europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  17.10.2023 14:52:53

Tisková zpráva - Dlouhodobé řešení finančních potřeb Ukrajiny

Stanovisko Parlamentu k nástroji pro Ukrajinu bylo přijato 512 hlasy (45 bylo proti, 63 se zdrželo hlasování), přičemž poslanci prosadili větší demokratickou odpovědnost nástroje, podporu pluralitní demokracie a přibližování Ukrajiny k plnění podmínek pro členství v EU.

Kromě urychleného schválení je nutné revidovat dlouhodobý rozpočet EU

Nástroj pro Ukrajinu je součástí probíhající revize dlouhodobého rozpočtu EU. Ten je totiž v důsledku několika krizí, k nimž od roku 2021 došlo, značně vyčerpán, a žádá si odpovídající úpravy. Poslanci trvají na tom, že nástroj, spolu s celou rozpočtovou revizí, je nutné schválit co nejdříve, protože od roku 2024 nejsou na pomoc Ukrajině alokovány žádné prostředky. Balíček by měl být součástí i rozpočtu na příští rok, o němž se bude jednat v listopadu.

Využití ruských aktiv a boj s korupcí

Jedním z hlavních požadavků poslanců je, aby se na obnovu Ukrajiny použila aktiva Ruské federace a dalších subjektů či fyzických osob přímo spojených s ruskou válečnou agresí. Dále Parlament zpřísnil ustanovení o boji proti podvodům, korupci, střetům zájmů a nesrovnalostem při využívání finančních prostředků EU na Ukrajině. Poslanci rovněž požadovali, aby společnosti pod vlivem oligarchů neměly na financování z prostředků EU nárok.

Větší transparentnost a zapojení Parlamentu

Další změna, již poslanci do návrhu začlenili, spočívá ve zřízení webového portálu, na němž by měly být uvedeny všechny finanční operace týkající se pomoci Ukrajině, cíle dané pomoci a „milníky“, jejichž dosažení bylo podmínkou poskytnutí pomoci a jichž země úspěšně dosáhla. Zveřejňovat by se zde měly i příspěvky třetích zemí a mezinárodních organizací.

Pomoc EU bude vázaná na provádění konkrétních reforem a investic. Ty Ukrajina podrobně popíše v plánu, na jehož vypracování se Parlament hodlá aktivně podílet (prostřednictvím aktů v přenesené pravomoci) a jehož příprava bude průběžně konzultována s Nejvyšší radou Ukrajiny.

Prohlášení zpravodajů

Michael Gahler (EPP, DE), zpravodaj Výboru pro zahraniční věci, prohlásil: „Evropský parlament přijímá rozhodná opatření v rámci nástroje pro Ukrajinu, který směřuje 50 miliard eur na hlubokou společenskou transformaci. Zvyšujeme odpovědnost nástroje a zajišťujeme, aby nejen podporoval odolnost a prosperitu, ale aby tak činil s bezprecedentní transparentností. Jak se Ukrajina vydává na tuto kritickou cestu, naše společná ostražitost bude chránit integritu každého jejího kroku směrem k evropské integraci.“

Eider Gardiazabal Rubialová (S&D, ES), zpravodajka Rozpočtového výboru, prohlásila: „EU znovu potvrzuje svou solidaritu s Ukrajinou prostřednictvím nástroje pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur, který podporuje odolnost země vůči agresi a pomáhá reformám v souvislosti s možným vstupem do EU. Naléhavě vyzýváme členské státy, aby umožnily využití zmrazených ruských aktiv k financování obnovy Ukrajiny, a zdůrazňujeme význam zapojení Nejvyšší rady a ukrajinské občanské společnosti do přípravy finanční podpory EU.“

Další postup

Jakmile se Rada dohodne na společném postoji, začnou jednání s členskými státy.

Souvislosti

Dne 20. června 2023 navrhla Komise zřídit zvláštní nástroj pro Ukrajinu, jehož objem na období 20242027 by činil až 50 miliard eur ve formě grantů a půjček.

Nástroj má nahradit dvoustrannou podporu poskytovanou v rámci Nástroje pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci – Globální Evropa (NDICI) a nástroje MFA+ s rozpočtem 18 miliard eur, který bude k dispozici jen do konce roku 2023. Do nového nástroje pro Ukrajinu bude také zahrnuta podpora, kterou by Ukrajina jinak získala v rámci nástroje předvstupní pomoci (NPP).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688