mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.02.2024 12:58:00

Pokračování úspěšné spolupráce mezi VUT v Brně a Univerzitou Banja Luka

Pokračování úspěšné spolupráce mezi VUT v Brně a Univerzitou Banja Luka

02.02.2024 / 12:52 | Aktualizováno: 02.02.2024 / 12:58

Spolupráce mezi fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně a agronomickou fakultou Univerzity Banja Luka trvá již dva roky a přináší konkrétní výsledky. Akademičtí pracovníci VUT v Brně předávají zkušenosti z oblasti využití biocharu v rámci modrozelené infrastruktury měst, zintenzivňují spolupráci ve výzkumu, spolupřipravují strukturu kurikula Ph.D. programu Univerzity Banja Luka a společně se svými kolegy z Univerzity Banja Luka i publikují. Prokazuje se tak, že česká věda je na vysoké úrovni a má svým zahraničním partnerům v oblasti výzkumu, co nabídnout.

Podpora vědecké diplomacie je prioritou Ministerstva zahraničních věcí ČR. Česká věda se těší v zahraničí velmi dobrého jména. I díky tomu byla minulý rok zahájena spolupráce mezi výzkumnými pracovníky Centra AdMaS fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně a výzkumnými pracovníky fakulty agronomické Univerzity Banja Luka. Cílem spolupráce je posílení a prohloubení znalostí aktuálních poznatků ve vědě a výzkumu ve smyslu přenosu zkušeností z České republiky do Bosny a Hercegoviny a to v oblasti využívání biocharu vyrobeného z odpadních organických materiálů prostřednictvím technologie pyrolýzy/torefakce pro jeho následné využití v rámci modrozelené infrastruktury urbanizovaných území v souladu s principy cirkulární ekonomiky.

Na základě této spolupráce vznikla v kampusu Univerzity Banja Luka zelená parkovací místa při jejichž výstavbě bylo předáno know-how v oblasti využití biocharu v rámci modrozelené infrastruktury měst. Mimo tento konkrétní hmatatelný výsledek projektu přinesla spolupráce přenos nového technického know-how pro pedagogické a vědecké pracovníky Univerzity Banja Luka v oblasti závlahy a zelené fasády, a zejména zelené střechy s implementací inovativního materiálu biocharu vyrobeného z biologického odpadu prostřednictvím pyrolýzy/torefakce. Výše zmíněné projekty slouží nejen vědecko-výzkumným pracovníkům, kteří získali nové technické know-how, nýbrž i vysokoškolským studentům, kteří využívají vybudovaný experimentální polygon zelených střech pro výzkum v rámci diplomových či doktorských prací. Dle plánu se taktéž podařilo vytvořit společné akademické publikace českého a bosenského týmu. V neposlední řadě byla zahájena příprava struktury kurikula Ph.D. programu Univerzity Banja Luka. Spolupráce nadále pootevírá možnost studia budoucích či stávajících Ph.D. studentů z univerzity Banja Luka na VUT v Brně. Díky této spolupráci by v budoucnu mohlo taktéž dojít k vytvoření společného kurikula double degree doktorského programu.

Projekty české vědecké diplomacie i nadále podněcují rozvoj vztahů mezi českým a zahraničním vědeckým sektorem. Úspěšná spolupráce mezi VUT v Brně a Univerzitou Banja Luka je tomu příkladem. Prokazuje se tak, že česká věda je na vysoké úrovni a má svým zahraničním partnerům v oblasti výzkumu, co nabídnout.

Aleš Ottmár (ekonomický diplomat), Martin Hejlek (stážista)

VUT 3

VUT 3

VUT 4

VUT 4


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688