Mise ministra dopravy Kupky do USA má posílit spolupráci v kosmických aktivitách a chytré dopravě

Mise ministra dopravy Kupky do USA má posílit spolupráci v kosmických aktivitách a chytré dopravě

22.01.2024 / 14:19 | Aktualizováno: 22.01.2024 / 14:43

Ve dnech 22.-26. ledna navštíví vládní delegace vedená ministrem dopravy Martinem Kupkou Spojené státy. Hlavním cílem mise bude posílení spolupráce v kosmických aktivitách na institucionální i průmyslové úrovni a vzájemný rozvoj chytré mobility a inovací v dopravě. Vládní část delegace posílí početná delegace podnikatelů a univerzit. Jedná se zřejmě o historicky největší podobnou obchodní delegaci z ČR do USA. Načasování mise navazuje mimo jiné na loňský podpis dohody Artemis Accords ze strany ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, ale i na dynamický rozvoj nových trendů v dopravě na obou stranách Atlantiku.

Ministr dopravy Martin Kupka a jeho vládní a podnikatelská delegace plánují v USA nabitý pracovní program ve Washingtonu D.C. a okolí, Houstonu, a Orlandu. Potkají se se zástupci federální vlády, federálních dopravních agentur a asociací, států Texas a Florida a se zástupci špičkových amerických společností. V každém z navštívených měst proběhnou početně obsazená obchodní fóra či semináře, která český ministr dopravy zahájí.
Orlando (Florida) patří k nejvýznamnějším americkým centrům kosmického průmyslu na východním pobřeží USA. S ohledem na blízkost Kennedyho vesmírného střediska a největšího kosmodromu USA zde (či v blízkém okolí) mají pobočky nejvýznamnější US firmy, které se kosmickými aktivitami zabývají. Jedná se např. o Space X, Lockheet Martin, Boeing, Aerojet Rocketdyne, Northrop Grumman, Sierra Space, Craig Technologies Aerospace Solutions, Scientific Instruments, Inc. a další. Orlando je rovněž jedním ze světových center vývoje a reálného nasazení autonomních technologií do praxe.
V Houstonu sídlí jedna z největších infrastruktur NASA – Johnson Space Center, které bylo dlouhou dobu ústředím kosmických aktivit USA a nyní slouží jako centrum a základna amerických astronautů a operační středisko pro kosmické mise a lety s lidskou posádkou. V Houstonu také sídlí řada kosmických firem jako Axiom, KBR, Intuitive Machines, Aegis Aerospace, Collins Aerospace, ATK Launch Systems a další. Texas je navíc dalším z průkopníků v oblasti chytré mobility a autonomního řízení.
Mezi cíle mise patří kromě strukturovaného politického dialogu s federálním ministerstva dopravy k rozvoji autonomní mobility, letecké dopravy, obecně dopravní infrastruktury (včetně způsobů jejího financování) a posilování bezpečnosti dopravy také jednání s NASA, navázání kontaktů s Federal Highway Administration, návštěva Turner-Fairbank Highway Research Centre s 15 laboratořemi ve Virginii či prezentace a diskuse v inovativních dopravních společnostech. Skála navštívených institucí a podnikatelů je široká a nabízí potenciál významného posílení politických, podnikatelských i vědeckých vazeb v těchto perspektivních oborech s vysokou přidanou hodnotou. Cílem je mj. otevřít dveře zejména těm kosmických společnostem z ČR, které nabízejí unikátní řešení či technologie nebo se jejich technologie pohybují na špičkové úrovni.
Podnikatelé se v rámci programu rozdělí na skupinu zaměřenou na kosmický průmysl a na inovace v dopravě. Zatímco ministr Kupka bude pokrývat jak politická i podnikatelská jednání v obou hlavních sektorech, podnikatelé se zaměří na své oblasti působnosti, přičemž dostanou možnost realizace bilaterálních schůzek po vlastní ose (které budou probíhat i v rámci zmíněných obchodních seminářů a fór).
Náklady mise si z velké části hradí sami podnikatelé, ministerstvo dopravy přispělo na podporu dosažení jejího cíle jak lidskými zdroji, tak i finančním příspěvkem v rámci podpory projektů ekonomické diplomacie. Na misi spolupracuje i Hospodářská komora, ministerstvo zahraničních věcí, a ministerstvo průmyslu a obchodu
Zpracoval: Martin Fott, diplomat pro ekonomiku a energetiku ZÚ Washington (ve spolupráci s Ministerstvem dopravy)



Zařazenopo 22.01.2024 14:01:00
ZdrojMZv ČR Washington
Originálmzv.gov.cz/washington/cz/obchod_a_ekonomika/novinky/mise_ministra_dopravy_martina_kupky_do.html

Související témata

Doprava | Ministr financí | Ministerstvo dopravy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V