Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  11.12.2023 08:31:14

Trh může zklamat výhled amerických úrokových sazeb

Trh může zklamat výhled amerických úrokových sazeb

Jan Berka
08:31 11. prosince 2023

Klíčové body

  • Čeká nás zasedání Fedu, ECB i Bank of England. Dále americká inflace a emise dluhopisů.
  • Vyšší očekáváná trajektorie amerických sazeb by mohla podpořit dolar.
  • Jestřábí výstup Fedu i ECB by byl rizikem slabší koruny.
Zdroj: Depositphotos

Tento týden bude na trzích a v ekonomice patřit mezi ty akčnější. Čeká nás zasedání Fedu, ECB a Bank of England. Z dat bude zveřejněna americká inflace a americké ministerstvo financí emituje dluhopisy za více než sto miliard dolarů, včetně třicetileté splatnosti. Největší potenciál tržních dopadů vidíme u Fedu, který by mohl trhy negativně překvapit relativně jestřábím výhledem úrokových sazeb.

Naši predikci udržení relativně jestřábího výhledu amerických sazeb v příštím roce podpořila také v pátek zveřejněná data z trhu práce. Jak tvorba nových pracovních míst, tak míra nezaměstnanosti i meziměsíční tempo růstu mezd překvapily vyššími čísli oproti predikci trhu. K překvapením se nebojíme přidat i absenci revize tvorby nových pracovních míst směrem dolů z předešlého měsíce.

Tyto revize se pravidelně opakovaly po dobu několika předchozích měsíců, což doplňovalo ostatní signály o velmi pozvolna uvolňujících se podmínkách na trhu práce. Předpokládáme však, že u listopadových dat nejde o trvalý zvrat trendu. Čísla sice nahrála představě o dosažení tzv. hladkého přistání, očekáváme ale, že v dalších měsících se vrátíme zpět k pozvolnému nárůstu míry nezaměstnanosti i slabší tvorbě nových pracovních míst.

Rozhodnutí Fedu páteční report pode nás neovlivní. Nadále očekáváme stabilitu sazeb. Nejsledovanější bude aktualizovaný úrokový výhled. Fed v zářijové prognóze očekával pokles sazeb z mediánu 5,6 % v roce 2023 na 5,1 % v roce 2024. Letošní úroky už ale dále neporostou, proto by se medián měl dostat na 5,4 %. S ohledem na to by mohl klesnout výhled pro rok 2024, a to z 5,1 % na 4,9 %. Pokud se tak stane, půjde o výrazně vyšší očekávanou trajektorii sazeb oproti tržním očekáváním. Ta v uplynulém týdnu krátce zeceňovala snížení úroků v příštím roce až o bezmála 125 bodů.

Takto velký rozdíl by se nepochybně, minimálně z krátkodobého hlediska, projevil v silnějším dolaru a v tlacích na pokles akcií. U výnosů dluhopisů bychom očekávali citlivou reakci na dlouhém konci výnosové křivky, který by mohl o něco klesnout. Podstata tohoto pohybu by spočívala v tom, že Fed v prostředí pokračující dezinflace a uvolňujícího trhu práce utáhne ekonomickou aktivitu přes vyšší sazby až příliš, což jej nakonec donutí k rychlejšímu snižování úroků. O to silnější by toto přesvědčení mohlo být, pokud by americká inflace za listopad zveřejněná v úterý překvapila nad očekávání větším poklesem.

U výnosů nás bude rovněž zajímat dnešní aukce desetiletého amerického dluhopisu, a především třicetiletého v úterý. Právě tato nejdelší splatnost se při poslední emisi dočkala jednoho z nejhorších výsledků v historii, nejen s ohledem na sílu poptávky, ale i výnos. Bude zajímavé sledovat, zda se situace alespoň trochu zlepšila. V posledních týdnech totiž pozorujeme, že se poptávka po nejdelších splatnostech zvedla, což podpořilo pokles desetiletého výnosu pod 4,3 % a třicetiletého pod 4,4 %. Předpokládáme, že za poptávkou stojí především institucionální investoři citliví na změny sazeb, stejně tak i uzavírání krátkých pozic.

Od ECB a Bank of England očekáváme stabilitu sazeb. ECB by měla doručit revizi výhledu růstu a inflace směrem dolů. I u ní bude klíčové, jak se k inflaci a k výhledu sazeb vyjádří guvernérka Lagardeová. Trhy totiž začaly zaceňovat možnost snížení evropských sazeb už v prvním čtvrtletí příštího roku, přičemž za celý rok v jednu chvíli zaceňovaly snížení až o 150 bodů.

Největším rizikem tohoto týdne jsou podle nás právě přecenění výhledu sazeb. Především negativní tržní překvapení u Fedu v podobě vyšší trajektorie budoucích sazeb by mohlo představovat riziko přelití silnějšího dolaru do dalších trhů, včetně slabšího japonského jenu a potenciálně i slabší české koruny.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0762 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,01 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0728 do 1,0824 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,41 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,70 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,33 až 24,52 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,52 do 22,83 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688