Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.03.2024 17:11:00

Švýcarská inflační výjimečnost – co za ní zřejmě je a co ne

Švýcarská inflace je už zase znatelně pod 2 % a samozřejmě i hluboko pod inflací v eurozóně, UK, i Spojených státech. Tamní centrální banka tak přikročila ke snížení sazeb a kolem toho všeho se začala točit řada úvah. Více a také méně relevantních.

Dnešní první graf ukazuje dlouhodobý vývoj inflace v alpské zemi, eurozóně a UK. Ve Švýcarsku se na vrcholu inflačních tlaků růst cen dostal až nad 3 %, pak se krátce držel na cíli ve výši 2 % a nyní už zase klesá pod něj. Země je tedy opět ve stavu, kdy nedosahuje cíle a to zespodu. Ve stavu, který panoval dlouhou dobu před rokem 2022. Z pohledu řady jiných zemí je to velká výjimka. Pro Švýcary spíše normál.

sss
Zdroj: X

Druhý graf ukazuje vývoj sazeb švýcarské centrální banky SNB a ECB. U první i druhé z nich je po roce 2009 na sazbách vidět snaha o zvednutí inflace na cíl, pak zvednutí sazeb ve světle přestřelování cíle. A u SNB nyní jejich opětovný pokles. ECB se zatím tímto směrem nevydává, důvod shrnuje graf první.

nnn
Zdroj: X

Ve spojitosti s druhým grafem jsem mimo jiné zaznamenal úvahy, že situaci ve Švýcarsku ovlivňuje hlavně to, že SNB byla mnohem umírněnější co se týče růstu své rozvahy. Jenže tato centrální banka naopak patří mezi ty, jejichž rozvahy (relativně k HDP) rostly zdaleka nejvíce a dosahují hodnot nejvyšších. Důvodem je právě předchozí snaha o zvednutí inflace k cíli ve výši 2 %, respektive celkový rámec politiky zaměřené na dosažení cíle a udržení kurzu v definovaném rámci. Čtenáři si v této souvislosti mohou vzpomenout i na to, jak SNB někdy překvapivě přepínala svou intervenční – kurzovou politiku.

Současné snižování sazeb tedy rozhodně není dáno/umožněno tím, že SNB by byla celkově hodně umírněná na kvantitativní straně monetární politiky (i když tu je určitý prostor pro diskusi na rovině toku vs. zásoby – změny vs. celkové výše rozvahy). Nedávno jsem tu po čase psal, že z mého pohledu se někdy přeceňuje význam rozvahy a „likvidity“ (při volnosti tohoto pojmu) na ceny akcií. Výše uvedené naznačuje, že se možná někdy přeceňuje i u inflace. Každopádně: Proč má tedy Švýcarsko inflaci opět pod cílem v době, kdy se řada vyspělých zemí stále nachází v opačné situaci?

Hezké shrnutí můžeme nalézt například u Accurity. Pro nás zajímavější o to, že se v něm několikrát zmiňuje i ČR (https://www.accurity.ch/2023/10/09/why-is-inflation-low-in-switzerland-compared-to-other-countries). V kostce:

Švýcarsko jako velmi bohatá země má nízký podíl výdajů na potraviny a energie na celkových výdajích a tudíž na indexu spotřebitelských cen. U energií je navíc mnohem méně závislé na vnějších zdrojích a fosilních palivech. V extrémní zkratce tak nerozhodoval objem rozvahy jeho centrální banky ale objem vody v horských jezerech a vodní elektrárny. K tomu podle Accurity na sílu inflace působila výchozí cenová hladina – čím vyšší (bohaté země) o to nižší inflační tlaky.

Accurity pak jako další významný faktor zmiňuje regulaci cen energií (ve světě běžná věc v těch částech vertikály, které jsou monopolní povahy). Ovšem také v této zemi silnou regulaci cen potravin. Což už je naopak ekonomická exotika. Mimochodem, Eurostat v roce 2020 odhadoval celkový podíl regulované části ekonomiky v některých jednotlivých zemí Evropy a Švýcarsko jasně vede s 30 %. Na druhém místě bylo Nizozemí s cca 22 %. Německo je na 15 %, Rakousko asi na 8 % a Itálie na 7 %.

Logickým pokračováním by nyní bylo rozebírat výhody a nevýhody regulace cen potravin. Což jde ale samozřejmě daleko za hranice jednoho článku. Nebyl bych v této souvislosti mimochodem překvapen, kdyby Švýcarsko v rámci celého systému potravinářství mělo hodně jinak nastavený i systém dotací/podpory zemědělství, popř. celé vertikály.

Accurity vlastně v souvislosti s uvedeným zmiňuje ještě jednu věc – politické fungování země a související silný konsenzus ohledně toho „co je potřeba udělat“. Celkově je tak Švýcarský ekonomický a společenský systém v některých ohledech unikátní. Rozhodující je ale podle mne to, na čem takový systém stojí a od čeho se odvíjí – z čeho vyrostl – smýšlení a hodnoty lidí ve společnosti. Což mimo jiné znamená, že kopírování systémů nemusí nic moc řešit.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688