Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Americká automobilka Tesla dnes požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas. Informovala o tom agentura Reuters.

Zpráva o plánu na obnovení rekordního balíku odměn pro Muska přichází krátce poté, co Tesla svým zaměstnancům sdělila, že hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14.000 pracovních míst.

Soudkyně Kathaleen McCormicková ze státu Delaware v lednu dohodu o odměnách pro Muska zamítla s tím, že je nespravedlivá vůči akcionářům. Za jejím verdiktem stála žaloba jednoho z akcionářů, podle kterého byla výše odměn přehnaná.

Musk zhruba měsíc po tomto verdiktu oznámil, že hodlá přesunout právní sídlo automobilky Tesla ze státu Delaware do státu Texas. "Nikdy nezřizujte právní sídlo své firmy ve státě Delaware," napsal po verdiktu soudu Musk na síť X.

Dohoda představovala největší balík odměn, jaký kdy některá z firem ve Spojených státech hodlala svému šéfovi vyplatit. Odměny měly být vyplaceny postupně při splnění stanovených cílů. Žaloba uváděla, že Tesla investory oklamala, protože naznačovala, že splnění stanovených cílů je velmi obtížné, zatímco ve skutečnosti to tak podle žaloby není. Mezi výkonnostními cíli, které bylo nutné splnit, je například určitá ziskovost firmy a cena jejích akcií na burze.

Vedení společnosti Tesla tvrdilo, že dohoda byla uzavřena proto, aby Musk jako jeden z nejdynamičtějších podnikatelů na světě nadále věnoval pozornost firmě. Soudkyně však rozhodla, že Tesla a Muskovi právníci nebyli schopni prokázat, že akcionáři byli při hlasování plně informováni. Musk měl navíc v té době silné vazby na osoby pověřené vyjednáváním za Teslu. Výši odměn McCormicková označila za nepochopitelnou částku, která není spravedlivá vůči akcionářům. Balíček byl podle ní také vyjednán řediteli společnosti, kteří se nechali strhnout Muskovou rétorikou a jeho vystupováním.

Musk při návštěvě Indie představí investici až tři miliardy dolarů

Šéf společnosti Tesla Elon Musk při své návštěvě Dillí, kde se příští týden setká s indickým premiérem Naréndrou Módím, oznámí investici v Indii za dvě až tři miliardy dolarů (47,4 až 71,1 miliardy Kč), především do výstavby nového závodu. S odvoláním na dva obeznámené zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Tesla se o indický trh zajímá už několik let a její zástupci tuto zemi loni několikrát navštívili.

Musk se s Módím setká v pondělí; viděli se už loni v červnu v New Yorku. Na třetím největším automobilovém trhu světa je zavádění elektromobilů stále v plenkách.

Indickému trhu s elektrovozy, který je sice malý, ale roste, dominuje domácí automobilka Tata Motors. Loni tvořily elektrické modely dvě procenta celkového prodeje automobilů, ale vláda si klade za cíl dosáhnout do roku 2030 podílu 30 procent.

Tesla již začala hledat prostory pro showroomy v Dillí a Bombaji a její berlínská továrna vyrábí vozy s pravostranným řízením, které chce od letošního roku vyvážet do Indie. Co se týče lokací pro závod, ve hře je stát Tamilnádu na jihu země, dále Maháráštra na západě a Gudžarát, domovský stát Módího. Továrnu plánuje Tesla stavět dva roky, napsala dříve Reuters.

Indie minulý měsíc snížila dovozní clo na některé elektromobily s podmínkou, že jejich výrobci investují v zemi alespoň 500 milionů dolarů a do tří let tam zahájí výrobu. Tesla za nižší clo několik měsíců lobbovala, ale narážela na odpor indických automobilek. Automobilky mohou v režimu nižšího cla dovézt až 8000 vozů ročně.

Tesla se potýká se zpomalující poptávkou po elektromobilech na svých hlavních trzích v USA a Číně a zároveň se sílící konkurencí čínských výrobců. Automobilka nedávno oznámila pokles dodávek za první čtvrtletí a nesplnila odhady trhu. Tento týden Tesla informovala, že propustí deset procent svých zaměstnanců.


Zařazenost 17.04.2024 16:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5858867/tesla-zada-akcionare-o-obnoveni-odmen-pro-muska-v-indii-chce-investo...
KategorieAkcie, Akcie - Svět
AutorČTK
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V