Euro těží z výsledku 1. kola francouzských prezidentských voleb

• Do 2. kola francouzských prezidentských voleb postoupily E. Macron a M. Le Pen
• Ve francouzských volbách se hlasuje o euru, protože vítězství M. Le Pen by mohlo odstartovat definitivní rozpad eurozóny v podobě, jak ji známe dnes
• Největším rizikem pro společnou evropskou měnu v tuto chvíli představuje růst preferencí nacionalistické kandidátky M. Le Pen před 2. kolem prezidentských voleb

V 1. kole francouzských prezidentských voleb uspěli oba kandidáti, kterým předvolební průzkumy dávaly největší šance na postup do 2. kola. E. Macron získal 23,9 % a M. Le Pen 21,4 % hlasů. 2. kolo prezidentských voleb se koná 7. května a favoritem je jednoznačně proevropský E. Macron, kterému průzkumy přisuzují zhruba 60 % hlasů, zatímco protievropsky laděné M. Le Pen jen 40 %. Vítěztsví E. Macrona je pozitivní zprávou pro euro vzhledem k tomu, že jedním z hlavních cílů M. Le Pen je, aby Francie vystoupila z eurozóny. Z tohoto úhlu pohledu se tak ve francouzských volbách hlasuje o euru, protože vítězství M. Le Pen by mohlo odstartovat definitivní rozpad eurozóny v podobě, jak ji známe dnes.

S ohledem na poměrně velký rozdíl hlasů ve 2. kole ve prospěch E. Macrona by se v nadcházejících dvou týdnech mohlo dařit evropským akciovým trhům, dojít k poklesu výnosů jihoevropských státních dluhopisů a nelze vyloučit ani další posílení společné evropské měny vůči americkému dolaru.

Pokud se podíváme na devizový trh, tak vítězství E. Macrona v 1. kole prezidentských voleb pomohlo euru, které vůči dolaru otevíralo nad hladinou 1,09 USD/EUR, což je měsíční maximum společné evropské měny. Vzhledem k tomu, že zvolení proevropsky laděného kandidáta E. Macrona bylo očekáváno, tak další výraznější dopad na kurz eura očekávat spíše nelze. To však neznamená, že euro nemůže v závěru dubna a na začátku května vůči dolaru ještě mírně posílit. Výsledek 1. kola francouzských prezidentských voleb pomohl k ziskům i středoevropským měnám. Na mírně silnějších hodnotách v pondělí oproti pátku otevírala česká koruna, maďarský forint i polský zlotý.

Lze říci, že dopad výsledku francouzských voleb na euro je asymetrický. Tím je myšleno, že v případě realizace očekávaného scénáře je posílení eura výrazně nižší, než jaké by byly ztráty společné evropské měny v případě, že by do 2. kola postoupila M. Le Pen s J. L. Mélenchonem. Největším rizikem pro společnou evropskou měnu v tuto chvíli představuje růst preferencí nacionalistické kandidátky M. Le Pen před 2. kolem prezidentských voleb.


Zařazenopo 24.04.2017 15:04:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálakcentacz.cz/clanky-euro-tezi-z-vysledku-1.-kola-francouzskych-prezidentskych-voleb.html
AutorAKCENTA CZ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V