Eurohold kvůli nákupu bulharských aktivit ČEZ zvýšil kapitál

Bulharská finanční a pojišťovací společnost Eurohold zvýšila kapitál, aby mohla financovat nákup bulharských aktivit české firmy ČEZ. Díky prodeji 63 milionů nových akcií ze 79 milionů nabízených za cenu 2,5 leva získala 157,5 milionů leva (asi dvě miliardy Kč). Tržní kapitalizace firmy tak nově činí 650 milionů leva. O sdělení Euroholdu informovala včera agentura Reuters. Eurohold přišel se záměrem opatřit si kvůli ČEZ další peníze na sofijské akciové burze počátkem března, obchod chce uzavřít do konce července.

Bulharský energetický regulátor povolil firmě ČEZ prodat její aktivity v Bulharsku skupině Eurohold letos v lednu. Umožnil tak dokončit transakci za 335 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Majetek firmy ČEZ zahrnuje i distribuční firmu, která dodává elektřinu více než dvěma milionům lidí.

Eurohold ve středu uvedl, že jeho hlavní akcionář Bulgarian Startcom Holding upsal 47 milionů nových akcií. Ve firmě si tak udrží kontrolní většinu s podílem přes 50 procent. Eurohold chce plánovaný obchod uzavřít do konce července i za pomoci bankovních půjček. Na financování bude spolupracovat se společností JP Morgan.

Celkové náklady na akvizici Eurohold odhaduje na 490 milionů eur. Zahrnují i finanční prostředky potřebné pro nabídku tendru menšinovým akcionářům ve dvou majoritních společnostech ČEZ a pro pokrytí některých jejich dluhů.

ČEZ podepsal s Euroholdem dohodu o prodeji aktiv předloni v červnu. Bulharský antimonopolní úřad nejprve transakci zablokoval, správní soud ale jeho rozhodnutí zrušil a úřad nakonec loni v říjnu transakci povolil. Lednový souhlas energetického regulátora byl posledním potřebným krokem před dokončením transakce.

Do balíku prodávaných firem patří společnost CEZ Bulgaria, která od roku 2005 zastupuje Skupinu ČEZ na bulharském trhu a koordinuje činnosti firem, dále CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria (od roku 2015 poskytuje informační a telekomunikační služby), Free Energy Project Orešec a Bara Group. Nejvýznamnější z nich je distribuční firma CEZ Razpredelenie Bulgaria.


Zařazenočt 08.07.2021 08:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4722524/eurohold-kvuli-nakupu-bulharskych-aktivit-cez-zvysil-kapital.html
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V