mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  08.12.2023 14:50:00

Měsíčně je v rámci celé ČR vypláceno asi 1,8 – 2 miliony dávek

Úřad práce pomáhá každému. Do aktivní politiky zaměstnanosti letos půjdou 2 miliardy, podezření na diskriminaci aktivně řešíme 

Úřad práce ČR je nevětší pomáhající organizací v zemi a svoje služby nabízí  každému, kdo se na něj obrátí. Jen do aktivní politiky zaměstnanosti budou letos  celkem investovány více než 2 miliardy korun. Řada zaměstnavatelů má problém s náborem nových zaměstnanců, jelikož se Česko dlouhodobě může pochlubit  jednou z nejnižších měr nezaměstnanosti v celé EU. Zároveň MPSV v rámci svých  kompetencí chrání práva občanů a aktivně reaguje na podezření z porušování  pracovněprávních a antidiskriminačních zákonů. Úřad práce ČR svá podezření  aktivně předává SÚIP, v uplynulém roce se jednalo o bezmála dvě stovky případů. 

Měsíčně je v rámci celé České republiky vypláceno asi 1,8 – 2 miliony dávek. Jako vedoucí  organizace v pomoci a podpoře zaměstnanosti poskytuje Úřad práce ČR pomoc a podporu všem, kteří se na něj obrátí. 

„Letos už jsme ke konci listopadu vyplatili přibližně 1,9 miliardy korun na programy a iniciativy, které jsou zaměřeny na aktivní politiku zaměstnanosti, včetně speciálních  projektů cílených na konkrétní regiony nebo skupiny lidí. Očekáváme, že celkové výdaje  do konce roku překročí dvě miliardy korun. Tyto investice nejenže pomáhají konkrétním klientům v nalezení práce, ale také podporují zaměstnavatele v jejich snaze o získání  pracovníků,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

ČR vykazuje dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v rámci celé Evropské unie.  To se znovu potvrdilo i v nejaktuálnějších statistikách za listopad, kdy míra nezaměstnanosti meziměsíčně zůstala na 3,5 %. Mnoho firem se tak potýká s problémem  najít dostatečné množství pracovní síly, v důsledku čehož snižují své požadavky na nové  zaměstnance a jsou ochotni zvážit přijetí i kandidáta, který je nesplňuje. Vyškolit si  takového uchazeče mohou díky Úřadu práce ČR, který dokáže pomoci například s financováním vhodné rekvalifikace. Úsilí Úřadu se proto nyní ještě více zaměřuje na  podporu sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu 

„Se zvláštním důrazem se soustředíme na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným. Je třeba  si ale uvědomit, že firmy nyní poptávají více než 278 tisíc pracovníků. Jak tedy říkám  opakovaně – kdo má zdravé ruce a hlavu, práci si u nás bez větších problémů může najít,“  uvedl ministr Jurečka. „Zároveň chci zdůraznit, že velmi vážně ale bereme každé  podezření na diskriminaci a aktivně k němu přistupujeme,“ dodal. 

Pokud má Úřad práce ČR podezření na porušování pracovněprávních či  antidiskriminačních zákonů, neprodleně tyto informace předává Státnímu úřadu inspekce  práce, který má zákonné zmocnění konat další kroky. V případě podezření z porušování  pracovněprávních předpisů zaměstnavatelem mohou podat podnět k provedení kontroly i samy fyzické nebo právnické osoby. To je možné udělat na místně příslušném oblastním  inspektorátu práce, nebo přímo prostřednictvím SÚIP. Podnět lze podat také on-line.

Úřad práce ČR je nevětší pomáhající organizací v zemi a svoje služby nabízí každému, kdo se na něj obrátí. Jen do aktivní politiky zaměstnanosti budou letos celkem investovány více než 2 miliardy korun. Řada zaměstnavatelů má problém s náborem nových zaměstnanců, jelikož se Česko dlouhodobě může pochlubit jednou z nejnižších měr nezaměstnanosti v celé EU. Zároveň MPSV v rámci svých kompetencí chrání práva občanů a aktivně reaguje na podezření z porušování pracovněprávních a antidiskriminačních zákonů. Úřad práce ČR svá podezření aktivně předává SÚIP, v uplynulém roce se jednalo o bezmála dvě stovky případů.


     
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688