Česko-etiopské obchodní fórum dne 4. listopadu 2023 v Addis Abebě

Česko-etiopské obchodní fórum dne 4. listopadu 2023 v Addis Abebě

07.11.2023 / 11:08 | Aktualizováno: 07.11.2023 / 11:35

V rámci týdenní návštěvy Afriky, kde český premiér Petr Fiala navštíví Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny, zahájil český premiér dne 4. listopadu 2023 v Addis Abebě Česko-etiopské obchodní fórum. Obchodní fórum bylo připraveno ve spolupráci Velvyslanectví České republiky v Addis Abebě, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a Obchodní komory a Sektorové asociace Addis Abeba (AACCSA). Fóra se zúčastnilo pod vedením Svazu průmyslu a dopravy České republiky 12 českých podnikatelů z oblastí obranného průmyslu, zdravotnictví, zemědělství, kontejnerové dopravy, IT technologii, technologii na vytváření ochranných prvků na bankovky a osobní doklady, technologií pro tzv. SMART řešení a technologii pro geologický průzkum surovinových zásob. Členem české obchodní delegace byl rovněž zástupce Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP.

Český premiér Petr Fiala ve svém úvodním projevu poznamenal, že spatřuje velký potenciál pro ekonomickou spolupráci obou zemí mimo jiné v sektoru zdravotnictví či v obranném průmyslu. Etiopii označil za významnou zemi z hlediska stability ve východní Africe. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj představil Českou republiku etiopským podnikatelům jako vysoce industrializovanou zemi, která je dobře integrována na trhu EU a která má nízkou míru nezaměstnanosti. Poznamenal, že v Česku historicky vznikly úspěšné firmy svými produkty, přičemž mimo jiné zmínil firmy Baťa (boty), Zetor (traktory), Linet (nemocniční lůžka) a jako další produkt připomněl plzeňské pivo.

Po úvodních projevech českého premiéra, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky, prezidentky AACCSA paní Mesenbet Shenkute a státního tajemníka Ministerstva zahraničních věcí Etiopie velvyslance Misganu Aregy, následoval slavnostní podpis Dohody o vzájemné spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy České republiky a Obchodní komorou a Sektorovou asociaci Addis Abeba.

Po slavnostním podpisu výše uvedené dohody následovala jednání business to business (B2B) mezi členy české podnikatelské delegace a zástupci 21 etiopských firem, kteří přijali pozvání na česko-etiopské obchodní fórum.

V odpoledních hodinách prezident Svazu průmyslu a obchodu a představitel zdravotnického sektoru byli součástí delegace českého premiéra při návštěvě Muzea vody, kde proběhly prezentace české rozvojové a humanitární spolupráce, česko-etiopské spolupráce v oblasti hydrologie a rozvoje venkova, České geologické služby, prezentace neziskových sektorů (ADRA, CARE, Člověk v tísni, All for Soil) a akademického sektoru (Mendelova Univerzita).

Delegace českého premiéra poté navštívila nemocnici Abebech Gobena MCH Hospital, jelikož české zdravotnické firmy sdružené v Asociaci výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků předložily projekt "Mother and Child Care", který zahrnuje gynekologickou, porodnickou a neonatologickou péči. Právě nemocnice Abebech Gobena je navržena jako "Center of excellence" tj. školící centrum, kde budou čeští lékaři a sestry školit pracovníky nejen z této nemocnice, ale z celého regionu

Následující den zástupci leteckého a obranného průmyslu doprovodili českého premiéra na letovou ukázku českých proudových letadel L-39, které vlastní etiopské vojenské letectvo. Letová ukázka proběhla na vojenské letecké základně v Bishoftu, která je vzdálena od hlavního města cca 80 km.

Vítězslav Schwarz, EK ZÚ Addis Abeba



Zařazenoút 07.11.2023 11:11:00
ZdrojMZv ČR v Addis Abeba
Originálmzv.gov.cz/addisababa/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_aktuality/cesko_etiopske_obchodni_forum_dne_4...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V