Ambice Španělska stát se lídrem v oblasti využití vodíku z obnovitelných zdrojů

Ambice Španělska stát se lídrem v oblasti využití vodíku z obnovitelných zdrojů

13.01.2021 / 10:05 | Aktualizováno: 13.01.2021 / 10:13

Téma ochrany životního prostředí, dekarbonizace a přechodu k zeleným zdrojům energie rezonuje ve španělské společnosti stále silněji, k čemuž významně přispívá i současná krize. Španělský post-kovidový plán stanoví právě téma ekologické tranzice jako jednu z hlavních priorit, společně s například digitalizací. Obrovský potenciál pro tento vývoj se skrývá též v „obnovitelném“ vodíku a Španělsko si je toho dobře vědomo.

Seznamte se: Vodík

Klíčovým faktorem pro dosažení klimatické neutrality by mohl být právě vodík, který nabízí celou řadu výhod a příležitostí při přechodu k udržitelné energetice. Tzv. „zelený“ vodík se vyrábí pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů a je zastánci zelené energetiky silně propagován, protože je bezemisní. Zároveň se může na rozdíl od elektřiny snadno dlouhodobě skladovat a je i dobře transportovatelný při využití stávající infrastruktury (např. plynovodů). Další výhodou je, že se dá využít v průmyslových odvětvích, jejichž dekarbonizace jinými technologiemi je nadále komplikovaná.

Španělsku v této záležitosti „hraje do karet“ jeho geografická poloha, která je klíčová pro to, aby se mohlo stát důležitým distributorem vodíku, jež se bude vyrábět pomocí obnovitelných zdrojů energie, které má země k dispozici. Problémem ovšem je, že tento potenciál není v současnosti dostatečně využíván a že realizace skutečné komerční produkce „zeleného“ vodíku může být ještě několik let daleko.

Co s tím Španělsko?

Potenciál vodíku si Španělé uvědomili již před delší dobou a rozhodli se na něj vsadit. K tomuto účelu schválila vláda na podzim roku 2020 dokument „Road Map: pro obnovitelný vodík“. Ten se tak stal součástí širší španělské strategie k dosažení 100% podílu obnovitelné elektrické energie a tedy i úplné dekarbonizace do roku 2050.

Mezi postupné cíle tohoto plánu patří mimo jiné i dosažení 25% zapojení vodíku do průmyslové výroby do roku 2030. K dosažení takto stanovených cílů bude nutné, aby soukromý sektor s podporou sektoru veřejného vyčlenil do roku 2030 potřebné investice ve výši přibližně 8,9 miliardy eur.

Kromě toho se plánuje získat z evropského fondu obnovy více než 1,5 miliardy eur právě na rozvoj produkce obnovitelného vodíku. Ten tak bývá stále častěji označován za motor ekologické transformace a ekonomické reaktivace Španělska s vysokou přidanou hodnotou. Podle premiéra Pedra Sáncheze Španělsko splňuje všechny předpoklady pro to, aby se stalo světovou velmocí čisté energie. Domnívá se také, že stejně jako je země lídrem v oblasti větrné energie, může hrát klíčovou roli i v oblasti „zeleného“ vodíku.

Nepřekvapuje tedy, že v plánu post-kovidové obnovy hraje právě vodík důležitou roli. Očekává se od něj, že může aktivovat, transformovat a především předefinovat španělskou ekonomiku, což je za současných okolností více než žádoucí. Kromě toho přispěje k tvorbě pracovních míst, hospodářskému rozvoji a posílí průmyslovou strukturu.

Vedle ji uvedeného formálního rámce daného ve schválené „Road Map“ se zdá, že Španělsko má i značnou dávku odhodlání nenechat si tentokrát ujet vlak.

Javier Brey, prezident Španělské asociace pro vodík (AeH2), uvedl, že cílem je nejen dekarbonizace všech odvětví pomocí obnovitelného vodíku, ale i pozice jeho hlavního vývozce prostřednictvím účasti na strategických projektech. Podle Breye je důležitá i podpora technologického vývoje, který usnadňuje spolupráci při realizaci první generace produktů, podobně jako investice do výrobních kapacit, aby se tento přechod urychlil. Žádoucí je také pomoc společnostem, malým i velkým, aby se dostaly na špičku ve výrobě potřebných zařízení a komponent. Ve střednědobém horizontu je třeba pracovat na udržení tempa technologického rozvoje.

Projekty ve Španělsku

Kapacit na výrobu a využití „zeleného“ vodíku ve Španělsku přibývá.

Mezi nejvýznamnější patří projekt v Puertollano v provincii Ciudad Real, kde společnost Iberdrola provozuje největší závod na výrobu „zeleného“ vodíku pro průmyslové použití v Evropě.

Společnost Repsol chce v letech 2021 - 26 investovat až 2,9 miliardy eur do zeleno-vodíkových projektů. Jedním z nich je výstavba jednoho z největších světových závodů na výrobu syntetických paliv na bázi zeleného vodíku, který má vyrůst v baskickém Bilbau.

Za zmínku stojí i projekt Green Hysland společnosti Acciona, který má díky solární energii produkovat na ostrově Mallorca až 300 tun vodíku ročně.

A to je pouze začátek. Přišel okamžik, kdy Španělsko může plně využít své přirozené kapacity obnovitelné energie a vyrábět vodík za konkurenceschopné ceny. To by mělo umožnit vytvoření průmyslového hodnotového řetězce národních společností, podpořit vznik pracovních míst a zařadit Španělsko mezi aktéry se špičkovou technologií.

Do přechodu k udržitelným zdrojům energie se zapojila řada předních španělských firem, které prostřednictvím evropské platformy Lean & Green usilují o snížení emisí CO2 o 20% v průběhu příštích pěti let v oblasti logistiky. Společnostem (např. Aguas Danone, Iveco, Logifruit, HMY, Refresco Iberia, Campofrío či Barcelonský přístav) účast na projektu přinese lepší image na trhu a posílí konkurenceschopnost ve srovnání s víceemisními konkurenty.

Vzestup vodíku byl nastartován, běží již plným tempem a těší se intenzivní podpoře španělské vlády. Také díky fondu obnovy EU vznikne vhodný prostor pro nové vodíkové projekty, které napomohou dekarbonizaci průmyslu, budou pohánět vozidla a Španělsko se díky nim přiblíží k vysněné bezemisní budoucnosti v roce 2050.

Máte ještě nějaké pochyby o tom, že Španělsko je právě tím místem, kde je třeba být, pokud má vaše firma inovativní řešení v oblasti vodíkových technologií?

Daniela Čapková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Madridu



Zařazenost 13.01.2021 10:01:00
ZdrojMZv ČR Madrid
Originálmzv.cz/madrid/cz/obchod_a_ekonomika/ambice_spanelska_stat_se_lidrem_v.html

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V