mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.02.2024 14:17:00

V ambiciózním egyptském plánu rozvoje zdravotnictví se mohou uplatnit i české firmy

V ambiciózním egyptském plánu rozvoje zdravotnictví se mohou uplatnit i české firmy

28.02.2024 / 14:08 | Aktualizováno: 28.02.2024 / 14:17

Egypt je stále rozvíjející se ekonomikou, která navíc čelí setrvalým demografickým tlakům. Počet obyvatel se blíží 110 miliónům, každý rok přitom přibývají další 2 milióny. To jsou jen některé důvody, proč egyptská vláda přišla s investičním plánem rozvoje egyptského zdravotnického systému na dalších šest let.

Přestože se v Egyptě nacházejí i špičkové soukromé kliniky, celkový systémový obrázek egyptského zdravotnictví není uspokojivý. Většina zařízení je zastaralých a kapacitou nedostačujících. Pokud už se pacient k adekvátní zdravotnické péči dostane, výjimkou nejsou několikaměsíční čekací lhůty. Značné rozdíly jsou potom mezi velkými městy a venkovem, zejména odlehlými oblastmi Egypta.

Investiční plán do roku 2030 zahrnuje rozvoj celkem 133 nemocnic s odhadovanými náklady v přepočtu 100 mld. . V horizontu příštího roku potom projekt počítá s modernizací a rozvojem celkem 14 nových nemocnic, téměř 2 000 lůžek pro hospitalizaci, 705 lůžek intenzivní péče, dále se jedná o vybavení stovek sesteren, operačních sálů a dialyzačních zařízení. Nejakutnější potřeba vybavení se dotýká nemocnic v Káhiře (El-Marg, Dar El-Salam General Hospital, Helwan General), v Menúfii i oblasti Horního Egypta (Minjá, Asijút a Kená). Do roku 2050 chce Egypt dosáhnout celkové kapacity 182 tisíc zdravotnických lůžek. Rozšiřuje se i dosah uceleného systému zdravotního pojištění, který má mezi lety 2024 a 2025 zahrnout 63 nemocnic a 660 zdravotnických jednotek v pěti guvernorátech – co do počtu účastníků zdravotního pojištění se jedná o 12 miliónů osob.

Přestože většina obyvatelstva se soustředí kolem hlavních aglomerací, vzhledem k rozlehlosti Egypta se mnoho lidí nachází daleko od specializované ordinace, v případě nemocnic uzpůsobených k provádění složitějších zákroků se jedná i o stovky kilometrů. Tuto izolaci lze alespoň částečně překonat využitím telemedicíny, jejíž rozmach v Egyptě začal během koronavirové krize, vybavení však stále nenaplňuje standardy ani na straně zdravotnických zařízení, ani pacientů. Dle egyptského ministerstva zdravotnictví je třeba obstarat zejména digitální ultrazvuky, stetoskopy nebo dermatoskopy.

Masivní investice přirozeně představují řadu možností i pro české zdravotnické firmy, které jsou již v povědomí Egypta dobře zapsány, což bylo patrné mj. během Česko-egyptského fóra onkologie a telemedicíny, které české velvyslanectví v Káhiře uspořádalo v květnu roku 2023. Uplatnění mohou naše firmy najít kromě zmíněných zařízení pro telemedicínu zejména v oblasti zdravotnických lůžek i vybavení operačních sálů a nemocničních pokojů. Podobně jako v jiných sektorech láká Egypt i v případě zdravotnictví zahraniční investory na lokalizaci výroby do země, což by kromě nových pracovních míst zajistilo Egyptu přísun deviz, kterých má dlouhodobý nedostatek, a zároveň posílilo značku „made in Egypt“.

Ondřej Cuchý, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Káhiře


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688