Moody's zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti ČEZ na negativní ze stabilního kvůli možné akvizici GasNet

Mezinárodní ratingová agentura Moody's včera zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ na negativní ze stabilního. Samotné hodnocení ponechala beze změny na stupni Baa1. Zhoršení výhledu nicméně naznačuje, že v budoucnosti by Moody's mohla ratingovou známku firmy ČEZ zhoršit.

Moody's ve své tiskové zprávě upozornila, že ke změně výhledu přikročila několik dnů po oznámení, že ČEZ zaplatí 846,5 milionu eur (zhruba 21,4 miliardy Kč) za koupi podílu 55,2 procenta v české plynárenské společnosti GasNet.

Agentura uvedla, že převzetí dává strategický smysl, protože umožňuje společnosti ČEZ posílit pozici na českém energetickém trhu. Upozornila nicméně, že akvizice je spojena se značnou dluhovou zátěží, protože firma GasNet je silně zadlužená. Moody's ve své zprávě poukázala rovněž na pokles cen elektřiny v posledních měsících.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému podniku či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Společnost ČEZ minulý týden oznámila, že její čistý zisk loni meziročně klesl o 63 procent na 29,6 miliardy Kč. Podle analytiků šlo o výraznější propad, než byla očekávání trhu. Důvodem je hlavně výraznější vliv mimořádných daní a odvodů, na nichž podnik odvedl kolem 40 miliard Kč. I přesto ale ČEZ loni s výjimkou rekordního roku 2022 vydělal nejvíce za posledních deset let.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Plánované převzetí firmy GasNet ještě musí schválit Evropská komise a české ministerstvo průmyslu a obchodu. Sjednanou kupní cenu ČEZ uhradí překlenovacím úvěrem upsaným syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů. Kupní cena podle ČEZ zohledňuje aktuální celkový dluh společnosti GasNet, který je kolem 55 miliard korun a ve společnosti zůstává. Bez něj by byla cena transakce vyšší.


Zařazenost 27.03.2024 08:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5830456/moodys-zhorsila-vyhled-hodnoceni-uverove-spolehlivosti-cez-na-negati...
KategorieAkcie, Akcie - ČR
AutorČTK
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V