Komentář k zasedání bankovní rady České národní banky 7.5.2015

V posledních týdnech vzrostla intenzita výroků centrálních bankéřů o možném posunu intervenční hladiny ze současných 27 Kč/EUR. Možnost realizace těchto vyjádření na květnovém zasedání je však podle mě naprosto vyloučená a i pravděpodobnost realizace na příštích zasedáních je podle mě zcela minimální. K posunu intervenční hladiny totiž z mého pohledu neexistuje momentálně žádný podstatný důvod.

Známý výrok B. Franklina, že na světě jsou jediné dvě jistoty, a to daně a smrt, dostává v českém prostředí nový rozměr. Jistotou se v poslední době totiž vyznačují i pravidelná zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB). Oněmi jistotami je ponechání hlavní úrokové sazby na technické nule a ponechání závazku udržovat korunu nad hladinou 27 Kč/EUR. To konkrétně znamená, že stejně jako v únoru a v březnu, tak ani v květnu bankovní rada s těmito měnověpolitickými nástroji hýbat nebude.

Oživením nadcházejícího květnového zasedání bude nová makroekonomická prognóza ČNB, která však ve srovnání s tou únorovou dozná jen minimálních změn. Výjimkou by měla být predikce spotřebitelské inflace na nadcházející měsíce. Vzhledem k rychlejšímu růstu ceny ropy v poslední době je pravděpodobné, že ČNB upraví výhled na inflaci a již nebude počítat s poklesem spotřebitelských cen v 3. čtvrtletí letošního roku. Mírně k lepšímu by mohl být upraven i výhled růstu HDP pro letošní rok. Co se týče prognózy úrokových sazeb (3M PRIBOR), zde by měly být změny jen zcela marginální, pokud vůbec nějaké budou.

V posledních týdnech vzrostla intenzita výroků centrálních bankéřů o možném posunu intervenční hladiny ze současných 27 Kč/EUR. Možnost realizace těchto vyjádření na květnovém zasedání je však podle mě naprosto vyloučená a i pravděpodobnost realizace na příštích zasedáních je podle mě zcela minimální. K posunu intervenční hladiny totiž z mého pohledu neexistuje momentálně žádný podstatný důvod. Domácí ekonomika se nachází ve zcela jiné fázi hospodářského cyklu než před dvěma lety. Růst spotřebitelských cen se od začátku roku pohybuje v souladu s prognózou ČNB a jádrová inflace se nachází nad 1 %. Slabší růst mezd sice bankovní rada často zmiňuje jako protiinflační faktor a jako možný spouštěč posunu intervenční hladiny, avšak při pohledu na vývoj maloobchodních tržeb a spotřebitelské důvěry se tyto obavy zatím nenaplňují.

Výroky centrálních bankéřů ohledně posunu závazku tak chápu spíše jako slovní intervence, které mají kurz koruny k euru držet dále od intervenční hladiny 27 Kč/EUR. ČNB si vytváří rezervní polštář 20 až 30 haléřů, tak aby se koruna pohybovala přece jen trochu dále od intervenční hladiny. Reálné nevidím ani možnost uvolnit dále měnovou politiku skrz záporné úrokové sazby či další alternativní nástroje měnové politiky. Možnost záporných sazeb sice byla několikrát zmíněna, avšak nalezení většiny v současném složení bankovní rady nevidím v tomto směru pravděpodobně.

Kurz koruny vůči euru se po volatilnějším začátku letošního roku zklidnil. Vzhledem k tomu, že koruna nyní na jedné straně nemá důvody oslabovat a na druhé straně je omezena hladinou 27 Kč/EUR, je pro nadcházející měsíce pravděpodobné obchodování české měny k euru na průměrné úrovni 27,50 Kč/EUR.


Zařazenočt 30.04.2015 15:04:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálakcentacz.cz/clanky-komentar-k-zasedani-bankovni-rady-ceske-narodni-banky-7.5.2015.html
AutorAKCENTA CZ


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V