Největší světový smluvní výrobce čipů chystá rozšíření výroby, reaguje na globální nedostatek

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) investuje 2,89 miliardy dolarů (62 miliard Kč) do rozšíření kapacit. Rozhodla o tom správní rada podniku, který je největším smluvním výrobcem čipů na světě. Firma reaguje na globální nedostatek čipů, kvůli němuž zejména automobilky musely začít omezovat výrobu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

TSMC v krátkém sdělení uvedla, že správní rada schválila plán výdajů "za účelem instalace kapacit pro vyspělé technologie". Nic konkrétního k tomu neposkytla.

Podnik tento měsíc oznámil, že v příštích třech letech plánuje investovat 100 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč) do zvýšení kapacity ve svých závodech. Jen pár dnů předtím oznámil americký výrobce čipů Intel svůj plán, který počítá s investicí 20 miliard USD (429 miliard Kč) rovněž do zvýšení výrobních kapacit.

Výrobce nedostatkových čipů ,#TSMC zvýšil #zisk o pětinu, do zvýšení kapacit investuje 100 miliard #USD - https://t.co/LtAnD9GzIS pic.twitter.com/qm27Lx40uS


TSMC, k jejímž odběratelům patří například americké firmy Apple a Qualcomm, pracuje na zvýšení produktivity, aby zmírnila celosvětový nedostatek čipů. Upozornila nicméně, že potíže v dodavatelských řetězcích budou pravděpodobně znát ještě v příštím roce.

Tchajwanský podnik ale očekává "mnoho let růstových příležitostí" s tím, jak pandemie covidu-19 přispívá k růstu poptávky po čipech s pokročilou technologií. Ty se využívají například ve smartphonech a laptopech. Hospodaření TSMC ale podpořil i nedostatek čipů, který zpočátku donutil některé automobilky omezit výrobu, nyní ale negativně ovlivňuje i výrobce chytrých telefonů, laptopů a dokonce i domácích spotřebičů.

Nedostatek čipů ovlivňuje mnoho automobilek. Slovenská divize Volkswagenu dnes uvedla, že v závěru příštího týdne bude muset kvůli nedostatku čipů odstavit část produkce. K podobnému kroku přistoupila i německá automobilka Daimler, američtí výrobci aut General Motors a Ford, stejně jako česká Škoda Auto ze skupiny Volkswagen.


Zařazenočt 22.04.2021 15:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4657114/nejvetsi-svetovy-smluvni-vyrobce-cipu-chysta-rozsireni-vyroby-reaguj...
KategorieAkcie

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.