Společné prohlášení vysokého představitele, místopředsedy Josepa Borrella a komisaře Virginijuse Sinkevičiuse u příležitosti Světového dne vody

Světový den vody

Zdraví a prosperita lidí a planety závisí na stabilitě globálního koloběhu vody.

Změna klimatu, úbytek biologické rozmanitosti, neudržitelné hospodaření a znečištění mají dopad na vodní zdroje po celém světě. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Dětského fondu OSN (UNICEF) stále nemá každý čtvrtý člověk na světě přístup k nezávadné pitné vodě. Téměř polovina světové populace nemá přístup k bezpečným hygienickým podmínkám.

S rostoucím nedostatkem vody ohrožuje zvýšené soupeření o ubývající sladkovodní zdroje stabilitu mezi národy i uvnitř nich v důsledku konfliktů, vysídlování nebo migrace. Voda se rovněž až příliš často používá jako válečná zbraň.

Bez všeobecného přístupu k nezávadné a čisté pitné vodě a hygienickým podmínkám pro všechny nelze dosáhnout míru.

Letošní globální téma Světového dne vody se zaměřuje na využití „vody pro mír“. Vodní hospodářství a přeshraniční spolupráce v oblasti vody jsou mocnými nástroji pro předcházení konfliktům a udržování míru. Evropská unie pracuje na zlepšení přístupu k vodě nebo hygienickým podmínkám pro 70 milionů osob do roku 2030. Usiluje rovněž o ochranu, zachování a obnovu ekosystémů souvisejících s vodou.

V návaznosti na výsledky konference OSN o vodě konané v roce 2023 vybízí EU ke společnému úsilí o účinnou mnohostrannou správu. Voda, včetně provázanosti vody a bezpečnosti, musí být prioritním tématem napříč mnohostrannými procesy. Vodohospodářská odolnost má zásadní význam pro dosažení cílů udržitelného rozvoje a pro boj proti změně klimatu.

EU vyzývá partnery a zúčastněné strany, aby se těmito diskusemi dále zabývali, mimo jiné během Zeleného týdne EU 2024, který se bude konat ve dnech 29.–30. května. Pod heslem „Jiný pohled na vodu“ vyzývá EU všechny ke změně způsobu, jakým vidíme, používáme a spravujeme vodu, a ke zvyšování povědomí o mnoha vodních řešeních.

Všeobecný přístup k vodě a hygienickým podmínkám je lidské právo. Zabezpečením vody se rozumí zajištění míru a udržitelnosti.

Souvislosti

V letošních závěrech Rady o environmentální diplomacii Rada konstatovala, že stabilita globálního koloběhu vody je celosvětovým problémem, který je základem pro dosažení všech cílů udržitelného rozvoje, a znovu zdůraznila význam strategického přístupu EU k vodohospodářské odolnosti a zabezpečení dodávek vody a zdůraznila, že je v tomto ohledu třeba posílit diplomatickou činnost. Rada vyzvala ke společnému úsilí o účinnou mnohostrannou správu, mimo jiné jmenováním zvláštního vyslance OSN pro vodu, větším začleněním priorit souvisejících s vodou do příslušných mnohostranných procesů a pravidelným mezivládním dialogem o vodě.

Sdělení „Řízení klimatických rizik – ochrana lidí a prosperity“ z roku 2024 stanoví, jak mohou EU a její členské státy lépe předvídat, chápat a řešit rostoucí klimatická rizika. Dále se v něm uvádí, jak mohou připravit a provádět politiky, které zachraňují životy, snižují náklady a chrání prosperitu v celé EU. Jsou předloženy konkrétní návrhy opatření v šesti hlavních skupinách dopadů, včetně vody.

Společné sdělení o provázanosti klimatu a bezpečnosti, zveřejněné v červenci 2023, pojednávalo o dopadech změny klimatu a zhoršování životního prostředí na mír, bezpečnost a obranu a představilo komplexní přístup, který se zabývá jak základními příčinami, tak důsledky změny klimatu v celosvětovém měřítku.

Informativní přehled o provázanosti klimatu a bezpečnosti

Na konferenci OSN o vodě v roce 2023 předložila EU 33 závazků týkajících se konkrétních a transformačních opatření k řešení globálních výzev v oblasti vody, které se v současné době realizují.

Ve svých závěrech Rady o problematice vody v rámci vnější činnosti EU z roku 2021 zdůraznila EU strategický význam vody pro lidský rozvoj, snižování chudoby, životní prostředí, biologickou rozmanitost, jakož i pro humanitární činnost, mír a stabilitu. Za tímto účelem EU nadále investuje do regionální a mnohostranné spolupráce s cílem konsolidovat správu vodních zdrojů na všech úrovních jako základní prvek míru, dlouhodobé stability a odolnosti.


Zařazenočt 21.03.2024 12:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=STATEMENT/24/1577&language=cs
guid/STATEMENT/24/1577/

Související témata

Veolia Voda | Sucho | Povodně
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V