Export (export.cz)
Export  |  26.03.2024 15:56:00

Češi dodávají další zdravotnické vybavení na ukrajinu. Tchaj-wan poskytne finanční podporu

ČEŠI DODÁVAJÍ DALŠÍ ZDRAVOTNICKÉ VYBAVENÍ NA UKRAJINU. TCHAJ-WAN POSKYTNE FINANČNÍ PODPORU

 Ruští vojáci nestřílí jen po ukrajinských tancích. Na územích, která původně dobyli, ničí i civilní a zdravotnickou infrastrukturu. České firmy se tak spojily s vládou a za finančního přispění Tchaj-wanu se pokouší nejvíce postiženým oblastem pomáhat. Celkově by mělo jít až o čtvrt miliardy korun.

Foto: Czech Health Technology Institute

„Podle našich statistik byla takto zničena až tisícovka zdravotnických zařízení,“ říká Jan Horák, majitel společnosti Comedeq, která na Ukrajinu zdravotnické vybavení dováží a aktuální projekt kompletuje. „Co mohli, to ruští vojáci ukradli. A co nemohli odnést, to klidně zničili, rozstříleli. Hlavně aby tam po nich nic nezůstalo,“ popisuje stav nemocnic a poliklinik po osvobození území od ruské armády.

PODPORA PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ I GYNEKOLOGŮ

Dodávky na úrovni primární zdravotnické péče inicioval Czech Health Technology Institute (CHTI), který sdružuje zdravotnické firmy z asociace AVDZP (Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků), klastr CzechImplant a fakultu biomedicínského inženýrství pražské ČVUT.

Cílem je směřovat pomoc na úroveň základních zdravotních služeb a součástí jednoho „balíku“ je tak vybavení pro šest ordinací praktických lékařů, jednu gynekologickou ordinaci a jeden sál na menší operační zákroky. Celkově by měla jedna taková dodávka stačit na obsloužení zhruba 15 tisíc obyvatel.

Ukrajina se během války potýká s řadou nových výzev. To, že pomůžeme zkvalitnit péči už u praktických lékařů, může pomoci odfiltrovat tlak na nemocnice, které jsou zavalené zraněnými vojáky i civilisty,“ popisuje koncept šéf CHTI Marek Svoboda. Velmi důležitá je podle něj i moderně vybavená gynekologie. „Ukrajina už dřív zapomněla řešit problém své nadcházející generace. A situace se i kvůli válce zhoršuje. Podle statistik stouplo od začátku ruské agrese například procento předčasných porodů z 12 na 40 procent a je tak potřeba investovat do prenatální péče,“ dodává.

Součástí ordinací praktických lékařů je ale například i set na CRP testy. Ty ve zkratce umí ukázat, zda je v těle zánět a jestli je tak nemoc virového či bakteriálního původu. Tyto testy, které jsou na Západě už běžné, mohou zamezit nadužívání antibiotik, se kterým Ukrajina bojuje. V kombinaci s válkou a obrovským množstvím zraněných se zde už vyvinula řada bakterií, které jsou vůči antibiotikům zcela resistentní.

DODÁVKA PRO NEMOCNICI U KACHOVSKÉ PŘEHRADY

První dodávka ordinací putuje do nemocnice v padesátitisícovém Marhanci u Kachovské přehrady. Původně měla česká mise podnikatelů vedená ministerstvem zdravotnictví předávat zařízení přímo tam. Bezpečnostní situace se v Marhanci ale v posledních měsících natolik zhoršila, že k předání došlo ve sto kilometrů vzdáleném Dnipru. Součástí předání je i zaškolení techniků, kteří vybavení v nemocnici budou instalovat, a tamních doktorů.

„Naše nemocnice je vybavená na klidnější období. Dříve se dopravní nehoda stávala jednou až dvakrát týdně, ale nyní máme téměř každý den zraněné lidi – mají něco s hlavou, utržené ruce nebo nohy a my jim musíme poskytnout okamžitou pomoc. Operační sál proto určitě potřebujeme,“ chválí si dodávku chirurg Dmytro Kameněv, který se předávání zúčastnil.

NEJVÍCE ZASAŽENÉ OBLASTI VÁLKOU

Balík osmi ordinací vyjde na zhruba deset milionů korun. První dodávku zaplatila česká vláda, další ale budou financované vládou Tchaj-wanu. Východoasijská země na ně pošle celkem 10 milionů dolarů (asi 235 milionů korun), které budou postupně rozpuštěny do tří let a využity by měly být hlavně v Charkovské a Dnipropetrovské oblasti. Ty byly válkou nejvíce zasaženy.

Podmínkou podpory je mimo jiné to, že 30 procent dodávek pochází od tchaj-wanských firem. Už nyní je připravených pět dalších projektů pro letošní rok, po Marhanci bude jako první vybavena například poliklinika v Charkově.

Na dodávce se podílí zhruba dvacítka českých firma. Kromě Comedequ, který vše kompletuje, je to například Linet, Profil, BMT nebo MZ Liberec.

 

FOTOGALERIE

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688