Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. Co kraj pro uprchlíky učinil a koná dál?

Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. Co kraj pro uprchlíky učinil a koná dál?

23. 02. 2024

Zítra tomu budou už dva roky, co jsme po probuzení četli v ranních zprávách informace o tom, že Rusko napadlo Ukrajinu. Na tuto situaci musel nejen stát, ale také kraje, města a obce zareagovat velmi rychle. Olomoucký kraj začal uprchlíkům ihned intenzivně pomáhat, jako první v Česku zřídil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Pomáhá dodnes.

„Krizový štáb Olomouckého kraje se sešel hned v prvních dnech ruské invaze, KACPU jsme zřídili 1. března v budově hejtmanství, společně hasiči, policisty, záchranáři, zdravotníky, pracovníky Ministerstva vnitra České republiky a Univerzitou Palackého. Spolupráce to byla skvělá a hned na začátku bylo vidět, že lidská solidarita nezná hranic,“ popsal první dny hejtman Josef Suchánek.

Uprchlíků bylo však tolik, že krajská budova a posléze nafukovací stany před budovou nestačily. Jen za první čtyři dny centrum poskytlo pomoc stovkám lidí, kteří prchali před válkou – zejména ženám a dětem. Hlavní vlna ukrajinských uprchlíků přicházela na jaře a počet těch, kteří potřebovali pomoc, neustále narůstal. Olomoucký kraj tedy 7. března přesunul asistenční centrum do budovy bývalých Hanáckých kasáren a následně zřídil podobné středisko také v Šumperku.

„Během prvního roku od začátku konfliktu se v kraji zaregistrovalo přes patnáct tisíc běženců, z toho sedm tisíc jsme jich přijali jen za první měsíc. Aktuálně jich na území kraje registrujeme přes dvanáct tisíc, přesně 4 904 mužů a 7 281 žen. Více než 1 700 jich u nás navštěvuje mateřské, základní a střední školy. Pomáháme jim dodnes,“ řekl hejtman Suchánek.

Olomoucké KACPU je v současné době otevřeno na třídě Kosmonautů, slouží však už pouze uprchlíkům, kteří mají zajištěné vlastní ubytování. Ti, kteří ho nemají, a žádají tak o přidělení státního humanitárního ubytování, si o něj musí zažádat na KACPU v Ostravě. Tam, a zároveň v Brně, funguje také krátkodobé přístřeší.

Co v Olomouckém kraji funguje neustále, je krajský Tým koordinace integrace uprchlíků z Ukrajiny zřízený v květnu 2022 pod Střediskem sociální prevence Olomouc. Ten pomáhá uprchlíkům se začleněním do české společnosti a podporuje spolupráci organizací a institucí, které se na tom podílejí.

„Potřeby a rizika, na které reagujeme, se v čase měnily a závisely na mnoha faktorech, jako počet příchozích, možnosti obcí, kapacity bezplatného ubytování a legislativní změny. Informace o novinkách komunikujeme k ukrajinské komunitě i k partnerům v kraji a společně se snažíme na změny připravit nejen samotné uprchlíky, ale i obce a pomáhající organizace,“ popsala Barbora Žůrková, krajská koordinátorka pro adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany. „Dále ve spolupráci s místními aktéry koordinujeme řešení složitých situací, například končící velkokapacitní ubytovny nebo přetížení obcí s velkým počtem uprchlíků,“ doplnila.

Tým spravuje webové stránky ukrajina.krajpomaha.cz, kde jsou dostupné aktuální informace pro uprchlíky o materiální pomoci, zaměstnávání, ubytování a poradenství. Novinky tým zveřejňuje také na sociálních sítích na profilu Olomoucký kraj pomáhá Ukrajině.

Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. Co kraj pro uprchlíky učinil a koná dál?
Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. Co kraj pro uprchlíky učinil a koná dál?
Válka na Ukrajině začala před dvěma lety. Co kraj pro uprchlíky učinil a koná dál?


Poslední změna 23. 02. 2024 09:33:45


Zařazenopá 23.02.2024 09:02:00
ZdrojOlomoucký kraj
Originálolkraj.cz/valka-na-ukrajine-zacala-pred-dvema-lety-co-kraj-pro-uprchliky-ucinil-a-kona-dal-aktuality...
Přílohy
img-4313.jpg (23.009765625kB)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V