EU prodloužila pozastavení cel na výrobky z USA související se sporem týkajícím se oceli a hliníku

EU prodloužila pozastavení cel na výrobky z USA

Evropská unie dnes oznámila své rozhodnutí prodloužit do 31. března 2025 pozastavení vyrovnávacích cel na výrobky z USA v souvislosti se sporem týkajícím se oceli a hliníku. Vyrovnávací cla EU na vývoz z USA, která byla původně zavedena během prezidentství Donalda Trumpa, byla reakcí na americká cla uvalená na ocel a hliník podle § 232.

Toto prodloužení je výsledkem dohody s USA. EU prodlužuje pozastavení vyrovnávacích cel výměnou za to, že USA prodlouží pozastavení svých cel na historické objemy obchodu, které se odrážejí v systému celních kvót zavedeném v lednu 2022. Kromě toho USA souhlasily s tím, že vývozcům z EU poskytnou další výjimky z cel.

Toto prodloužení, které bylo dnes zveřejněno v Úředním věstníku EU, povede k tomu, že vývozci oceli a hliníku z EU každoročně ušetří na celních poplatcích přibližně 1,5 miliardy eur. USA musí dokončit své vlastní postupy pro rozšíření svého systému celních kvót pro vývoz oceli a hliníku z EU od 1. ledna 2024. Toto prodloužené pozastavení cel dává podnikům na obou stranách Atlantiku jistoty a usnadňuje plynulý tok obchodu.

EU bude i nadále konstruktivně spolupracovat s USA s cílem zachovat svá zákonná práva a nadobro zrušit americká cla na vývoz z EU podle § 232. Mezi EU a USA rovněž pokračuje práce na řešení celosvětové nadměrné kapacity a dekarbonizace odvětví oceli a hliníku v rámci rozhovorů o globálním ujednání o udržitelné oceli a hliníku. Vzájemné prodloužení pozastavení cel poskytuje nezbytný čas a politický prostor pro dosažení dohody o zbývajících otázkách týkajících se globálního ujednání o udržitelné oceli a hliníku.

Souvislosti

V roce 2018 zavedly USA cla na evropský vývoz oceli a hliníku ve výši 6,4 miliardy eur. V reakci na to zavedla EU vyrovnávací cla na vývoz z USA do EU v hodnotě 2,8 miliardy eur. V roce 2022 EU tato opatření zcela pozastavila do 31. prosince 2023, aby poskytla čas na spolupráci na dlouhodobějším řešení. USA nahradily americká cla podle § 232 systémem celních kvót založeným na historických objemech obchodu, což vedlo k tomu, že ocel a hliník EU nad rámec kvót stále podléhají clu.

V roce 2022 vyvezla EU do USA 3,8 milionu metrických tun oceli ( „ MMT“). 1,7 MMT vývozu z EU využilo bezcelní zacházení v rámci celních kvót USA podle § 232. Kromě toho podle údajů, které poskytla vláda USA, udělily USA vývozcům z EU další výjimky u 1,5 MMT.

Pokud jde o hliník, v roce 2022 vyvezla EU do USA 289 tisíc metrických tun hliníku ( „ TMT“). Pouze 146 TMT vývozu z EU však využilo bezcelní zacházení v rámci celních kvót USA podle § 232. Kromě toho podle údajů, které poskytla vláda USA Evropské komisi, udělila vláda USA vývozcům z EU výjimky u 70 TMT.

Další informace

Prováděcí nařízení

Obchodní vztahy mezi EU a USA

Společné prohlášení ze summitu EU–USA z října 2023

EU a USA se dohodly na zahájení rozhovorů o globálním ujednání o oceli

Quote

Toto důležité rozšíření je výsledkem intenzivní spolupráce s USA a slouží dvěma klíčovým cílům EU: zaprvé dáváme našim dovozcům a vývozcům stabilitu trhu a podnikatelskou důvěru, aby mohli pokračovat v bezproblémovém obchodování. Zadruhé nám poskytuje nezbytný prostor k tomu, abychom i nadále usilovali o úplné a trvalé odstranění cel podle § 232 na vývoz z EU a pracovali na řešení celosvětové nadměrné kapacity a dekarbonizace odvětví oceli a hliníku. Jsme odhodláni zajistit, aby transatlantický obchod s ocelí a hliníkem byl nenarušený a aby se s našimi vývozci zacházelo spravedlivě.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2023-12-18


Zařazenoút 19.12.2023 07:12:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/23/6713&language=cs
guid/IP/23/6713/

Související témata

Hliník
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V