Tisková zpráva - Novinářská cena EP za rok 2023 putuje k mezinárodnímu konsorciu vyšetřující ztroskotání lodi s migranty u přístavu Pylos

Společné vyšetřování provedené skupinou řeckých investigativních novinářů Solomon ve spolupráci se skupinou Forensis, německou veřejnoprávní vysílací stanicí StrgF/ARD a britským deníkem The Guardian odhalilo, že k nejtragičtějšímu ztroskotání lodi s migranty v nedávné historii došlo v důsledku opatření přijatých řeckou pobřežní stráží. Poukázalo také na nesrovnalosti v oficiálních údajích poskytnutých řeckými orgány.

Slavnostního předávání ceny, které se konalo v tiskovém sále Daphne Caruana Galizia v Evropském parlamentu ve Štrasburku, se zúčastnily předsedkyně EP Roberta Metsolová, místopředsedkyně odpovědná za cenu Pina Piciernová a Juliane Hielscherová, předsedkyně Berlínského tiskového klubu a zástupkyně 28 členů nezávislé celoevropské poroty.

Předsedkyně EP Roberta Metsolová prohlásila: „Dnes, stejně jako každý rok, uctíváme památku Daphne Caruanové Galiziové cenou, která je silnou připomínkou jejího boje za pravdu a spravedlnost. Novináři po celém světě jsou stále terčem útoků jen proto, že dělají svou práci, ale odmítají být umlčováni. Tento Parlament stojí po jejich boku v tomto dlouholetém boji za svobodu tisku a pluralitu médií v Evropě i mimo ni.“

V období od 3. května do 31. července 2023 zaslalo do soutěže své příspěvky více než 700 novinářů z 27 zemí EU. Dvanáct z nich postoupilo do užšího výběru, z nějž pak porota vybrala vítěze.

O vítězném příspěvku

Vyšetřování podrobně prověřovalo okolnosti, které vedly k potopení rybářské lodi Adriana 14. června tohoto roku přibližně 50 námořních mil od Pylosu v jihozápadním Řecku. Při tragédii zemřelo více než 600 migrantů, kteří několik dnů předtím vypluli z Libye.

Novináři vedli více než 20 pohovorů s přeživšími a zkoumali soudní dokumenty i záznamy pobřežní stráže. Zjištění vynesla na světlo, že řecká pobřežní stráž nevyužila možností loď zachránit a ignorovala nabídky pomoci od Frontexu. Svědectví přeživších zase svědčí o tom, že právě pokusy pobřežní stráže o odtáhnutí lodi z řeckých vod v konečném důsledku způsobily její potopení. Řecká pobřežní stráž pokusy o odtáhnutí lodi popřela.

Skupina Forensis osudnou noc simulovala pomocí interaktivního 3D modelování lodi. Vycházela přitom z údajů z lodního deníku pobřežní stráže a svědectví jejího lodního kapitána a také z letových tras, údajů o námořní dopravě, satelitních snímků, videí pořízených loděmi v okolí a dalších zdrojů.

Na projektu se podílely tyto týmy:

Za Solomon: Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi

Za Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner

Za StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger

Za The Guardian: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou a Julian Busch

O ceně

Cena Daphne Caruanové Galiziové vznikla na základě rozhodnutí předsednictva Evropského parlamentu z prosince 2019. Nese jméno maltské antikorupční investigativní novinářky a bloggerky, která zemřela v roce 2017 po výbuchu bomby nastražené v jejím automobilu.

Cena je každoročně udílena za vynikající žurnalistiku, která prosazuje nebo hájí základní zásady a hodnoty Evropské unie, jako je lidská důstojnost, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a lidská práva. Předání se koná v polovině října, kdy byla Daphne Caruanová Galiziová zavražděna.

O cenu se mohou ucházet profesionální novináři jako jednotlivci i týmy bez ohledu na národnost, pokud zašlou reportáž, kterou vytiskla nebo odvysílala média v některém z 27 členských států Evropské unie. Cílem je podpořit profesionální žurnalistiku a upozornit na to, jak významná je v ochraně svobody, rovnosti a příležitostí.

Nezávislá porota je složena ze zástupců tisku a občanské společnosti z 27 evropských členských států a zástupce Mezinárodní federace novinářů.

Cena i finanční odměna ve výši 20 000 eur je projevem podpory, kterou Evropský parlament poskytuje investigativní žurnalistice a svobodnému tisku.

V říjnu 2021 cenu získal projekt Pegasus koordinovaný konsorciem novinářů Zakázané příběhy (Forbidden Stories).

V říjnu 2022 byla cena udělena koprodukci Découpages/Arte G.E.I.E za dokument o ruském vlivu v Africe.

Kdo byla Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová byla maltská novinářka, bloggerka a protikorupční aktivistka. Ve svých reportážích se intenzivně zabývala korupcí, praním peněz, organizovanou trestnou činností, prodejem občanství a zapletením maltské vlády v kauze Panama Papers. Čelila kvůli tomu pronásledování a výhrůžkám, které dne 16. října 2017 vedly až k vraždě. Zemřela při výbuchu bomby, která byla nastražena v jejím automobilu. Po skandálu, který vyvolal způsob, jakým maltské orgány při vyšetřování postupovaly, odstoupil premiér Joseph Muscat. Na nedostatky v tomto vyšetřování poukázali v prosinci 2019 i poslanci Evropského parlamentu a vyzvali Evropskou komisi, aby přijala příslušná opatření.

Vítězný článek bude brzy zpřístupněn ve všech úředních jazycích EU.

Kontakty:

  • John SCHRANZ

    Press Officer
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 44264 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 498 98 14 02
    • E-mail: john.schranz@europarl.europa.eu
  • Hana RAISSI

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+32) 2 28 41587 (BXL)
    • Číslo mobilního telefonu: (+32) 484 27 87 54
    • E-mail: hana.raissi@europarl.europa.eu
  • Markéta ŽIŽKOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 269
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 776 370 716
    • E-mail: marketa.zizkova@europarl.europa.eu
  • Iva LAŇOVÁ

    Tisková atašé
    Kontaktní údaje:
    • Telefonní číslo: (+420) 255 708 264
    • Číslo mobilního telefonu: (+420) 775 511 125
    • E-mail: iva.lanova@europarl.europa.eu

Zařazenoút 17.10.2023 18:10:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/press-room/20231016IPR07309/
KategorieInstituce, Tisková zpráva
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V