pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  05.01.2023 00:00:00

Nové vedení Brandýsa nad Orlicí chce zachránit místní sokolovnu

Nové vedení Brandýsa nad Orlicí chce zachránit místní sokolovnu

 

Do Brandýsa nad Orlicí přijel ve středu odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. S novým starostou Vítem Zabranským řešil především nastavení vzájemné spolupráce mezi krajem a městem, ve kterém se nachází krajský rehabilitační ústav, situaci místní sokolovny, péči o kulturní památky či modernizace krajských silnic.

„Místní samospráva je pro nás obzvláště v případě, kdy se ve městě nachází krajské zařízení, velmi důležitým partnerem. Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí je navíc pro město jako takové významným zaměstnavatelem, takže jsem přesvědčený, že bychom měli společně komunikovat velmi aktivně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Jednání s vedením města se zúčastnila také krajská zastupitelka a tajemnice Sokolské župy Východočeské-Pippichovy Lenka Pařízková. Místní sokolovna, dokončená v roce 1892 a adaptovaná na sokolovnu v letech 1925 až 1926, je totiž dlouhodobě ve špatném technickém stavu a de facto nemůže sloužit svému účelu. Budova je v majetku místní jednoty, která však na důležité stavební a záchranné práce nemá finanční prostředky. „Místní sokolská jednota se postupně oživuje, narůstá i samotná členská základna, která však musí vzhledem k nevyhovujícímu stavu objektu cvičit v pronajatých prostorách. Problém je jak se střechou, tak s vlhkostí či vytápěním,“ uvedla Lenka Pařízková. „Ve městě není alternativní prostor, kde by bylo možné pořádat kulturní akce jako například plesy či různé komornější koncerty a představení. Proto se budova sokolovny pro tyto účely nabízí. Město ve spolupráci s jednotou by nyní mělo připravit kalkulaci na nezbytné práce a stavební úpravy, o kterých bychom následně mohli jednat,“ řekl Martin Netolický.

Toho starosta Vít Zabranský informoval o záměru města na regeneraci panelového sídliště nedaleko nádraží. „Jedná se o dva roky starý projekt, který v tehdejších cenách vyšel 36 milionů korun, což je pro rozpočet našeho města bez dotačních prostředků opravdu složité. Nehledě na to, že ceny od té doby výrazně narostly. Proto řešíme jednak etapizaci celého projektu a jednak potenciální dotační možnosti v rámci národních, ale i evropských dotací,“ řekl starosta Zabranský.

Vedle zámku, který je v soukromých rukách, se v Brandýse nad Orlicí nachází zřícenina hradu ze 13. století. Tato Národní kulturní památka v majetku města postupně prochází rekonstrukčními a sanačními pracemi za účelem zvýšení bezpečnosti a zpřístupnění veřejnosti. „Stejně jako v případě hradu Cimburk u Městečka Trnávka bychom mohli v rámci krajského rozpočtu pomoci městu s dílčími záchrannými pracemi, což v kombinaci se státními dotacemi může být významná pomoc pro oživení této turistické zajímavosti,“ řekl hejtman.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688