V Jílové u Prahy zvyšuje bezpečnost chodců nově nasvícený Oranžový přechod

14. 10. 2021

Ostatní Charita a sponzoring

V Jílové u Prahy zvyšuje bezpečnost chodců nově nasvícený Oranžový přechod

Jílové u Prahy - Nejvytíženější komunikací v Jílové u Prahy je bezesporu Pražská ulice, která prochází přímo historickým centrem tohoto královského zlatohorního města. Jeden z nejvyužívanějších přechodů pro chodce se pak nachází u křižovatky s ulicí Rudných dolů a právě ten je nyní nově označen dvěma oranžovými sloupy s osvětlovacími tělesy. Vedení města totiž uspělo v grantu Oranžový přechod a na realizaci nasvícení problémového přechodu získalo od Nadace ČEZ 120 000 korun.

„Ulice Pražská je vlastně silnicí II/105, spojuje nás na jedné straně s Prahou a na druhé s Neveklovem a Týncem nad Sázavou. Měsíčně jí projede na 250 000 vozidel. Přechod u křižovatky s ulicí Rudných dolů zase navzájem propojuje důležité části města, ve kterých se například nacházejí mateřské školy, základní škola, různé služby a obchody, lékárny, zdravotní středisko, pošta ale třeba i náměstí s městským úřadem, informačním střediskem a regionálním muzeem. Přechod je tudíž hojně využíván nejen místními, ale i návštěvníky města. Vzhledem k velkému dopravnímu zatížení byl přitom nepřehledný a nebezpečný, a to zejména ve večerních, nočních či časných ranních hodinách. Díky nemalému finančnímu přispění Nadace ČEZ se nám podařilo zrealizovat jeho nasvícení tak akorát. Tedy v podzimním čase, kdy se již brzy stmívá a později rozednívá,“ kvitoval Pavel Pešek, starosta Jílové u Prahy.

Nadace ČEZ osvětluje pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP a na základě znalostí a doporučení místních samospráv přechody pro chodce od roku 2013. „Celá pětina smrtelných nehod chodců se odehraje na vyznačených přechodech, nejvíce jich je za šera či v noci při snížené viditelnosti, kdy řidič při chvilkové nepozornosti chodce prostě přehlédne. Proto v duchu motta „Vidět a být viděn“ podporujeme města a obce v budování osvětlených přechodů v místech, kde se pohybuje hodně lidí a hlavně děti,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. „Grantové řízení Oranžový přechod je proto zaměřeno na podporu zvyšování bezpečnosti chodců formou instalace osvětlení přechodů jak v zastavěných oblastech, tak i mimo ně. Někde se přitom samosprávám úspěšně daří nasvítit v rámci jednoho grantu hned několik přechodů a zároveň také uspět s žádostí o nový grant v dalším časovém období.“

Dobře osvětlené přechody přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Ve Středočeském kraji již pomohla Nadace ČEZ díky grantu Oranžový přechod nasvítit a lépe tak zabezpečit frekventované přechody pro chodce ve městech Benešov, Březnice, Dobříš (2x), Jesenice, Jílové u Prahy, Kladno, Mělník (zatím 10x, další dva přibydou v roce 2022) a Příbram, dále v obcích Chlumín (2x), Studeněves (2x), Chýně (zde se ovšem o realizaci přechodu zasloužili uživatelé mobilní aplikace Nadace ČEZ EPP-Pomáhej pohybem), Husinec, Líbeznice, Tlustice, Bořanovice, Mukařov a Kamenice.

Ota Schnepp , mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy


Zařazenočt 14.10.2021 16:10:00
ZdrojČEZ - Tiskové zprávy
Originálcez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/v-jilove-u-prahy-zvysuje-bezpecnost-chodcu-nove-nasviceny-oranzov...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.