoucí kanceláře úřadu, tel. 382 330 273, Karel Škvor, vedoucí oddělení přestupků, tel. 382 330 612, Iva Švejcarová, oddělení přestupků, tel. 382 330 616, Irena Strnadová, vedoucí správních agend, tel. 382 330 306, pověření organizační a technickou přípravou voleb.

Michal Hanus, vedoucí kanceláře úřadu
Zodpovídá: Petra Měšťanová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 29.4.2024 / 29.4.2024


Zařazenopo 29.04.2024 16:04:00
ZdrojPísek
Originálmesto-pisek.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=12075&id=55838

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V