Volkswagen zvýšil čistý zisk o 13 procent, Škoda vyrobila o 16 % více automobilů

Německý automobilový koncern Volkswagen v loňském roce zvýšil čistý zisk o 13,1 procenta na 17,9 miliardy eur (452,6 miliard Kč). Přispěl k tomu mimo jiné nárůst počtu dodaných automobilů. Firma, jejíž součástí je také automobilka Škoda, to dnes oznámila ve zprávě o výsledcích hospodaření. Výsledek překonal odhady trhu.

Analytici podle společnosti FactSet očekávali zisk 15,7 miliardy eur, tedy o něco nižší než v roce 2022. Koncern základní data o loňském hospodaření zveřejnil na začátku března, kdy informoval o nárůstu tržeb o 15,5 procenta na 322,3 miliardy eur.

Koncern loni dodal zákazníkům přibližně 9,2 milionu automobilů. Meziročně to znamená růst o 12 procent. Jde o první zvýšení odbytu po třech letech poklesu, který způsobily problémy v dodavatelském řetězci a následný nedostatek klíčových součástek.

V Evropě se počet prodaných vozů automobilky zvýšil o 20 procent, zatímco v Severní Americe o 18 procent. V Číně prodej vzrostl mnohem skromnějším tempem, a to o 1,6 procenta. Růst byl pomalejší než v předchozím roce, což podle analytiků naznačuje, že koncern na svém nejdůležitějším trhu ztrácí půdu pod nohama.

Skupina deseti značek, mezi jejíž modely patří Audi či Porsche, se snaží zvýšit ziskové marže, které se pohybují pod dlouhodobým cílem devíti až jedenácti procent. Loni koncern označil za klíčové trhy pro svůj budoucí růst Čínu a Spojené státy.

Německý automobilový gigant očekává, že v letošním roce zvýší odbyt, avšak pouze o tři procenta. Zdůvodňuje to větší mezinárodní konkurencí a možnými problémy v dodavatelském řetězci. Koncern varoval před pokračující vysokou inflací v hlavních ekonomických regionech a také před pokračujícím geopolitickým napětím a konflikty.

Volkswagen loni prodal 771.000 elektromobilů, což je o 35 procent více než v předchozím roce. Segment nicméně pokrývá pouze 8,3 procenta z celkového prodeje skupiny.

Automobilka Škoda loni téměř ztrojnásobila provozní zisk na 1,77 miliardy eur

Automobilka Škoda loni zvýšila provozní zisk o 182 procent na 1,77 miliardy eur (44,8 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 26 procent na 26,5 miliardy eur (více než 671 miliard Kč). Ve zprávě o hospodaření za loňský rok to dnes uvedl německý automobilový koncern Volkswagen, jehož je Škoda Auto součástí. Výrobu Škoda loni zvýšila o 16 procent na 888.050 vozidel.

Nejvíce aut Škoda prodává v Evropě, odbyt v západní Evropě se proti předchozímu roku zvýšil o 27,4 procenta. Druhým největším trhem pro ni byla Asie.

Škoda za celý loňský rok prodala 1,1 milionu aut, o rok dříve to bylo zhruba 900.000 aut. "Populární byly u zákazníků především vozy Octavia a plně elektrické auto Enyaq iV," uvedl Volkswagen.

Na výrobě se loni nejvíce podílely vozy Octavia, kterých automobilka vyrobila více než 205.000. Druhým nejvíce vyráběným vozem byl Rapid/Scala, kterých sjelo z výrobních pásů více než 172.000. V obou případech je to více než v roce 2022. Škoda vyrobila i více vozů Kodiaq, Enyaq iV, Superb a Kushaq, naopak výroba vozů Fabia a Karoq/Kamiq se snížila.


Zařazenost 13.03.2024 10:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5812137/volkswagen-zvysil-cisty-zisk-o-13-procent-skoda-vyrobila-o-16-vice-a...
KategorieAkcie, Akcie - ČR, Akcie - Svět
AutorČTK

Související témata

Čistý zisk

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V