Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  26.03.2024 08:15:15

Trh se sladil s Fedem. Rovnovážnou sazbu ale vidí stále výš

Trh se sladil s Fedem. Rovnovážnou sazbu ale vidí stále výš

08:15 26. března 2024

Klíčové body

Zdroj: Depositphotos

Americká výnosová křivka si prošla na delším konci mírným napřímením. S ohledem na kondici největší ekonomiky světa nepředpokládáme, že si výnosy nejdelších splatností v nejbližší době projdou výraznějším poklesem. Desetiletá splatnost by se měla pohybovat v pásmu 4-4,5 %. Jednou z klíčových otázek do dalších týdnů bude, zda se dočkáme dalšího růstu časové prémie, která se dostala zpět zhruba na úrovni 0 %.

Včerejší aukce dvouletého amerického dluhopisu v objemu 66 miliard dolarů byla největší v historii. Výsledek ukázal silnou poptávku, kde zájem byl především na straně zahraničí. Na tailu, tj. rozdílu nejvyššího výnosu a výnosu z předaukce, o velikosti půl bazického bodu je vidět, že trh, nehledě na holubičí čtení březnového zasedání Fedu (psali jsme zde), požaduje mírně vyšší výnos.

Krátký konec americké výnosové křivky by měl zůstat svázán s výhledem politiky Fedu. Delší konec si po setkání měnového výnoru prošel poklesem výnosů. U desetiletého dluhopisu až k 4,2 %, avšak postupně se vrací výš směrem k 4,25 %. Tento posun byl tažen nárůstem reálných tržních sazeb měřených protiinflačním dluhopisem stejné splatnosti.

Z futures sazby SOFR vidíme, že trh očekává snížení sazeb zhruba v souladu s výhledem Fedu, tedy o 75 bodů v letošním roce. V roce 2025 je pak aktuálně zaceněno dalších 75 bodů, což rovněž odpovídá březnové prognóze. Při delším výhledu je i zde patrné, že trh pracuje s vyšším odhadem neutrální neboli rovnovážné sazby, než který představil Fed. Zatímco centrální banka pracuje s hodnotami pod 3 %, trh stále naznačuje úrovně nad touto hranicí.

Navýšení výhledu neutrální sazby směrem vzhůru ze strany Fedu by mělo mít dopad zejména na vyšší delší konec výnosové křivky. Jeho pohyb byl zatím velmi mírný, což může být dáno právě rozdílným pohledem trhu (dříve jsme psali zde).

Tento týden nás čeká výsledek indexu výdajů na osobní spotřebu zveřejněný v pátek. Trh očekává meziměsíční nárůst indexu z 0,3 % na 0,4 %, u jádrového naopak pokles z 0,4 % na 0,3 %. V dalších týdnech bude následovat 10. dubna reportovaná inflace za březen. Oba tyto údaje mohou mít potenciál zapůsobit na medvědí zploštění výnosové křivky, pakliže zveřejněná čísla překonají odhady horním směrem. V takovém případě by mohl být narušen komentář guvernéra Fedu, který lednová a únorová inflační data spojil se sezónností.

Dosavadní situace ukazuje, že inflace, zejména jádrová, tíhne k nad očekávání větší odolnosti. Otázkou je, zda ji potvrdí další měsíce, a zda by to mohlo vést k dalšímu přehodnocení výhledu sazeb. Zde nám napoví až další data, v tom nejdelším výhledu rovnovážné sazby pak příští aktualizovaná prognóza Fedu zveřejněná v červnu. Jestliže by došlo k tomu, že perzistentní inflace povolí, riziko medvědího zploštění by kleslo a nahradilo by jej býčí napřímení křivky přes pokles výnosů středních splatností.

Dolar na začátku týden krátce zpevnil k hranici 1,0800 za euro. V průběhu dne však zisky postupně smazal s tím, jak evropské výnosy rostly rychleji než americké. Aktuálně americká měny ztráty navyšuje k úrovni 1,0850 za euro. Měnám regionu pomohlo silnější euro. Koruna zpevnila pod 25,30 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,080´50 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,10 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0794 do 1,0875 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,27 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,29 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,19 až 25,36 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,20 do 23,43 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME, TradingView

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688