OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.04.2024 15:20:05

Himaláje lákají. Přibývá však nákladných škod z cestovního pojištění

Po covidových uzávěrách výrazně vzrostl počet klientů, kteří vyrážejí s cestovním pojištěním UNIQA do Himalájí. Nejde jen o zkušené horolezce, ale rovněž o „hobby“ turisty, kteří si plní své sny. Jenže velehory jsou zrádné a nehod přibývá. S ohledem na nadmořskou výšku a vzdálenost od ČR jde o události patřící v UNIQA k nejnákladnějším vůbec.

Cesty do Himalájí mají během roku dvě sezóny: jedna z nich právě běží (od března do května) a druhá, ještě oblíbenější, trvá od října do listopadu. Většina cest kopíruje tato dvě období,“ říká Eva Trajboldová, manažerka produktů pojištění osob UNIQA.

Kdo vyráží z Česka do Himalájí?

Do Himalájí vyráží s cestovním pojištěním UNIQA v posledních několika letech asi 2 500 klientů ročně. Velkou skupinu tvoří členové Českého horolezeckého svazu, jenž je pojištěn na výpravy právě v UNIQA. V posledních letech odjíždí za himalájskými vrcholy s expedicemi na 700 zkušených členů-lezců. Ti mají ve svém pojistném krytí speciální výjimku a upravené podmínky, aby mohli lézt na ty nejvyšší hory.

Chce-li běžný turista podniknout vysokohorský trek, běžné cestovní pojištění UNIQA mu kryje nehody do nadmořské výšky 3 000 m n. m. Turisté mířící do Nepálu si sjednávají ještě připojištění nebezpečných sportů, k nimž patří pohyb v horách do 5 000 m n. m, ovšem bez horolezeckého náčiní, protože zdolávání vysokohorských štítů je z pojištění vyloučeno.

Na Himaláje se specializují některé české cestovní kanceláře. Ty se zaměřují buď na vysokohorské túry do 5 000 m n. m, anebo pár vybraných partnerských CK dokonce i na horolezecké expedice nad 5 000 m n. m, protože na základě své dlouholeté expertízy a se zkušenými horskými průvodci dostali od UNIQA výjimku a přizpůsobené podmínky pojištění. V ČR se setkáváme i se speciální nabídkou CK pro seniory, kteří si aktivní dovolenou v Himalájích plní celoživotní sen. V jejich případě jde převážně o vysokohorskou pěší turistiku. S cestovními kancelářemi vycestuje do Himalájí s CK v posledních letech okolo 1000 klientů s pojištěním UNIQA ročně. Zbytek turistů vybavených cestovním pojištěním UNIQA se vypraví každoročně do Nepálu individuálně.

Jaké potíže turistů v Himalájích UNIQA řeší a kolik to stojí?

Typickým problémem bývá výšková nemoc (též akutní horská nemoc). Symptomy zahrnují bolesti hlavy, zvracení, dušnost a únavu. V nižších nadmořských výškách zpravidla je třeba postiženého dostat co nejdříve níže. Pokud není sám a zraněný, může to zvládnout za pomoci ostatních členů skupiny bez intervence záchranářů. Jindy je zapotřebí k turistovi přivolat pomoc, což v nepálských podmínkách téměř vždy znamená vyzvednutí pacienta helikoptérou a transport buď do příznivější výšky, kde se dotyčný zotaví, anebo do nemocnice s lékařským ošetřením.

Výšková nemoc a dýchací obtíže, ale i akutní zhoršení povětrnostních podmínek a omrzliny horolezců ve stěnách hor znamenají asistenci helikoptéry vždy; při nedobrých povětrnostních podmínkách se může záchrana podařit až při několikátém vzletu. To samé platí pro těžká zranění nebo polytraumata po pádu z výšky.

Jen za podzimní sezónu 2023 bylo takových případů záchrany klientů UNIQA okolo třiceti. Jeden lokální vzlet helikoptéry přijde v průměru na 120–160 tisíc korun, pobyt v nemocnici další desítky tisíc korun, nejde-li o vážnější stav. Operace a rekonvalescence po polytraumatech vyjde minimálně na statisíce korun.

Například v roce 2022 registruje UNIQA případ horolezce, jenž po pádu z hory padal několik stovek metrů a utrpěl polytrauma. Na místě dopadu ho vyzvedl vrtulník a dopravil do nemocnice, kde byl léčen několik měsíců, a poté byl repatriován zpět do ČR. Veškeré náklady hradila UNIQA z jeho cestovního pojištění: celkový účet zněl na 2,78 milionu korun.

Loni na podzim se pádem ze šestitisícovky zabil český horolezec. Vyzvednutí jeho ostatků si vyžádalo nejen nasazení helikoptéry, ale také misi horolezců, aby jeho tělo dopravili na místo, odkud mohlo být letecky transportováno. Tato operace stála asi 650 000 korun. Následná letecká repatriace vyšla na 350 000 korun.

Šťastnější konec měla událost klientky CK během treku v nadmořské výšce 4 500 m n. m. Tu postihly omrzliny a otoky dolních končetin, které bránily v dalším pochodu. Transport helikoptérou, léčení v nemocnici a repatriace domů byly vyčísleny na více než půl milionu korun.

Pozor na výluky

Klient je vždy povinen pojistným událostem předcházet a současně jednat v souladu s lokálními předpisy. „Ty jsou v oblasti Himalájí poměrně striktní, ať už se jedná o vízovou povinnost nebo období uděleného povolení k výstupu na hory. Současně je třeba dodržovat potřebnou aklimatizaci, mít k dispozici potřebnou přiměřenou výstroj a vydat se na trasu jen s horským průvodcem, je-li to potřebné. Ve velehorách nesmí být podceněno žádné riziko, protože zanedbání může být fatální,“ varuje Eva Trajboldová.

V případech, kdy se horolezci či turisté dopustí nějakého přestupku či sami přispějí ke vzniku pojistné události, může pojišťovna své plnění regresovat za nimi.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688