Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.07.2021 17:12:36

Přeceňovaný Marshallův plán?

Evropa se devátého května 1945 probudila do míru, ale finančně byla zruinovaná. Produkt na hlavu dosáhl 30 % amerického produktu na hlavu, přitom v roce 1933 byl na více než dvojnásobné úrovni. Poukazují na to ekonomové ze St. Francisco Fed, kteří se následně zamýšlí nad významem Marshallova plánu. Docházejí k závěru, že může být při hospodářské obnově Evropy notně přeceňován.

Pro financování rekonstrukce Evropy byl v USA vytvořen takzvaný Marshallův plán a byla založena Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj - International Bank for Reconstruction and Development (IBRD). Ta dnes funguje jako Světová banka. Ekonomové k tomu dodávají, že v případě Evropy mělo teoreticky dojít k tomu, že její investiční potřeby přilákají kapitál ze zahraniční a tato ekonomika bude dosahovat obchodních deficitů tak, jak by do ní proudilo zboží ze zbytku světa. Jenže to se nestalo, například americké exporty do Evropy mezi roky 1947–1950 dokonce klesly.

Absence přílivu kapitálu do Evropy je podle ekonomů zarážející. Jednak by se dalo předpokládat, že poničené továrny a výrobní zařízení budou vyžadovat dovozy ze zahraničí, včetně importů zařízení, které by bylo potřeba pro rekonstrukci. A k tomu byla v USA schválena zmíněná finanční pomoc - Marshallův plán dohromady s financemi od IBRD by Evropě poskytly dostatek dolarů na dovoz potřebného zboží. Výsledkem by byly vysoké importy a obchodní deficity, ale ty v praxi nevznikaly. To vše podle ekonomů naznačuje, že Marshallův plán a IBRD „hrály při rekonstrukci v Evropě menší roli, než se běžně domníváme.“ Jinak řečeno, obnovu své ekonomiky si zajistila převážně Evropa sama.

Marshallovu plánu se věnují i jiné studie. Například Curt Tarnoff ve své analýze „The Marshall Plan: Design, Accomplishments, and Significance“ z roku 2018 dochází k podobnému závěru, jaký byl prezentován výše. Tento ekonom píše, že americká pomoc měla některé „pozitivní výsledky“, ale povětšinou představovala spíše „impuls, který dal do pohybu události, které nakonec vedly k úspěchu.“

Ekonom k tomu dodává, že když Mashallův plán končil, nacházela se průmyslová a zemědělská produkce v Evropě na výrazně vyšší úrovni. Došlo ke znatelné liberalizaci a ekonomické integraci. K tomu někteří historikové hovoří o pozitivním dopadu plánu na politický rozvoj některých evropských zemí. Podle jiných názorů plán přispěl ke stabilitě a tím „pomohl oslabit vliv některých komunistických stran“.

Následující graf ukazuje vývoj evropské průmyslové a zemědělské produkce v Evropě:

Marshallův plán Evropa hospodářství

Zdroj: St. Lous Fed, The Marshall Plan: Design, Accomplishments, and Significance



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688