Zahájení zveřejňování výsledků testování výpočtu přeshraničních kapacit Core Flow-based day-ahead capacity calculation a výsledků simulací Market Coupling. Aktualizace harmonogramu projektu Core FB MC

Amsterdam, Berlín, Bukurešť, Budapešť, Bratislava, Brusel, Lublaň, Lucemburk, Paříž, Praha, Vídeň, Varšava, Záhřeb

11. listopadu 2020

Zahájení zveřejňování výsledků

Projekt propojení denních trhů na základě výpočtu přeshraničních kapacit založeném na fyzikálních tocích elektřiny (Core FB MC) vstupuje do další etapy, která představuje postupný přechod do externí fáze testování výpočtu přeshraničních kapacit (tzv. external parallel run). V rámci této fáze dojde k prvnímu zveřejňování dat pocházejících z flow-based výpočtu přeshraničních kapacit a s nimi spojených simulovaných výsledků Market Coupling. Na základě těchto výsledků se účastníci trhu mohou lépe připravit na spuštění projektu Core FB MC.

Upozornění pro účastníky trhu:

Projektové strany by rády dále zdůraznily, že na začátku externího testování nebude v rámci výpočtu kapacit k dispozici nástroj NRAO (optimalizace nenákladových nápravných opatření). Pro provozovatele přenosových soustav spoléhající se na využívání nenákladových nápravných opatření (zvláště RTE) představuje tato skutečnost zásadní omezení, které může způsobit rozdílnost výsledků. Provozovatelé přenosových soustav z regionu Core aktivně pracují na dodání tohoto nástroje a budou informovat účastníky trhu o pokrocích při jeho zavádění.

Projekt bude nejdříve zveřejňovat pouze výsledky pro vybrané dny (tedy v režimu 0 až 7 dní týdně) pokud budou považovány za dostatečně vypovídající :

Účastníci projektu Core FB se v nadcházejících měsících zaměří na stabilizaci výpočetních postupů. Jakmile bude zajištěno spolehlivé zveřejňování dat v režimu 7 dní/týden, budou o tom účastníci trhu informováni.

Do výpočtu rovněž vstupují některé zjednodušující předpoklady a omezení, které je nutno vzít v úvahu při interpretaci výsledků. Jejich aktuální přehled je zveřejněn na webových stránkách JAO, v sekci „Core FB DA Parallel Run“:

https://www.jao.eu/support/resourcecenter/overview?parameters=%7B%22IsCore%22%3A%22True%22%7D

První výsledky výpočtu přeshraničních kapacit (pro vybrané obchodní dny 47. týdne - 16. – 22. listopadu 2020) by měly být pro dostatečně representativní obchodní dny zveřejněny na stránkách JAO nejpozději 6. prosince a výsledky simulace Market Coupling následně 13. prosince.

Plán předpokládaného výpočtu a zveřejňování kapacit je následující:

  • Týden X (obchodní dny Po-Ne): denní výpočet přeshraničních kapacit z D-2 do D-1
  • Týden X + 14 dní (pátek): zveřejnění přeshraničních kapacit
  • Týden X + 21 dní (sobota): zveřejnění výsledků simulace Market Coupling

Aktualizovaný harmonogram projektu

V návaznosti na doporučení Evropské komise a národních regulačních úřadů implementovat nejdříve projekt DE-AT-PL-4M MC (Interim Coupling) a následně Core FB MC, byl aktualizován harmonogram projektu. Termín spuštění Core FB MC je nově plánován na únor roku 2022.

Propojení denních trhů využívajících přeshraniční kapacity získané výpočtem založeným na fyzikálních tocích v region Core (Core FB MC)

Core Flow-Based Market Coupling (Core FB MC) projekt si klade za cíl vyvinout a implementovat propojení denních trhů využívajících přeshraniční kapacity získané výpočtem založeným na fyzikálních tocích napříč celým regionem Core v rámci jednotného propojení denních trhů (SDAC). Region pro výpočet kapacit Core je tvořen nabídkovými zónami následujících členských států EU: Rakousko, Belgie, Chorvatsko, Česká republika, Francie, Německo, Maďarsko, Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Prostředky komunikace

Otázky ohledně projektu Core FB MC a také ohledně external parallel run je možné pokládat v Q&A fóru:

http://coreforum.my-ems.net/

Účastníci trhu, kteří by rádi sledovali vývoj projektu ve větších podrobnostech, se mohou připojit k tzv. Core Consultative Group (CCG), kde budou dostávat pravidelné informace o projektu, pozvánky na telekonference a setkání. Přihlášení do skupiny prostřednictvím emailu CoreCG@magnus.nl.


Zařazenopá 13.11.2020 14:11:00
ZdrojČEPS
Originálceps.cz/cs/aktuality/novinka/zahajeni-zverejnovani-vysledku-testovani-vypoctu-preshranicnich-kapacit...

Související témata

Intel Core

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V