MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Z domova  |  15.04.2024 16:30:00

Materiály na jednání vlády dne 17. dubna 2024

 

Bod č. 1 - Návrh zákona o implementaci předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí (zákon o digitálních financích)

Ministerstvo financí předkládá vládě návrh zákona o implementaci předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí. Konkrétně jde o nařízení DORA o digitální provozní odolnosti finančního sektoru a nařízení MiCA o trzích kryptoaktiv. Návrh zákona obsahuje především úpravu kategorizace přestupků a také pravomocí České národní banky jako orgánu dohledu. Některá další ustanovení reagují na nařízení MiCA a jejich cílem je hladká aplikace nařízení v České republice, například zvláštní režim rezervy aktiv vydavatelů tokenů vázaných na aktiva či elektronických peněžních tokenů.

Nařízení DORA upravuje jednotná pravidla digitální provozní odolnosti finančního sektoru, která musí finanční instituce spadající do působnosti tohoto nařízení dodržovat. Doposud byla úprava digitální provozní odolnosti roztříštěna do jednotlivých sektorových předpisů.

Nařízení MiCA představuje první komplexní předpis upravující nabízení kryptoaktiv veřejnosti a poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy. Poskytovatelé služeb souvisejících s kryptoaktivy budou nově licencovaným subjektem dohlíženým Českou národní bankou.

Bod č. 2 - Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí a financování udržitelnosti

Spolu s návrhem zákona o implementaci předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí předkládá Ministerstvo financí návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů EU v oblasti digitálních financí a financování udržitelnosti. Návrh zákona obsahuje další úpravy zákonů navazující na nařízení DORA a MiCA a implementaci nařízení o evropských zelených dluhopisech.

Bod č. 6 - Rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení

Ministerstvo financí předkládá vládě ke schválení předběžně přehled vytipovaných pozemků ve vlastnictví státu nebo příslušnosti hospodařit pro Státní pozemkový úřad, které budou zařazeny do rezervy státních pozemků v rámci rozvojového programu státu na podporu dostupného bydlení. Počet těchto pozemků každým rokem přirozeně klesá, protože dochází k jejich postupnému převodu do soukromých rukou. Vzhledem k významným doporučením evropských institucí a v souladu s programy na podporu bydlení je třeba, aby identifikované pozemky vhodné pro výstavbu dostupného bydlení byly uchovány v majetku státu. Z toho důvodu je navrhováno zařazení pozemků SPÚ do rozvojového programu státu.

Dostupné bydlení je jednou z klíčových priorit Vlády ČR propsané i do Programového prohlášení Vlády ČR. Dostupnost bydlení v České republice se rychle zhoršuje, nejhorší je v tomto ohledu vývoj ve velkých městech a jejich okolí – především v Praze a krajských městech.

Ministerstvo financí ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj začalo připravovat program podpory bydlení již v roce 2022. Jedním z klíčových prvků systému podpory bydlení je poskytování pozemků státu obcím. Primárně proto, že v řadě lokalit je nedostatek dostupných pozemků pro výstavbu bez toho, aby docházelo k zvětšování obcí a narůstaly požadavky na rozvoj dodatečné infrastruktury. Současně bezplatný převod pozemků na obce pod podmínkou následné výstavby dostupného nájemného bydlení je způsob, jak bydlení pro cílové skupiny zlevnit bez významného finančního zatížení pro obce. Bezúplatný převod pozemků státu na obce bude muset být podmíněn tím, že pozemky budou dlouhodobě využity pro výstavbu dostupného bydlení a nebudou následně zprivatizovány a převedeny na jiné právnické či fyzické osoby.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Út 17:30Materiály na jednání vlády dne 24. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
08.04.2024Materiály na jednání vlády dne 10. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
03.04.2024Materiály na jednání vlády dne 3. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.03.2024Materiály na jednání vlády dne 27. března 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
20.02.2024Materiály na jednání vlády dne 21. února 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688