Illinois chce být jedním z vodíkových hubů v USA

Illinois chce být jedním z vodíkových hubů v USA

31.05.2023 / 23:15 | Aktualizováno: 02.06.2023 / 04:28

Nejbohatší středozápadní americký stát chce být jedním z nových vodíkových hubů v USA. Do vodíku jako budoucího zdroje energie jsou v tomto státě vkládány velké naděje. Díky tomu se otevírají nové možnosti česko-americké spolupráce mimo jiné i ve vědecko-výzkumné oblasti.

V posledních letech se čím dál tím více zdůrazňuje role vodíku jakožto zdroje, který nahradí fosilní paliva. Do popředí zájmu se dostává zejména v souvislosti s globálním úsilím o dekarbonizaci. Na federální úrovni americká administrativa již v roce 2021 představila infrastrukturní balík, který počítá s investicemi ve výši 1 bilion USD, v rámci kterých značná část finančních prostředků půjde právě na podporu projektů a iniciativ zacílených na dekarbonizaci. Na úrovni státu byl v témže roce představen tzv. Zákon o klimatu a spravedlivých pracovních místech (Climate and Equitable Jobs Act), kterým si Illinois předsevzal vyrábět do roku 2050 energii jen z bezuhlíkových zdrojů.

Jedním z konkrétních kroků, ze kterého je patrné, že to v Illinois myslí s vodíkem vážně, je skutečnost, že v červnu loňského roku byla illinoiskou Sněmovnou reprezentantů zřízena Pracovní skupina pro vodíkovou ekonomiku (Hydrogen Economy Task Force). Pracovní skupina sleduje čtyři hlavní cíle. Tím prvním a klíčovým cílem je vytvoření vodíkového hubu v Illinois. Tím druhým je identifikovat příležitosti pro aplikaci vodíku v průmyslu, dopravě, zemědělství i dalších sektorech a s tím souvisí i cíl třetí – zmapovat překážky, které naopak širokému použití vodíku brání. Posledním cílem je každoročně vydávat doporučení adresovaná guvernérovi a Sněmovně reprezentantů. Pracovní skupina pro vodíkovou ekonomiku je tvořena dvaceti čtyřmi členy, kteří zastupují zájmy napříč politickou, ekonomickou, akademickou i vědecko-výzkumnou scénou tohoto středozápadního amerického státu.

Složení pracovní skupiny reflektuje, že do debaty o budoucnosti vodíku jsou zapojeni stakeholdeři napříč odvětvími a dochází k tolik kýženému propojování diskuse mezi firmami a vědecko-výzkumnými institucemi. Právě probíhající zvýšený zájem o vodík a vodíkové technologie tak přináší nové možnosti spolupráce i pro české subjekty, a to zejména ve vědecko-výzkumné oblasti. V květnu 2023 se v rámci projektu ekonomické diplomacie konala incomingová mise v oblasti mobility do České republiky. Mobilita – a v užším pojetí doprava - je jedním ze sektorů, ve kterém se přepokládá široké uplatnění vodíku. Mezi účastníky mise byla i illinoiská společnost, která má s ohledem na své zaměření – udržitelné technologie pro nakládání s energiemi, odpadem a vodou – s mobilitou na první pohled jen málo společného. Opak je však pravdou. Zástupce firmy přicestoval do České republiky s cílem najít partnery primárně v oblasti vědecko-výzkumné. Firma by ráda podpořila výzkum zaměřený na široké uplatnění vodíku napříč sektory z různých úhlů pohledu, a to v kontextu evropské legislativy. Otevírá se tak možnost propojení americké firmy s českou vědou. V případě zájmu o více informací se, prosím, obracejte na Generální konzulát České republiky v Chicagu.

Illinois vysílá signál, že se chce profilovat jako jedno z vodíkových center v USA. Naznačuje to i mimo jiné skutečnost, že Středozápadní aliance pro čistý vodík (The Midwest Alliance for Clean Energy) je aktuálně mezi více než třiceti uchazeči o finanční prostředky z programu amerického Ministerstva pro energetiku v hodnotě 7 mld. USD pro zřízení šesti až deseti vodíkových hubů (tzv. H2Hubs) po celých Spojených státech amerických. Jde o jednu z vůbec nejvyšších investic Ministerstva pro energetiku, která je financována z infrastrukturního balíku prezidenta Bidena. Hub bude tvořit kompletní infrastruktura potřebná pro výrobu a distribuci vodíku včetně sítě producentů a spotřebitelů v místě. Illinoisané věří, že právě jejich stát bude schopen efektivně využít stovky milionů dolarů z federálních zdrojů na podporu prosperující vodíkové ekonomiky. Jejich vize je založena zejména na významném zastoupení jaderné energie v energetickém mixu státu a potenciálu zvyšování podílu obnovitelných zdrojů. Tato vize je příležitostí i pro české subjekty, které mohou být v různých podobách u toho.

Monika Bokšová, Generální konzulát v Chicagu



Zařazenopá 02.06.2023 04:06:00
ZdrojMZv ČR v Chicagu
Originálmzv.cz/chicago/cz/obchod_a_ekonomika/illinois_chce_byt_jednim_z_vodikovych.html

Související témata

Volkswagen a USA | Volby USA | Volkswagen a USA | USA

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V