Policie.cz (Policie)
Kriminalita a bezpečnost  |  29.04.2024 11:54:00

Haló, tady Europol. Muž z Moravskoslezského kraje uvěřil a přišel o peníze

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Haló, tady Europol. Muž uvěřil a přišel o peníze

Frýdecko-Místecko - další podvodné jednání.

Třinečtí policisté se zabývají dalším případem podvodu, tentokrát s legendou odcizení identity a falešnými policisty Europolu v hlavní roli. Poškozeným je muž z Frýdecko-Místecka, který takto přišel o víc jak 400 tisíc korun.

Vše začalo, když poškozeného telefonicky kontaktoval muž hovořící anglicky, který se představil jako policista Europolu. Sdělil mu, že se stal obětí krádeže identity s tím, že jsou v rámci Evropské unie pod jeho osobními údaji prováděny nelegální převody peněz. Následně byl přepojen na dalšího „policistu“, který muži řekl, jaká obvinění jsou proti němu vedená. Dále mu sdělil číslo jeho případu a také číslo svého odznaku. Poté ho požádal o osobní údaje v podobě jména, příjmení, data narození a také informace o počtu jeho bankovních účtů a platebních karet. Po krátké chvíli byl přepojen na třetího rádoby důstojníka z Europolu. Ten mu zopakoval obvinění a seznámil jej s možnostmi v rámci evropského práva, a že musí postupovat dle protokolu. To mělo zahrnovat převedení jeho financí na bezpečné místo a následné zastavení všech služeb souvisejících s jeho identitou, tedy bankovního účtu, telefonu a dalších.

Posléze byl tedy instruován ke stažení aplikace, ve které se zaregistroval a vytvořil si účet, na který se pokusil převést 100 tisíc korun na kryptoměnu bitcoin. Platba však byla opakovaně zamítnuta. Proto byl volajícím požádán o stažení jiné aplikace, kde se mu podařilo zakoupit kryptoměnu jen za nižší částku, tedy 20 tisíc korun. Následně měl tyto bitcoiny uložit do kryptoměnové peněženky, kdy byl však aplikací dotázán, zda důvěřuje osobě, na jehož adresu kryptoměnu zasílá. To v poškozeném vzbudilo podezření, zda se nejedná o podvod, což sdělil volajícímu „policistovi“. Ten však reagoval pohotově a poslal muži telefonní číslo, které si měl ověřit na internetu. Poté mu z tohoto čísla zavolal, což poškozeného uklidnilo. Převod kryptoměny byl však znovu opakovaně zamítnut. Když to tedy nešlo přes aplikace v kryptoměně, navrhl volající převod peněz na zahraniční konto mimo Evropskou unii.

Poškozený byl ještě poučen, že může být kontaktován ze své banky s dotazem, zda chce opravdu transakci provést. V případě, že by k tomuto došlo, měl trvat na okamžitém převodu peněz s tím, že se jedná o dar příteli pro nemocného syna, který nutně potřebuje operaci. Během hovoru jej volající požádal ještě o zaslání fotografie jeho dokladů, což muž učinil. Poté odeslal dle instrukcí ze svého účtu na zahraniční konto finance ve výši přes 400 tisíc korun. Druhý den však poškozený opět pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, proto věc oznámil policii.

Buďte při těchto podezřelých telefonátech obezřetní a vše si ověřujte. Nezapomínejte, že pachatelé již umí napodobit telefonní čísla různých institucí, včetně policie. Doporučujeme si toto ověřit tím, že zavěsíte, číslo znovu vyťukáte a zavoláte zpátky. Také pamatujte, že vás policie či bankovní instituce nebudou telefonicky navádět k převodu peněz z vašeho účtu jinam. Tyto případy a rady se neustále opakují, věnujte jim proto pozornost, ať se nestanete další obětí podvodníků.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
29. dubna 2024

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688