Česká republika podporuje bosenskou energetickou transformaci

Česká republika podporuje bosenskou energetickou transformaci

30.10.2023 / 14:39 | Aktualizováno: 30.10.2023 / 14:43

Česká republika byla jednou z hlavních partnerských zemí prvního ročníku Sarajevského energetického a klimatického týdne (SECW). Česká republika se při této příležitosti představila jako silný partner disponujicí značným rozsahem zkušeností v oblasti energetiky. V úvodní části vystoupil ředitel odboru zahraničně-ekonomických politik Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Martin Pospíšil. Další příspěvek České republiky v panelové diskusi prezentoval Petr Čermák za Asociaci pro mezinárodní otázky ČR. Akce se rovněž zúčastnili společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Asociací české dobývací techniky i osm českých firem. Jedním z neformálních vrcholů konference se podle reakce organizátorů a účastníků stal Český večer, který byl uspořádán pro vybrané představitele soukromých a státních firem a institucí klíčových pro spolupráci v oblasti energetiky a energetické tranzice.

Více než 200 řečníků a přes 1000 účastníků se zúčastnilo 24 panelů konference. V rámci účasti České republiky se na českém stánku představilo celkem osm českých firem společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a Asociací české dobývací techniky. Na stánku se prezentovaly následující společnosti: ENELEX, spol. s.r.o., ALTA, a.s., ŽDB DRÁTOVNA, a.s., ŘETĚZÁRNA, a.s., ZVVZ MACHINERY,a.s., DSP Přeřov spol, s.r.o., NOEN, a.s., TRANSROLL – CZ, a.s. Kromě společností byly na stánku prezentovány projekty České rozvojové agentury.

Ve svém vystoupení v úvodu konference ředitel odboru zahraničně-ekonomických politik MpaP ČR Martin Pospíšil zmínil: „Složitost energetického přechodu vyžaduje vyvážený přístup a často i externí pomoc ve formě financí, transferu technologií nebo budování kapacit. Jsem rád, že mohu říci, že Česká republika takovou pomoc poskytuje v regionu západního Balkánu včetně Bosny a Hercegoviny. Realizovali jsme několik projektů, jejichž cílem je zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění veřejných budov, jako jsou nemocnice, školy nebo školky. Využili jsme také našich zkušeností se zvyšováním produktivity a efektivity těžebního průmyslu. Cílem je se podělit o naše nejlepší postupy a ponaučení se zúčastněnými stranami v Bosně a Hercegovině, ale také snahou snížit produkci emisí CO2 v zemi.

Existují však i jiné oblasti, kde může ČR přispět k energetickému přechodu přenosem získaných znalostí a zkušeností při přibližování se legislativě EU. „České společnosti mají velmi solidní výsledky ve výstavbě a instalaci vodních a solárních elektráren. Není proto překvapením, že spolu s Norskem jsme také partnerskou zemí Sarajevského energetického a klimatického týdne,“ doplnil Pospíšil.

Bosna a Hercegovina je pro celou naši asociaci velmi zajímavý trh, kde můžeme nabídnout naše know-how a technologie pro zvýšení efektivity těžby, v čemž máme mnohaleté zkušenosti. Rádi se zúčastníme i příštího ročníku konference a veletrhu, jelikož vidíme do budoucna veliký potenciál pro naše firmy a možnost částečného vykrytí výpadku trhů ve východní Evropě,“ uvedl obchodní ředitel společnosti ENELEX a vice-president Asociace české dobývací techniky Libor Vacek.

Obdobnej názor zastává obchodní manažer společnosti ZVVZ GROUP Zbyněk Kaisler a dodává, že proběhlo několik zajímavých schůzek a prezentací. „Kromě nich se uskutečnila jednání se stávajícími zákazníky a dalšími partnery, které jsme pozvali k návštěvě společného českého stánku a navázali tak na nezbytnou tradici osobního jednání, která byla na čas přerušena pandemickou situací. Bosenskohercegovský trh naše společnost vnímá jako velmi perspektivní, a proto i nadále počítáme s rozvojem obchodních aktivit ZVVZ MACHINERY, a.s. v tomto teritoriu“.

V rámci české účasti na SECW byl uspořádán český večer pro vybrané představitele soukromých a státních firem a institucí klíčových pro spolupráci v oblasti energetiky. Český večer obohatila prezentace firem Marlenka a Budějovického Budvaru.

Ines Terza, Aleš Ottmár, Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině

Galerie


SECW

SECW
SECW
SECW
SECW
SECW
SECW
SECW
SECW
SECW


Zařazenopo 30.10.2023 14:10:00
ZdrojMZv ČR v Sarajevu
Originálmzv.gov.cz/sarajevo/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_informace/X_2023_10_30_ceska_republika_podporuj...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V