Zlato je za 2 300 dolarů. Co bude dál?

Zlato je za 2 300 dolarů. Co bude dál?

Ole Hansen
16:01 8. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Zlato zůstává trhem, kde se nakupuje při poklesu, a vzdoruje tak obvyklému negativnímu dopadu silného dolaru a výnosů. Stříbro jde výš díky zlatu a silné rallye na mědi. V krátkodobém horizontu může následovat konsolidace, snížení sazeb může spustit druhý růstový impulz.

V našem článku z konce března jsme psali o tom, že nedávné chování zlata, kdy rostlo bez jasných důvodů, si zaslouží velký respekt, protože ukazuje na trvale silnou základní poptávku. Od té doby zlato vyskočilo o dalších 8,3 % na dnešní rekordní úroveň.

Zlato dnes dosáhlo cílové hodnoty 2 300 USD, kterou jsme stanovili v našem výhledu na 1. čtvrtletí s názvem „Rok kovů“, kde jsme vyjádřili býčí názor na zlato, stříbro, měď a nakonec i platinu. Je však zajímavé, že cílů bylo dosaženo bez tří důležitých faktorů, a to snížení sazeb, kde očekávání klesla z více než sedmi na začátku roku, na méně než tři v současnosti. Předpokládali jsme, že se snížením sazeb na obzoru povede slabší dolar a nižší reálné výnosy k oživení poptávky po ETF ze strany správců reálných peněz. Ani jedno z toho se zatím nenaplnilo a místo toho zlato hnaly vzhůru hedgeové fondy nebo spekulanti, díky rozmachu, který byl nastartován silnou poptávkou investorů z celého světa reagujících na zvýšené geopolitické napětí a růst financovaný dluhem.

V krátkodobém horizontu bude zlato i stříbro pravděpodobně konsolidovat. Vzhledem k tomu, že na obzoru stále čeká snižování sazeb vedoucí k dolaru a výnosům, vidíme, že zlato může potenciálně expandovat k 2500 USD a stříbro k 30 USD, což je maximum z února 2021. Největšími hrozbami pro ceny jsou nepravděpodobné snížení geopolitické teploty, centrální banky pozastavující své agresivní nákupy zlata při přizpůsobování se vyšším cenám a hedgeové fondy párující zpět část z téměř 300 tun zlata, které minulý měsíc nashromáždily prostřednictvím trhu s futures.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Silná momentová rally, která následovala po proražení nad 2 075 USD minulý měsíc, zatím nebyla zpochybněna a konsolidace v polovině března vyvolala pouze korekci o 50 dolarů. Nedostatek výrazných korekcí, které by potenciálně zpochybnily nedávno vytvořené dlouhé pozice držené hedgeovými fondy a CTA, byl klíčem k pokračujícímu růstu zlata. Použijeme-li Fibonacciho metodu jako vodítko, korekce v této fázi na 2 245 USD nebo dokonce 2 225 USD nemusí být dostatečná k tomu, aby zpochybnila zmíněné dlouhé pozice. Po období konsolidace by vyhlídka na snížení sazeb a obnovení nákupů centrálních bank mohla potenciálně vést k tomu, že cena později v průběhu roku dosáhne na 2 500 USD, zatímco velkou čárou v písku níže zůstává 2 075 USD.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Stříbro se delší dobu potýká s problémy ve srovnání se zlatem, a to i proto, že bílý kov nemá podporu
v podobě nákupů centrálních bank. Během posledního měsíce však polodrahokam, který zhruba polovinu své poptávky odvozuje z průmyslového využití, získal podporu od oživujícího se sektoru průmyslových kovů jako je měď, která vyskočila na 14měsíční maximum v reakci na zpřísňující se výhled nabídky těžby. A také díky čínským hutím diskutující o omezení výroby v době, kdy naděje na oživení globální poptávky nabírají na síle.

V průběhu minulého týdne se poměr zlata a stříbra propadl z hodnoty nad 90 uncí stříbra na jednu unci zlata na současných 84,7, což poukazuje na schopnost stříbra silně růst, když se mu dostane dvojí podpory ze strany zlata i mědi. Z technického pohledu po prolomení rezistence kolem 26 USD poměrně rychle následovalo prolomení nad 27 USD, což je maximum z března 2022, přičemž další hlavní sledovanou úrovní je oblast 28 USD, náš počáteční cíl pro letošní rok, před desetiletým maximem na úrovni 30 USD.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenopo 08.04.2024 16:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/zlato-je-za-2-300-dolaru-co-bude-dal/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorOle Hansen
guidhttps://roklen24.cz/?p=156892
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V