Historický okamžik bitcoinu je tady! Jak zareaguje cena?

Historický okamžik bitcoinu je tady! Jak zareaguje cena?

Tomáš Vranka
17:01 19. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Horská dráha na kryptoměnovém trhu pokračuje. Po raketovém růstu posledních měsíců přišel první velký propad tohoto roku. Kromě makroekonomické a geopolitické situace se nyní přidávají i faktory specifické pro trh kryptoměn — bitcoin halving proběhne již 19. – 20. dubna. Jak tyto události ovlivní cenu kryptoměn v následujících dnech a týdnech?

Trh s kryptoměnami v posledních měsících zažil velký růst, a to samozřejmě včetně jeho největšího a nejstaršího zástupce, kterým je bitcoin. Ten, i přes propad v posledních dnech, vyrostl od začátku roku o více než 40 % a oproti minimům z konce roku 2022 již vzrostl o zhruba 300 %. Obecně kryptoměnovému trhu v růstu pomáhaly očekávání snížení úrokových sazeb, stále relativně vysoká inflace, klesající důvěra v centrální banky i schválení spotových bitcoinových ETF v USA a v nedávné době také v Hong Kongu.

Nicméně změny očekávání v oblasti sazeb v USA a zhoršující se situace na Blízkém východě se postaraly o změnu trendu. Geopolitika a makroekonomie budou na trzích vždy rizikovým faktorem. Pokud se však podíváme na trh kryptoměn, od svého počátku kryptoměny padají a rostou ve velmi podobných čtyřletých cyklech a bitcoin halving byl vždy stěžejní událostí.

Nejdříve se však sluší podat krátké vysvětlení, co having (půlení) vlastně znamená. Velmi zjednodušeně řečeno, bitcoin vzniká těžbou pomocí specializovaného hardwaru. Těžaři za tuto práci dostávají určitý počet bitcoinů, který se každé zhruba 4 roky snižuje na polovinu. Jinými slovy, odměna za každý vytěžený blok bude opět poloviční a logika říká, že když je rychlost, s jakou se něco přidává do oběhu, menší, měla by se daná věc stát vzácnější.

Jak už ale bylo zmíněno, bitcoin a trh s kryptoměnami jako celek však ovlivňuje i množství dalších faktorů, od měnové politiky přes legislativní rámec až po aktuální geopolitický stav světa, takže samotný dopad půlení je bez dalších faktorů těžké určit. To však nic nemění na skutečnosti, že po každém z předchozích půlení dosáhla cena dříve či později nových maxim. Bude tomu tak i tentokrát? Podívejme se do minulosti. Bitcoin je aktivum, které od svého vzniku velmi silně roste. Pokud bychom použili klasický graf, vypadal by nějak takto:

Zdroj: xStation

V grafu vidíte vývoj ceny bitcoinu od roku 2012 a tři předchozí půlení (halvingy) z let 2012, 2016 a 2020 vyznačené svislými černými čarami. Skutečnost, že cena výrazně rostla, však znamená, že v grafu nemůžeme přesně vidět vývoj ceny mezi jednotlivými halvingy. Pro podobné účely je zvykem používat logaritmický graf, který upravuje svislou osu tak, aby byl graf čitelnější – rozestupy mezi jednotlivými úrovněmi nejsou rovnoměrné, ale v čase rostou s tím, jak roste cena aktiva.

Zdroj: xStation

Tento graf vypadá čitelněji a vidíme, že po každém z předchozích půlení bitcoin rostl, i když později došlo k menší či větší korekci. Během půlení v roce 2012 byla cena za 1 bitcoin přibližně 12 USD, v roce 2016 přibližně 680 USD a v roce 2020 přibližně 8600 USD. Ve všech předchozích obdobích mezi půlením tedy ceny výrazně rostly, i když se tempo růstu pochopitelně zpomalilo, když trh rostl.

Historický trend růstu po halvingu je tedy očividný. Je ale třeba říci, že letošní cyklus má mnoho prvenství. Nikdy dříve cena bitcoinu nepřekonala svá maxima před půlením. Díky spotovým ETF je bitcoin také dostupnější než kdy dříve a počet institucionálních investorů narůstá, s čímž se dá očekávat i změna celkového chování trhu. Navíc každé půlení má z ekonomického pohledu menší dopad, než půlení předešlé. I přesto se ale bezpochyby jedná o historický moment, který stojí za pozornost.

Pokud se chcete o světě kryptoměn dozvědět více, XTB v nedávné době představilo nový ebook TOP 5 kryptoměn u XTB, ve kterém se dozvíte:

  • Charakteristiky a aktuální situace kryptoměn
  • Technický pohled na kryptoměny
  • Plusy a mínusy pěti nejobchodovanějších kryptoměn u XTB
  • CFD a ETF na bitcoin

Ebook je zdarma dostupný na linku zde.


Zařazenopá 19.04.2024 17:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/historicky-okamzik-bitcoinu-je-tady-jak-zareaguje-cena/
KategorieNezařazené
AutorTomáš Vranka
guidhttps://roklen24.cz/?p=157406

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V