Jak dostat do země více ropy ze Západu? Česko vyjednává s Shell o podílu v německé ropné rafinérii MiRO

Česko již několik měsíců jedná se společností Shell Deutschland o koupi podílu v ropné rafinerii MiRO v německém Karlsruhe. S odvoláním na čtyři nezávislé zdroje ze státní správy a energetiky to dnes uvedl web iROZHLAS.cz. Ministři financí a hospodářství nechtěli informace o jednání komentovat.

Společnost Shell Deutschland má v rafinerii MiRO zhruba třetinový podíl. K případnému prodeji by ji mohla motivovat snaha o větší orientaci na nízkoemisní a zelenou energetiku, uvádí iROZHLAS. Mluvčí firmy Cornelia Wolberová se k případnému vyjednávání nechtěla vyjadřovat.

Rovněž ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) nechtěl informace o možném nákupu podílu v karlsruhské rafinerii komentovat. "Neřeknu vám nic jiného, než že zájmem státu je posilovat energetickou bezpečnost, a to i formou větší role státu v strategické infrastruktuře," řekl rozhlasu Síkela. Energetická krize podle něj není zdaleka vyřešena a mohou přijít nové otřesy. "A my na to chceme být co nejlépe připraveni," dodal ministr. Komentovat údajné vyjednávání nechtěl ani ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jestli by Česko jako případný nový akcionář německé rafinerie mohlo v případě nedostatku část produkce odvézt z německého trhu k nám, je zatím předmětem jednání. "Je to jeden z deal-breakerů (bodů s potenciálem zrušit transakci) a takových je tam ještě více," komentoval podle rozhlasu možnosti zdroj obeznámený se situací.

Druhým velkým akcionářem v rafinerii MiRO je s 25procentním podílem firma Esso Deutschland. Dalších 24 procent drží ruský Rosněft. Loni v září ale podíl Rosněfti svěřila německá vláda do správy Spolkové agentury pro sítě. Reagovala tak na ruskou agresi proti Ukrajině a s tím spojené přerušování dodávek ropy a plynu z Ruska do Evropy.

Koupě podílu v rafinerii v Karlsruhe by nebyla prvním nákupem v energetickém sektoru, který Česko v poslední době provedlo. Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS v srpnu uzavřel smlouvu s německou společnosti RWE o koupi šesti tuzemských zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci ještě musí schválit regulační orgány. Stát si také prostřednictvím energetické společnosti ČEZ pronajal část kapacity terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském Eemshavenu.

V minulosti Česko skladovalo část svých ropných rezerv u společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu. Firma však skončila v roce 2015 v insolvenci Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Německa zpět. Poté, co dorazila poslední cisterna, však měření ukázalo, že část paliva chybí.


Zařazenočt 14.09.2023 08:09:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5573415/jak-dostat-do-zeme-vice-ropy-ze-zapadu-cesko-vyjednava-s-shell-o-pod...
KategorieKomodity
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V