Problematická banka NYCB si zajistila miliardovou finanční injekci, akci reagují růstem o 13 %

Americká banka New York Community Bancorp (NYCB) si zajistila finanční injekci v objemu jedné miliardy dolarů (23,3 miliardy Kč). Mezi investory je i bývalý ministr financí Steven Mnuchin, a to prostřednictvím své investiční společnosti Liberty Strategic Capital. Banka, která má po odhalení slabin v podnikovém řízení vážné potíže, zároveň ve středu jmenovala nového šéfa. Dnes banka informovala o dalším odlivu vkladů a rozhodla, že opět sníží dividendu, uvedla agentura Reuters.

Kapitál banky posílily také investiční firmy Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners a Citadel Global Equities, přispěli také další institucionální investoři a někteří členové vedení banky. Na zprávu zareagovala ratingová agentura Fitch, která na jejím základě potvrdila dluhoví rating banky na BB+. Akcie NYCB, které se ve středu propadly až o více než 40 %, dnes rostou až o 13 %. Od začátku roku se nicméně stále obchodují o více než 60 % níže.

nycb

Akcie NYCB ve středu prošly bouřlivým vývojem. Nejprve klesly zhruba o 45 procent, po oznámení miliardové injekce ale o 30 procent zpevnily. Za celý den tak vykázaly růst o 7,4 procenta. Analytik KBW Chris McGratty ve zprávě pro klienty uvedl, že posílení kapitálu je pro stávající akcionáře bolestivé, mělo by však zmírnit obavy ze systémových rizik.

"Je to dobré řešení pro širší systém, ukazuje to schopnost přilákat soukromý kapitál. Změny v řízení a ve správní radě poskytují investorům důvěryhodnost," napsal McGratty. Domnívá se zároveň, že banka může stále prodávat aktiva a převádět úvěrové riziko, aby svou kapitálovou přiměřenost mohla zvýšit ještě víc nad současný desetiprocentní cíl.

Analytik bankovního sektoru ze společnosti Argus Research Kevin Heal očekává, že finanční injekce zmírní obavy vkladatelů. Dodal, že na rozdíl od finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), který měl nepojištěné vklady, NYCB stejnou úroveň nepojištěných vkladů nemá. SVB loni odstartovala bankovní krizi ve Spojených státech, spolu s ní zkrachovaly ještě další dvě velké banky, a sice Signature Bank a First Republic Bank.

NYCB dnes oznámila, že za poslední měsíc zaznamenala sedmiprocentní odliv objemu vkladů. Přistoupila i ke snížení dividendy, od ledna už podruhé. To podle analytiků zmírní mezi investory optimismus, který vyvolala zpráva o zajištění miliardové injekce. Akcie banky na začátku dnešního obchodování vykazovaly asi čtyřprocentní pokles.

Problémy v NYCB se začaly objevovat už na začátku měsíce, kdy banka přiznala slabiny v interní kontrole a vyměnila ředitele. Novým šéfem se stal Joseph Otting, který dříve působil jako hlavní úředník pro kontrolu měny ve vládě prezidenta Donalda Trumpa. Od roku 2010 do roku 2015 byl šéfem a členem správní rady banky OneWest, než ji koupila společnost CIT Group. Jedním ze zakladatelů OneWest je právě exministr Mnuchin.

"Při hodnocení této investice jsme měli na paměti profil úvěrového rizika banky," uvedl Mnuchin v prohlášení. Mnuchin se teď připojí k rozšířené správní radě NYCB.

NYCB zveřejnila 31. ledna výsledky hospodaření, které ukázaly, že banka má za čtvrté čtvrtletí překvapivě ztrátu. Jsou za ní především vysoké rezervy na krytí ztrátových úvěrů, které má banka vůči sektoru komerčních nemovitostí. Ten se už delší dobu v USA potýká s vážnými problémy, zejména v segmentu kancelářských budov.


Zařazenočt 07.03.2024 16:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5804102/problematicka-banka-nycb-si-zajistila-miliardovou-financni-injekci-a...
KategorieUdálosti, Akcie, Akcie - Svět
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V