ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  12.04.2023 09:04:00

Počet zahájených bytů v Plzeňském kraji převýšil dokončené

Počet zahájených bytů v Plzeňském kraji v roce 2022 převýšil počet bytů dokončených. Region se s mírným nárůstem dokončených bytů zařadil až na desáté místo mezi kraji. Mezi okresy bylo nejvíce bytů dokončeno v Plzni-městě, ale k nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo na Domažlicku. U zahájených bytů byl nejvyšší počet i meziroční nárůst v okrese Plzeň-město. Počet zahájených bytů vzrostl oproti roku 2021 jen v 5 ze 14 krajů a Plzeňský region se zařadil na čtvrté místo.

V Plzeňském kraji byla zahájena výstavba 2 811 bytů, nová výstavba z nich činila 90,1 % a 9,9 % připadlo na změny bytů již dokončených staveb. Jednalo se o pátou nejvyšší hodnotu v České republice. Podíl Plzeňského kraje na všech zahájených bytech v ČR dosahoval 6,7 %. Nejvyšší hodnota počtu zahájených bytů byla mapována v krajích Středočeském (7 551), Hl. městě Praha (6 490) a Jihomoravském (5 990), což v podstatě odpovídá atraktivitě území a poptávce obyvatel. Naopak nejméně bytů bylo zahájeno v kraji Karlovarském (845). V Plzeňském kraji došlo v roce 2022 k razantnímu navýšení zahájených bytů v nových bytových domech, oproti roku 2021 došlo k nárůstu z 659 zahájených bytů v nových bytových domech na 1 217, tedy navýšení o 84,7 %. Nepatrný podíl ještě tvořily zahájené byty v nebytových budovách, celkem to bylo v roce 2022 v kraji 54 bytů, meziročně tento počet značně poklesl (o 42,6 %).

Meziročně došlo v rámci Plzeňského kraje k nárůstu počtu zahájených bytů o 244. Hlavní podíl na tomto navýšení nese především zahájení výstavby v okrese Plzeň-město (986 bytů), která vzrostla oproti předchozímu roku o 64,6 %. Další nárůst byl zaznamenán v okresech Klatovy (o 37,7 %) a Plzeň-jih (o 35,5 %). V ostatních okresech došlo meziročně k poklesu, nejvýrazněji v okresech Rokycany (o 35,5 %) a Tachov (o 23,6 %). Přestože v okrese Plzeň-sever byl zjištěn propad zahájených bytů oproti roku 2021, celkově se okres umístil na druhém místě s počtem 624 zahájených bytů. Třetí místo obsadil Plzeň-jih s 351 zahájenými byty.

Výstavba bytů v nových rodinných domech dominovala v okrese Plzeň-sever, kde byla v roce 2022 zahájena výstavba 320 bytů. Druhým okresem s nejvíce zahájenými byty v rodinných domech se stal okres Plzeň-město (254 bytů). Nejvýraznější výstavba bytů v nových bytových domech byla zaznamenána v okrese Plzeň-město (798 bytů) a došlo zde k výraznému nárůstu ve srovnání s rokem 2021 (331 bytů). Z meziokresního srovnání je zřejmé, že se zahájilo nejméně bytů v bytových domech v okresech Domažlice (10 bytů) a Tachov (28 bytů), v okrese Rokycany dokonce nebyla zahájena výstavba žádného bytového domu.

K nárůstu zahájené bytové výstavby došlo pouze u 5 ze 14 krajů České republiky. V Plzeňském kraji došlo k meziročnímu navýšení o 9,5 %, čímž se dostal na čtvrté místo. Na prvním místě s nejvyšším meziročním nárůstem zahájených bytů se umístil kraj Olomoucký (o 33,4 %), na druhém místě Moravskoslezský (o 22,8 %) a třetí byl kraj Ústecký (o 21,8 %). V ostatních krajích (kromě Jihomoravského) zahájená bytová výstavba meziročně klesla, nejvíce v Hl. městě Praze (o 31,3 %), Jihočeském kraji (o 31,1 %) a na Karlovarsku (o 10,5 %).

