Polský prodejce Allegro loni zvýšil zisk, v Česku mu rychle přibývá zákazníků

Největší polský internetový prodejce Allegro loni zvýšil hrubý provozní zisk (EBITDA) o 20,7 procenta na 2,41 miliardy zlotých (PLN; 14,2 miliardy Kč). Firma dál zvyšuje počet zákazníků v České republice, kde koupila internetovou společnost Mall Group s jejím e-shopem Mall.cz a další weby. Polský podnik o tom dnes informoval ve zprávě o výsledcích hospodaření. Akcie firmy na výsledky reagují růstem o 3 %.

Allegro v České republice vlastní také e-shop CZC.cz nebo kurýrní službu WeDo. Loni v květnu polský podnik spustil v Česku on-line tržiště, obchodníci tak mohou své produkty nabízet na adrese Allegro.cz.

"S počátečními výsledky v České republice jsme velmi spokojeni. Nabízíme tam zboží v objemu desetkrát větším, než jaký je u dalšího největšího hráče v elektronickém obchodu," uvedl polský podnik. Počet lidí, kteří aktivně nakupují na webu Allegro.cz, se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zdvojnásobil na 1,6 milionu.

Na polském trhu se hrubý provozní zisk loni zvýšil o 30 procent na 2,86 miliardy zlotých. Je to více než celková částka za celý podnik, což je dáno tím, že u zahraničních aktivit má firma hrubou provozní ztrátu 442,3 milionu zlotých. Meziročně se tato ztráta prohloubila o 123 procent, v roce 2022 činila 198,3 milionu zlotých.

Upravený hrubý provozní zisk, jinak definovaný také jako zisk jádrový, firma loni zvýšila o 18 procent na 2,54 miliardy zlotých. Z toho na Polsko připadá upravený EBITDA 2,96 miliardy zlotých, což znamená meziroční nárůst o 28,1 procenta. Ze zahraničních aktivit má Allegro u této položky ztrátu 414,6 milionu zlotých, o rok dříve ztráta činila 156,8 milionu PLN.

Upravený EBITDA za loňské čtvrté čtvrtletí se v Polsku meziročně zvýšil o 28 procent na 905,7 milionu zlotých. Na první čtvrtletí letošního roku Allegro počítá s dalším růstem tohoto zisku, a to v rozmezí 28 až 31 procent. Znamenalo by to lepší vývoj, než v průměru očekávali analytici, kteří u této položky dosud počítali se ziskem 871 milionů zlotých.

"Upravený meziroční růst EBITDA o 28 až 31 procent naznačuje pokračování solidní dynamiky, pokud jde o zlepšení ziskovosti, což je třeba velmi vřele přivítat,“ uvedl podle agentury Reuters analytik banky Erste Group Krzysztof Kawa.

Celkové tržby a další provozní příjmy Allegra se za loňský rok zvýšily o 13,8 procenta na 10,25 miliardy zlotých (60,4 miliardy Kč). Tržby jen za čtvrté čtvrtletí vzrostly o 0,6 procenta na 3,1 miliardy zlotých, čtvrtletní zisk EBITDA pak vykázal růst o 14,7 procenta na 720,7 milionu PLN. Celkově hospodaření Allegra loni skončilo s čistým ziskem 284,1 milionu zlotých, zatímco o rok dříve měla firma ztrátu 1,92 miliardy zlotých.


Zařazenočt 14.03.2024 10:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5814091/polsky-prodejce-allegro-loni-zvysil-zisk-v-cesku-mu-rychle-pribyva-z...
KategorieAkcie, Akcie - Svět
AutorČTK

Související témata

Polský zlotý | Polsko

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V