Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.04.2023 19:05:00

Gravitace ziskového trendu je velmi vysoká

Real Investment Advice v jedné své poslední analýze tvrdí, že „zisky nepřežívají recesi“. Přesněji bychom ale řekli, že zisky mají během recesí silnou tendenci klesat pod trend dlouhodobého růstu. A to asi není žádné překvapení. RIA na tuto historickou zkušenost evidentně upozorňuje v souvislosti se současnými úvahami o různých tvrdostech přistání amerického hospodářství. To vše by ale vlastně nemělo být tak důležité.

Jeden obrázek řekne více než mnoho slov, a ten dnešní demonstrující výše uvedené hovoří konkrétně následovnou řečí:
6
Zdroj: Twitter

Před časem jsem tu ukazoval podobný graf s dlouhodobým vývojem ziskovosti obchodovaných firem od Deutsche Bank. Ten vedle trendu ukazoval i tempo dlouhodobého růstu, které vycházelo na 6 %. RIA toto číslo nepřidává, mě z grafu zhruba vychází, že by se tu trendový růst pohyboval mezi 6 – 7 %. A obrázek ukazuje, že zisky sice dokážou po řadu let trend tím či oním směrem opustit, ale pak se k němu vzorně zas a znovu vracejí.

Pokud by zisky i dál dlouhodobě rostly o řekněme 6 % ročně, výrazně by to ulehčilo úvahy o hodnotě akcií. Modelová úvaha by pak mohla vypadat třeba následovně: Pokud by zisky rostly v průměru o 6 % ročně a neměl se měnit jejich poměr na příjmech, ekonomika bude také růst o 6 % ročně (nominální produkt). Bezrizikové sazby by pak rovnovážně byly také na 6 %. S rizikovou prémií trhu na 5,5 % a výplatním poměrem 40 % (poměrem dividend a zisků) by pak bylo férové PE amerického trhu na 7,27.

Výše uvedené není pokusem o utramedvědí argument. Je to „jen“ jeden z pomyslných rovnovážných stavů, kdy zisky rostou stejně rychle jako ekonomika a výnosy dluhopisů se rovnají tomuto nominálnímu tempu růstu. Hlavně tím ale ukazuji, že (i) i kdybychom věděli, že zisky porostou dlouhodobě o 6 % ročně, stále při nějakých pokusech o valuaci musíme pracovat s řadou dalších předpokladů a odhadů, na které výstupy reagují velmi citlivě. Jinak řečeno, úvaha se zjednodušuje, ale stále je to jen sled volných předpokladů a jejich důsledků. A také je z uvedeného samozřejmě zřejmé, že (ii) současné valuace (PE kolem 17) počítají s úplně jinými poměry uvedených proměnných. K tomu (iii) jsou výsledky velmi citlivé na velmi malé změny vstupních proměnných.

Pokud bychom třeba nechali 6 % dlouhodobý růst zisků, museli bychom pro PE na současných hodnotách počítat například ne s 6 % výnosy dlouhodobých dluhopisů, ale s cca 2,8 % výnosy (nebo nižšími rizikovými prémiemi a vyšším výplatním poměrem). Takový poměr „růst zisků/výnosy dluhopisů“ by pak byl udržitelný v celkově přívětivém prostředí – nízká inflace, růst podílu zisků na nominálním produktu... Takové prostředí tu skutečně bylo (nejde o finance fiction). Bude?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688