Jde to i bez aut: MŠ Čtyřlístek a 8. A ze ZŠ Karlov na stupních vítězů ve výzvě Pěšky do školy

ikona - zdrave mesto benesov
V období od 18. do 22. září 2023 se benešovské základní a mateřské školy připojily k výzvě Pěšky do školy. Výzvy se zúčastnilo celkem 7 benešovských škol s 65 třídami, čímž se Benešov stal po Praze a Ostravě nejaktivnějším městem. Na stupních vítězů se umístila MŠ Čtyřlístek a 8. A ze ZŠ Karlov, velký zápal ale ukázaly všechny zapojené školy a školky z Benešova, a za to jim patří poděkování!

V období od 18. do 22. září 2023, kdy se konal Evropský týden mobility, se benešovské základní a mateřské školy připojily k výzvě Pěšky do školy. Cílem bylo zvýšit počet dětí, které se budou pravidelně dopravovat do školy pěšky, čímž zlepší svou fyzickou i psychickou kondici a okolí školy se zároveň stane bezpečnějším. Výzva přitom nehodnotila množství nachozených kilometrů, ale pravidelnost aktivního způsobu docházky. Výzvy se zúčastnilo celkem 7 benešovských škol s 65 třídami, čímž se Benešov stal po Praze a Ostravě nejaktivnějším městem. Na stupních vítězů se umístila Mateřská školka Čtyřlístek a třída 8. A ze ZŠ Karlov, velký zápal ale ukázaly všechny zapojené školy a školky z Benešova, a za to jim patří poděkování!

Do celorepublikové iniciativy, kterou pořádá organizace Pěšky městem, se zapojilo celkem 439 škol z 13 krajů, což je o 133 více škol než v roce předchozím. Počet školáků, kteří „chodili“ do školy (alespoň částečně) pěšky se zvýšil ze 70 000 na 100 000.

Výzva Pěšky do školy vznikla v návaznosti na neutěšenou dopravní situaci v době před začátkem školního vyučování. Školy a školky proto během Evropského týdne mobility připomínaly dětem i rodičům, co chůze přináší jednotlivcům (příležitost se hýbat, nastartovat mysl, popovídat si, něco zažít) i z hlediska širší perspektivy (zklidnění dopravy před školou, čistší vzduch před školou i ve třídách).

„Pěší doprava je nejen nejekologičtějším, ale pro tělo i nejpřirozenějším pohybem. Jednotlivé projekty organizace Pěšky městem jsou propojené tak, aby dnešní školáci mohli ve své dospělosti žít ve městech, kde mohou bez bariér a nekvalitního ovzduší chodit pěšky – ideálně aby vše důležité bylo v dosahu patnáctiminutové procházky. A aby na tento pohyb byly zvyklí už ze školních lavic. Přestože je pro nás pěší doprava stěžejní, podporujeme i jiné formy udržitelné mobility, proto děti mohli v týdnu od 18. září vyrazit do školy i na kole, na koloběžce, skateboardu nebo s využitím hromadné dopravy,“ dodává k projektu jeho hlavní koordinátorka Marie Čiverná z Pěšky městem. (z droj: Tisková zpráva organizace Pěšky městem, z. s. z 31. 10. 2023 a z 15. 9. 2023)

pěšky na karlov
Účast v projektu hodnotí Michal Franěk, třídní učitel 8. A ZŠ Karlov, která se stala druhou nejúspěšnější třídou Středočeského kraje: „Zapojením do Pěšky do školy jsme chtěli zlepšit návyky našich dětí i jejich rodičů a motivovat je, aby nejezdili autem až těsně před školu. Celý týden tedy děti zaznamenávaly, zda přicházejí do školy pěšky, MHD nebo autem. Potěšilo nás, že většina dětí nejčastěji volila chůzi a velký úspěch jsme slavili i s akcí „Pěšky na Karlov“, kterou jsme připravili společně s ostatními kolegy. Z několika sběrných míst jsme tehdy ve středu 20. září vyrazili společně do školy a rádi bychom to na jaře zopakovali bez ohledu na to, že už nepůjde o výzvu. Doufáme, že nové návyky děti i jejich rodiny nezapomenou a do školy se budou, jak to jen půjde, dopravovat bez aut během celého školního roku.“

V celorepublikové výzvě uspěla i benešovská MŠ Čtyřlístek, která se nad rámec pravidelné chůze soustředila také na dopravní značení i celkový pocit bezpečí na trase školka-volnočasový areál Sladovka, kam procházkou vyrazila i s rodiči (nasbírané podněty najdete ve videu). „Cílem týdenní výzvy bylo snížit počet aut před školou, naučit děti využívat jinou než automobilovou dopravu a podpořit význam chůze jako nedílné součásti zdravého životního stylu,“ uvádí ředitelka školky Lucie Dušková.

„Rád bych poděkoval všem benešovským školám, kteří se do výzvy Pěšky do školy zapojily, a děkuji také za nasbírané podněty. Abychom podpořili pěší dopravu po městě a ta se stala ne krátkodobou záležitostí, ale denním standardem, pracujeme na bezpečné průchodnosti městem. Zabýváme se také dopravní obslužností v rámci hojně navštěvovaného areálu Sladovka,“ dodává místostarosta Jakub Hostek s tím, že se touto agendou bude mimo jiné zabývat i pracovní skupina pro udržitelnou městskou mobilitu.

Přední umístění benešovských škol ve výzvě Pěšky do školy:

Kategorie Mateřská škola
1. místo: MŠ Šrámkova, pracoviště Jateční, Opava
2. místo: MŠ Kytička Pardubice
3. místo: MŠ Čtyřlístek Benešov

Krajští přeborníci – Středočeský kraj:
1. místo: ZŠ Černošice, 3. C
2. místo: ZŠ Benešov, Na Karlově 372, 8. A
3. místo: ZŠ J. J. Ryby, Rožmitál pod Třemšínem, Rybičky

Do výzvy Pěšky městem se dále přihlásily:
  • Mateřská škola "Berušky" Benešov
  • Mateřská škola "Úsměv" Benešov
  • Základní škola Benešov, Dukelská 1818
  • Základní škola Benešov, Jiráskova 888
  • ZŠ a PŠ Benešov, Hodějovského 1654

Děkujeme učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům, rodičům a samozřejmě všem dětem za jejich aktivní účast a zapojení.

Podívejte se, jak vypadá začarovaný kruh z hlediska dopravy do školy. Vyrazíte příště pěšky nebo autem?
(Zdroj: Pěšky městem)

kruhy

Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 3.11.2023 / 3.11.2023


Zařazenopá 03.11.2023 12:11:00
ZdrojBenešov
Originálbenesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=106503

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V