europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  28.02.2024 13:41:00

Lepší ochrana kvalitních zemědělských produktů v EU

Nařízení, které bylo dnes přijato 520 hlasy (19 bylo proti a 64 se zdrželo hlasování), lépe chrání zeměpisná označení, a to i online, dává větší pravomoci jejich producentům a zjednodušuje proces registrace.

Ochrana online

Během jednání s členskými státy poslanci trvali na tom, že vnitrostátní orgány budou muset přijmout správní a soudní opatření, aby zabránily nebo zastavily nezákonné používání zeměpisných označení nejen offline, ale i online. Doménová jména využívající zeměpisná označení nezákonně budou zrušena nebo k nim bude znemožněn přístup prostřednictvím zeměpisného blokování. Úřad EU pro duševní vlastnictví (EUIPO) za tímto účelem vyvine systém upozornění monitorujícího zápis doménových jmen.

Ochrana zeměpisných označení použitých jako přísady

Nová pravidla rovněž definují, že zeměpisné označení označující produkt používaný jako přísada může být použito v názvu, označování nebo reklamě souvisejícího zpracovaného produktu pouze v případě, že je složka s tímto zeměpisným označením použita v dostatečném množství, aby dodala zpracovanému produktu základní vlastnost, a že není použit žádný jiný produkt srovnatelný s tímto zeměpisným označením.

Procentuální podíl přísady bude muset být uveden na etiketě. Výrobci zpracovaného produktu budou muset použití dané přísady oznámit uznanému seskupení producentů. Ti mohou vydat doporučení ohledně správného používání zeměpisného označení.

Více práv pro producenty zeměpisných označení

Díky Parlamentu budou moci producenti zeměpisných označení činit kroky s cílem předcházet nebo bránit opatřením nebo obchodním praktikám, které nepříznivě ovlivňují způsob vnímání těchto produktů, včetně znehodnocujících obchodních praktik a snižování cen.

V zájmu zvýšení transparentnosti pro spotřebitele poslanci prosadili, aby se název výrobce objevil ve stejném zorném poli jako zeměpisné označení na obalech všech zeměpisných označení.

Zjednodušená registrace

Podle aktualizovaného nařízení bude systém zeměpisných označení nadále koordinovat Evropská komise. Proces registrace zeměpisných označení bude jednodušší, se stanovenou pevná lhůtou maximálně šesti měsíců.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Paolo De Castro (S&D, IT) uvedl: „Díky Parlamentu máme nyní k dispozici zásadní nařízení pro naše kvalitní zemědělsko-potravinářské řetězce, které posiluje roli seskupení producentů a ochranu zeměpisných označení, přináší zjednodušení, udržitelnost a transparentnost vůči spotřebitelům. Jedná se o lepší systém, který vytváří přidanou hodnotu, a to bez veřejných prostředků. Po krizích vyvolaných pandemií, ruskou invazí na Ukrajinu a po prudkém nárůstu cen produkce je nové nařízení o zeměpisných označeních konečně dobrou zprávou pro evropské zemědělce.“

Tisková konference se zpravodajem a Norbertem Linsem (EPP, DE), předsedou Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova, se uskuteční ve středu 28. února od 13:00 v místnosti pro tiskové konference Daphne Caruana Galizia (WEISS N -1/201) ve Štrasburku. Více informací naleznete v této tiskové zprávě.

Další postup

Jakmile nařízení formálně schválí i Rada, bude zveřejněno v Úředním věstníku EU a vstoupí v platnost o 20 dní později.

Souvislosti

Světová organizace duševního vlastnictví definuje zeměpisná označení jako označení používaná na výrobcích, které mají specifický zeměpisný původ a vlastnosti nebo pověst, které jsou dány tímto původem. Zeměpisná označení zaručují práva duševního vlastnictví a jejich právní ochranu.

Rejstřík zeměpisných označení EU obsahuje téměř 3 500 záznamů s hodnotou prodeje téměř 80 miliard EUR. Výrobky se zeměpisným označením mají často přibližně dvojnásobnou hodnotu prodeje než podobné výrobky bez něj. Příkladem chráněných produktů jsou Parmigiano Reggiano, šampaňské a polská vodka.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688