Rozbřesk: Proč podzimní volby v USA mohou ohrožovat českou korunu?

Česká koruna byla na začátku roku 2024 viditelně pod tlakem ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, ČNB začala snižovat úrokové sazby dříve než ECB a Fed. Navíc trhy v průběhu prvního kvartálu odkládaly své sázky na první pokles sazeb v USA, což se koruně logicky nelíbilo. A za druhé, poptávka po průmyslovém zboží šla globálně ke konci roku 2023 a na začátku roku 2024 dolů - to se podepsalo na náladě v exportně orientovaném průmyslu a pravděpodobně i na jeho ochotě zajišťovat otevřené eurové pozice na začátku tohoto roku (svoji roli sehrála “menší atraktivita” forwardových kurzů daná nižším úrokovým diferenciálem).

V našem základním scénáři předpokládáme, že oba negativní faktory začnou v dalším průběhu roku slábnout, koruna by pak mohla zastavit své ztráty a začít lehce zpevňovat. Některé události posledních týdnů nám trochu dávají za pravdu, jiné však ne a ukazují na přetrvávající možná rizika pro českou měnu.

Pro korunu bezesporu vyznívají příznivě poslední výsledky průmyslových podnikatelských nálad. Nejde tolik o české indikátory (vylepšení zaznamenaly jak PMI, tak nálady podle ČSÚ), jako spíše o globální náladu v průmyslu. Globální index nákupních manažerů vystoupal v březnu na nejvyšší hodnotu od června 2023 - vylepšilo se jak hodnocení nových objednávek, tak výroby.

Na druhou stranu, pozitivní obrat v evropském průmyslovém sentimentu je zatím relativně malý a absolutní hodnota indexů nákupních manažerů v Česku i v Německu zůstává hluboko pod klíčovou úrovní 50 bodů - jednoduše řečeno, na výraznější “rozmrznutí ledů” v českém exportně orientovaném průmyslu si musíme počkat. Navíc z pohledu evropských exportérů nevyznívá vůbec dobře rostoucí napětí v globálním obchodě. Zatím se jedná o drobné “přestřelky” - francouzské “vyloučení” čínských automobilek vyvolává “proti-reakci” u vína a koňaku.

Pravá zatěžkávací zkouška však může přijít na podzim s americkými volbami. Pokud by v případě vítězství Donalda Trumpa došlo k navýšení cel o 10 %, mohlo by to mít na německé vývozy podle propočtů tamních institutů dopad okolo 5 % (a další negativní dopady by zasáhly investice). To by ve finále byla špatná zpráva jak pro euro, tak i pro všechny středoevropské měny včetně koruny. Navíc vyšší americká cla by pravděpodobně znamenala také vyšší americkou inflaci a vyšší úrokové sazby amerického Fedu (respektive jejich pozdější a pomalejší pokles). A to by byl pro korunu další problém. Sečteno, podtrženo, naše sázky na pozitivní obrat na koruně jsou zatíženy řadou rizik a nejistot. A jedním z hlavních jsou podzimní volby v USA.

*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v okolí 25,30 EUR/CZK a vyčkává na nové impulsy. Relativně pozitivně pro ni mohla vyznít poslední série globálních PMI v průmyslu a na konci týdne čekáme také relativně slušný výsledek českého maloobchodu. Na druhou stranu, české koruně se dál nelíbí vysoké úrovně amerických výnosů (viz EUR/USD).

Eurodolar

Nejen včerejší data z USA a EMU, ale i vystoupení centrálních bankéřů přinesly smíšené informace, které však zapadly do trendu posledních dní. V eurozóně zmiňme nižší než očekávanou inflaci a v USA pak vystoupení šéfa Fedu Powella, který opatrně trhům naznačoval, že sázky na relativně brzké snižování sazeb nemusí být správné. Powell konkrétně uvedl, že bude zapotřebí větší jistoty, pokud jde o inflační výhled, aby bylo možné uvažovat o snižování sazeb.

Výsledkem tedy je, že dolarový dvouletý výnos (4,73 %) se stále obchoduje mírně pod letošním vrcholem (4,75 %) a delší splatnosti atakují důležité technické rezistence (4,42 % na deseti letech). Nicméně dolar (prozatím) nedokáže profitovat z převážně solidních amerických dat a vyšších výnosů.
Dnešní kalendář sice obsahuje několik vystoupení centrálních bankéřů (z Fedu) a některá zajímavá data (viz např. výrobní inflace v EMU), ale eurodolar bude již zřejmě vyhlížet zítřejší data z amerického trhu práce.

Regionální Forex

Dnes odpoledne bude polská centrální banka rozhodovat o úrokových sazbách, které velmi pravděpodobně ponechá beze změny. Stane se tak přesto, že nedávno zveřejněná březnová inflace vykázala velmi nízké číslo, když v meziročním vyjádření spadla na 1,9 %. Vedení NBP však bude s reakcí vyčkávat na to, jak se do cen promítne zvýšení DPH na potraviny a uvolnění cen energií. Nicméně pokud si komentář k rozhodnutí NBP přidrží svoji jestřábí rétoriku, tak zlotý z toho může profitovat.


Zařazenočt 04.04.2024 09:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5840409/rozbresk-proc-podzimni-volby-v-usa-mohou-ohrozovat-ceskou-korunu.htm...
KategorieUdálosti, Dluhopisy, Ekonomika, Měny, Sazby, Úrokové sazby
AutorJan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V