Jeden a čtvrt milionu korun z dotace pomohlo k opravě památek v centru města

| 15.12.2023 | Šárka Kučerová

Tiskové zprávy

Kroměříž získala v roce 2023 dotaci Ministerstva kultury ČR z Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) ve výši 1,24 milionu korun. Díky nim mohla radnice nechat opravit některé památky, jichž je majitelem, a také z dotace přidělit peníze na restaurování památky v majetku církve. „Všechny plánované opravy v rámci Programu regenerace se podařilo během roku 2023 realizovat. Dotační peníze jsme použili na opravy dvou vstupních portálů Kanovnických domů a na restaurování dvou sousoší a dvou soch, část nákladů zaplatilo město ze svého rozpočtu. Z dotace ministerstva kultury jsme podpořili také restaurování vitrážového okna kostela sv. Mořice,“ upřesnil starosta Tomáš Opatrný. Návrh na rozdělení dotace připravila komise města pro regeneraci MPR, památky města Kroměříže a veřejná prostranství a schválili jej členové městské rady i zastupitelstva.

U Kanovnických domů v Janské ulici č. p. 27–31, kde sídlí Základní umělecká škola Kroměříž, nechalo město opravit všechny vstupní portály. Náklady na rekonstrukci portálů na domech č. p. 27 a 31 pokryla z velké části dotace ve výši 196 tisíc korun, restaurátorské práce na portálech dalších tří kanovnických domů v Jánské ulici č. p. 28, 29 a 30 ve výši 240 tisíc korun zaplatila radnice. Na pískovcových portálech byla provedena povrchová i hloubková sanace, očištění a odsolení povrchu, opravy, doplnění či výměny chybějících a dožilých částí a konzervace povrchů.

Také v případě sousoší Zvěstování Panně Marii v ulici Na Kopečku, sochy sv. Jana Nepomuckého na Masarykově náměstí, sousoší Krista a Marie v ulici Chobot a kříže se sochou Panny Marie na Riegrově náměstí bylo provedeno očištění – mechanické i biologické. Dále pak odstranění tmelů pocházejících z předchozích oprav, konsolidace povrchů, rekonstrukce nápisů, opravy a doplnění chybějících částí, a to jak kamenných, tak i kovových, jako třeba pozlacených svatozáří, pozlacené lilie apod. Z dotace ministerstva kultury byla na tyto čtyři památky určena částka 911 tisíc korun, radnice ze svého rozpočtu zaplatila za tyto opravy 413 tisíc korun. Město nechalo zrestaurovat rovněž kříž ve Vejvanovského ulici, na který se dotace ministerstva kultury nevztahuje a za jehož rekonstrukci zaplatilo 105 tisíc korun.

Dalším projektem, kterému město přidělilo peníze z dotace, je restaurování vitrážového okna kostela sv. Mořice na Stojanově náměstí. Částka 133 tisíc korun byla použita na druhou etapu restaurování dalšího vitrážového okna kostela.

Další fotografie


Zařazenopá 15.12.2023 10:12:09
Vydáno
ZdrojKroměříž
Originálmesto-kromeriz.cz/aktuality/tiskove-zpravy/jeden-a-ctvrt-milionu-korun-z-dotace-pomohlo-k-oprave-pam...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V