Dokončená výstavba v Plzeňském kraji se v mezikrajském porovnání s nárůstem o 4,4 % zařadila až na desáté místo. Pouze ve dvou krajích byl mapován v porovnání s předchozím rokem pokles počtu dokončených bytů, a to na Vysočině (o 2,9 %) a v Jihomoravském kraji (o 2,4 %). V ostatních krajích ČR došlo k nárůstu dokončených bytů, nejrazantnější zvýšení bylo zaznamenáno v krajích Karlovarském (o 52,4 %) a Olomouckém (o 32,7 %). V Plzeňském regionu došlo k meziročnímu nárůstu v šesti okresech, nejvíce na Domažlicku (o 51,1 %), Rokycansku (o 19,0 %) a Klatovsku (o 11,1 %). K poklesu počtu dokončených bytů došlo pouze v okrese Plzeň-sever, a to o 24,9 %.

Celkem byla v Plzeňském kraji v roce 2022 dokončena výstavba 2 519 bytů, jedná se o šestý nejvyšší počet v České republice. Zároveň se tak kraj podílel 6,4 % na celkové dokončené výstavbě v republice, která činila 39 402 bytů. Nejvíce bytů, konkrétně 49,2 %, bylo v Plzeňském kraji dokončeno v nových rodinných domech. Při zaměření na podrobnější regionální členění se nejvyšší hodnoty počtu dokončených bytů vyskytovaly v okrese Plzeň-město (906), nejméně jich pak bylo dokončeno na Tachovsku (148). Růst byl zaznamenán v šesti okresech ze 7 v kraji.

V Plzeňském kraji bylo dokončeno více bytů v nových rodinných než v nových bytových domech (rozdíl činil 221). Stav dokončených bytů v rodinných domech vzrostl oproti předchozímu roku jen mírně (nárůst o 36 bytů), počet dokončených bytů v bytových domech už narostl o něco více (o 15,2 %, tj. o 134 bytů). Mezi okresy došlo k poklesu dokončených bytů v rodinných domech pouze na Plzni-severu a Plzni-městě, v ostatních okresech byl zaznamenán nárůst. Nejvíce bytů v rodinných domech bylo dokončeno v okrese Plzeň-sever (277) a Plzeň-jih (205). Co do počtu dokončených bytů v bytových domech dominoval okres Plzeň-město (667), druhou příčku obsadil okres Klatovy se 144 dokončenými byty v bytových domech. Ve čtyřech okresech kraje byl zaznamenán nárůst, ve dvou došlo k poklesu a na Tachovsku zůstal počet stejný jako v předchozím roce. U dokončených bytů v nebytových budovách došlo v roce 2022 jen k nepatrnému meziročnímu nárůstu a v kraji jich bylo dokončeno 59.

Také v mezikrajském porovnání můžeme sledovat vyšší počet dokončených bytů v nových rodinných než v nových bytových domech až na Hl. město Prahu, kde byl v roce 2022 počet dokončených bytů v bytových domech dokonce téměř osmkrát vyšší než v rodinných. Nejvyrovnanější bylo množství dokončených bytů v rodinných a bytových domech v Olomouckém kraji (o 66 bytů více v rodinných domech), v ostatních krajích byl již rozdíl v počtu dokončených bytů v rodinných a bytových domech značný. Dokončenými byty v rodinných domech dominoval kraj Středočeský (5 200), druhé místo obsadil kraj Jihomoravský (2 397). Naopak dokončenými byty v bytových domech několikanásobně převyšovala ostatní kraje Praha.

Kontakt:

Mgr. Tereza Mildorfová
Krajská správa ČSÚ v Plzni
T: 377 612 108
E-mail:
tereza.mildorfova@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688