HEJTMANI POŽADUJÍ VÍC PENĚZ NA ROZVOJ ZDRAVOTNICTVÍ. OBČANÉ VŠECH KRAJŮ MAJÍ NÁROK NA STEJNĚ KVALITNÍ PÉČI

Tiskové zprávy Asociace krajů ČR

8.6.2021

HEJTMANI POŽADUJÍ VÍC PENĚZ NA ROZVOJ ZDRAVOTNICTVÍ. OBČANÉ VŠECH KRAJŮ MAJÍ NÁROK NA STEJNĚ KVALITNÍ PÉČI

HEJTMANI POŽADUJÍ VÍC PENĚZ NA ROZVOJ ZDRAVOTNICTVÍ. OBČANÉ VŠECH KRAJŮ MAJÍ NÁROK NA STEJNĚ KVALITNÍ PÉČIUpravit výzvy určené na rozvoj zdravotnictví v rámci dotačního programu REACT-EU tak, aby byly spravedlivě rozděleny do všech krajů. To je cílem Asociace krajů ČR. Požaduje proto po Ministerstvu zdravotnictví a po Ministerstvu pro místní rozvoj navýšení alokace v 98. výzvě tak, aby mohla být dotace poskytnuta všem žadatelům, kteří splní hodnotící kritéria. Odpadla by díky tomu nedůstojná soutěž v rychlosti klikání při podávání žádostí a peníze by se dostaly na všechny projekty. Srovnatelně kvalitní zdravotní péči by tak mohli mít obyvatelé všech krajů republiky. Na pravidelném jednání Asociace krajů ČR, které se konalo v úterý 8. června, se na tom shodli všichni hejtmani v čele s předsedou asociace Martinem Kubou. Svůj požadavek chtějí probrat s vládou během příštího týdne.


Ukázalo se, že v rámci stávajícího systému výzev by se na některé kraje vůbec nedostalo. To je z našeho pohledu velmi nešťastné, protože jsme přesvědčeni, že zdravotnictví má posilovat napříč celou republikou. Rozhodovat podle času podání je principiálně špatně, proto chceme jednat o možnosti uspokojit všechny přihlášené projekty. Řešit by se to dalo více způsoby. Jeden z nich už máme přislíben. Vláda se bude snažit doplnit tuto výzvu o pět a půl miliardy z dalších tranší Evropské unie,“ uvedl předseda asociace krajů Martin Kuba a upřesnil, že předmětem jednání s vládou bude také snaha vyjednat další peníze ze státního rozpočtu, aby byly podpořeny projekty opravdu ze všech krajů.
Obdobně funkční kritéria musí být podle hejtmanů nastavena i v následné 99. výzvě, aby ani zde nerozhodovala rychlost podání projektů, ale aby byla jasně nastavená regionální kritéria, jako třeba počet obyvatel 65+ v jednotlivých regionech. „V rámci jednání asociace krajů jsme se bavili o možnosti uspokojit více projektů díky finanční spoluúčasti žadatelů,“ nastínil Kuba s tím, že zapojení vlastních prostředků prokazuje zájem žadatelů o realizaci projektu. „V případě stoprocentní úhrady se do projektů vymýšlí i věci nadbytečné, což není účelné ani hospodárné,“ vysvětlil předseda asociace a upozornil, že celá věc je ještě v jednání a definitivní rozhodnutí musí teprve padnout.
Kraje se podle Kuby dále dohodly, aby část peněz z plánované 100. výzvy programu fixně směřovala na vybavení laboratoří na testování na koronavirus. Pokud chce stát v září při začátku školní roku testovat všechny žáky, za současných podmínek to není možné v krátkém časovém úseku stihnout. "Chceme proto, aby díky té 100. výzvě vznikla páteřní testovací síť pro navýšení kapacity PCR testů," uzavřel Kuba.
Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.


Zařazenoút 08.06.2021 12:06:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/verejnost-a-media/tiskove-zpravy-akcr/hejtmani-pozaduji-vic-penez-na-rozvoj-zdravot...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V