mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.12.2021 00:00:00

Příležitost pro české firmy: Bavorsko plánuje výstavbu stovek nových větrných elektráren

07.12.2021 / 09:30 | Aktualizováno: 07.12.2021 / 09:53

Bavorský ministr hospodářství, rozvoje venkova a energetiky Hubert Aiwanger (Svobodní voliči) deklaroval plán na výstavbu stovek nových větrných elektráren. Tento krok má významně přispět k realizaci transformace bavorského energetického sektoru směrem k využití obnovitelných zdrojů energie. Takto velká investice představuje výraznou příležitost i pro české firmy. S plánem ale ještě musí souhlasit větší koaliční partner, strana CSU.

V Bavorsku v oblasti výstavby větrných elektráren doposud platí pravidlo „10H“. Podle něj musí být turbína vzdálena od nejbližšího obydlí minimálně desetinásobek své výšky. Turbína o výšce 150 metrů tak musí být vzdálena od nejbližších obydlí alespoň 1 500 metrů. Toto pravidlo však silně omezuje výstavbu větrných elektráren; prakticky ji zastavilo. Ministr Aiwanger se proto zasazuje za zmírnění tohoto pravidla.

Ve svém plánu navrhuje Aiwanger vystavět stovky větrných elektráren v bavorských lesích, kde je pravidlo 10H podstatně menším problémem. Kromě rozvoje zelených energií poukazuje Aiwanger na další ekologické benefity. Místo stromových monokultur se na ploše kolem větrných turbín dají vysázet rostliny, které se stanou součástí životního prostředí pro řadu živočichů. Dále se výstavba vyplatí i pro majitele lesů, kteří by měli příjmy z pronájmu parkovacích míst u větrných elektráren. Podpora u obyvatel je při výstavbě v lesích vyšší než blíže u obcí a měst.

Vládní partner strany ministra Aiwangera, strana CSU, však zatím tento plán neodsouhlasila. Premiér Markus Söder je pro zmírnění pravidla 10H a pro výstavbu nových větrných elektráren, řada poslanců CSU je však prozatím k jakékoli změně pravidla 10H skeptická. Důležitým faktorem bude postoj nové německé vlády. Ve svých předvolebních vyjednáváních si nové vládní strany daly za cíl do budoucna využít dvě procenta plochy na větrné elektrárny. V případě uzákonění tohoto cíle by se zvýšil tlak na Bavorsko, aby podstatně zrychlilo výstavbu větrných elektráren.

Výstavba stovek nových větrných elektráren bude vyžadovat vysoké investice a různé typy technických, zemních a stavebních prací. Kromě stavby a instalace samotné větrné turbíny budou nutné různé subdodávky, lesnické práce, stavební práce na výstavbu plochy kolem turbín a na výstavbu dopravní infrastruktury a také práce na položení kabelů a připojení elektrárny k síti. Z toho důvodu je tento projekt atraktivní příležitostí pro české firmy z různých odvětví, například pro výrobce větrných turbín, lesnické podniky, stavební firmy či dodavatele kabelů.

Generální konzulát v Mnichově bude monitorovat politickou situaci a informovat na svém webu o vývoji přípravy tohoto plánu. V případě zájmu GK nabízí možnost získání bližších informací k případným budoucím zakázkám a relevantním kontaktním osobám.

 

Vypracovali: Petr Janoušek, Jan Kreuter, ekonomické oddělení GK Mnichov


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688