Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.03.2024 15:30:00

Zvýšení sazeb, devalvace a dohoda s MMF pomáhají změnit náladu. Vysoké výnosy místního dluhu přitahují pozornost investorů - Egypt

Správci peněz, kteří před dvěma lety stáhli z Egypta během několika měsíců přibližně 20 miliard dolarů, nyní najdou na rozvíjejících se trzích jen málo lákavějších míst.

Po dni, kdy Egypt po rekordním zvýšení úrokových sazeb o 600 bazických bodů devalvoval svou měnu o více než 38 %, je verdikt investorů jasný. Záloha v podobě rozšířené půjčky Mezinárodního měnového fondu ve výši 8 miliard dolarů - a závazek Spojených arabských emirátů poskytnout více než čtyřikrát tolik peněz - převrátila scénář pro některé z největších finančních společností, jako jsou Aviva Investors a Vanguard Asset Services.

Egypt nyní nabízí třetí nejvyšší výnos z dluhopisů v místní měně mezi 23 rozvojovými ekonomikami sledovanými agenturou Bloomberg, přičemž průměrný výnos se blíží 30 %. Libra ve čtvrtek uhradila část svých ohromujících ztrát a vůči dolaru si připsala až 1,5 %.

Investoři se dříve vyhýbali domácímu dluhu Egypta, protože centrální banka se bránila devalvaci silně řízené libry. Ta se v očích zahraničních obchodníků stala nadhodnocenou, což přispělo k nedostatku tvrdé měny, který způsobil prudký nárůst inflace.

"To, co Egypt už nějakou dobu potřebuje, je pozitivní šok důvěry," řekl Nafez Zouk, analytik státních dluhopisů rozvíjejících se trhů ve společnosti Aviva Investors v Londýně. Ve středu to byl "pokus nejen o jeho dodání, ale také o to, aby byl podpořen skutečnými finančními prostředky".

jjj

Zdroj: Bloomberg

Návrat přílivu portfoliových investic by pro Egypt znamenal uzavření posledního dílu skládačky financování poté, co jej banka JPMorgan Chase & Co. nedávno vyřadila z indexů dluhopisů v místní měně, které sledují fondy v hodnotě miliard dolarů.

Podle indexu agentury Bloomberg ztratily egyptské domácí dluhopisy v loňském roce více než 10 %, tedy v období, kdy místní dluh na rozvíjejících se trzích vynesl 6 %.

Ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vedla k prudkému nárůstu cen komodit, což mělo za následek zvýšení cen dovozu pšenice a pohonných hmot pro Egypt a přimělo investory do dluhopisů k útěku z místního dluhu země.

Tato třída aktiv však stále více vyniká u obchodníků s tzv. carry traders, kteří si půjčují tam, kde jsou sazby nízké, aby investovali tam, kde jsou vysoké. A zatímco národní eurobondy, které se ještě v prosinci obchodovaly na krizových úrovních, ve středu rostly, pozornost investorů přitahovaly právě místní vládní dluhopisy.

"Dalším obchodem bude pravděpodobně místní Egypt," uvedl Nick Eisinger, spoluvedoucí oddělení aktivních trhů s pevným výnosem ve společnosti Vanguard Asset Services. "Nyní, když je devizový kurz levnější, sazby vzrostly a výhled financování je silnější a egyptské lokální dluhopisy nevlastní mnoho lidí, bychom lokální dluhopisy nakoupili."

V rámci změny sentimentu se Egyptu zvýšením sazeb a zrušením měnových kontrol otevírá cesta k vyšším výnosům u tzv. carry. Podporu MMF získal několik dní poté, co uzavřel investiční dohodu se Spojenými arabskými emiráty ve výši 35 miliard dolarů.

Potíže se v nejbližší době pravděpodobně ještě zhorší pro ekonomiku, která je rovněž pod tlakem izraelsko-hamaské války.

Spotřebitelé pravděpodobně pocítí důsledky poslední devalvace ve vyšších spotřebitelských cenách, přičemž inflace se již blíží 30 %.

Úřady však spoléhají na to, že reformy přilákají do země se 105 miliony obyvatel zpět zahraniční investory a ukončí nejhorší hospodářskou krizi za poslední desetiletí.

Podle Gordona Bowerse, londýnského analytika společnosti Columbia Threadneedle Investments, bude investiční situace Egypta jasnější v průběhu příštího týdne, až se trh usadí. Čtvrteční aukce pokladničních poukázek bude prvním testem poptávky, přičemž 12měsíční průměrný výnos se blíží 30 %.

Stává se atraktivním

"Místní carry trade se stává atraktivním," řekl Bowers. "Očekával bych, že místní obyvatelé budou v nadcházejících dnech testovat nový devizový režim, ale jakmile ustoupí obavy z dostupnosti deviz, mohli bychom být svědky vlny de-dolarizace."

S tím, jak Egypt doplňuje rezervy a stabilizuje své finance, může být otázkou času, kdy vláda bude moci opět využít globální kapitál. Země byla z trhu s eurobondy vyřazena, přičemž poslední prodej dolarového dluhu se uskutečnil před více než rokem.

Průměrné dolarové výnosy Egypta nyní poprvé po téměř dvou letech klesly pod 10 %.

"Dohoda s MMF pomůže Egyptu získat přístup na kapitálové trhy, které pro něj byly dosud fakticky uzavřené," řekl Demetris.

Efstathiou, investiční ředitel společnosti Blue Diagonal Capital. "Pro Egypt je to příležitost, jak po velmi obtížném období pro úvěr představit mezinárodním kapitálovým trhům pozitivní argumenty pro své vyhlídky a dosažený pokrok."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688