Globální reakce na koronavirus: Komise se připojuje k nástroji pro globální přístup k vakcíně proti COVID-19 (COVAX)

Humanitarian worker from the EU ©EC Audiovisual Service
©EC Audiovisual Service

Evropská komise dnes potvrdila svůj zájem o účast v nástroji COVAX, jehož cílem je zajistit spravedlivý přístup k cenově dostupné očkovací látce proti COVID-19 na celém světě pro každého, kdo ji potřebuje.

31/08/2020

Evropská komise dnes potvrdila svůj zájem o účast v nástroji COVAX, jehož cílem je zajistit spravedlivý přístup k cenově dostupné očkovací látce proti COVID-19 na celém světě pro každého, kdo ji potřebuje. V rámci globální reakce na koronavirus dnes Komise rovněž, coby součást úsilí týmu Evropa (Team Europe), oznámila příspěvek formou záruk ve výši 400 milionů eur na podporu nástroje COVAX a jeho cílů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová k tomu uvedla: „Jediným způsobem, jak překonat celosvětovou pandemii, je celosvětová spolupráce. Viděli jsme, jak svět v rámci globální reakce na koronavirus a kampaně „Globální cíl“ spojil své síly. Doposud bylo přislíbeno téměř 16 miliard eur a nejtalentovanější výzkumní pracovníci a organizace nyní společně vyvíjejí očkovací látky, testy a léčebné prostředky, které budou naším všeobecným a společným statkem. Komise dnes oznámila příspěvek ve výši 400 milionů eur na spolupráci v rámci nástroje COVAX při nákupu budoucích očkovacích látek ve prospěch zemí s nízkými a středními příjmy. Jsem přesvědčena, že nás to přiblíží k našemu cíli: porazit společně tento virus.“

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová doplnila: „Koronavirus můžeme porazit pouze na základě celosvětové spolupráce a solidarity. Potřebujeme inkluzivní mezinárodní přístup, a jak jsme dnes ukázali, tým Evropa – Evropská komise a členské státy EU – je odhodlán přispět k úspěchu nástroje COVAX a umožnit spravedlivý přístup k očkovací látce pro všechny lidi na celém světě.“ 

Komisařka pro mezinárodní partnerství Jutta Urpilainenová uzavírá: „Konec pandemie a udržitelné oživení hospodářství nastane, pouze pokud zajistíme spravedlivý přístup k očkovací látce proti COVID-19 po celém světě. Lepší a zdravější obnova se neobejde bez spolupráce s našimi partnerskými zeměmi“

Nástroj COVAX, jejž společně řídí Aliance pro vakcíny Gavi, Koalice pro inovace v připravenosti na epidemie (CEPI) a Světová zdravotnická organizace (WHO), má za cíl urychlit vývoj a výrobu očkovacích látek proti COVID-19 a zajistit spravedlivý a rovný přístup pro každou zemi na světě.

V rámci spolupráce EU (Komise, členské státy a evropské finanční instituce, zejména EIB), jejímž cílem je mobilizovat zdroje na globální reakci na koronavirus, plánuje Komise uvolnit až 400 milionů eur ve formě záruk na podporu nástroje COVAX a souvisejících cílů coby součást úsilí týmu Evropa. Podrobné podmínky účasti a příspěvku EU budou vypracovány v nadcházejících dnech a týdnech. Tým Evropa je připraven při práci v rámci nástroje COVAX využít své odborné znalosti a zdroje k urychlení a rozšíření vývoje a výroby očkovacích látek, jakož i k jejich globálním dodávkám pro občany na celém světě v bohatých i chudých zemích.

Účast EU v nástroji COVAX bude doplňovat probíhající jednání EU se společnostmi vyvíjejícími vakcíny. Cílem těchto jednání je přispět k celosvětovému úsilí a zvýšit výrobní kapacitu výrobců očkovacích látek.

Souvislosti:

Evropská komise je odhodlána zajistit, aby přístup k očkovací látce získal každý, kdo ji potřebuje, a to nejen doma, ale kdekoli na světě. Nikdo nebude v bezpečí, dokud nebudou v bezpečí všichni. Proto Komise okamžitě reagovala na výzvu WHO a od 4. května 2020 v rámci globální reakce na koronavirus, tj. opatření pro celosvětové oživení a pro všeobecný přístup k testům, léčbě a očkovacím látkám proti koronaviru, vybrala téměř 16 miliard eur.

Součástí globální reakce na koronavirus je i kampaň Globální cíl: Společně pro budoucnost (Global Goal: Unite For Our Future), kterou dne 28. května pod záštitou předsedkyně Ursuly von der Leyenové zahájila nevládní organizace Global Citizen.

Dne 4. května Komise rovněž navrhla rámec spolupráce s cílem sladit celosvětové úsilí a urychlit vývoj diagnostických a terapeutických prostředků a vakcín proti onemocnění COVID-19 a posílení zdravotnických systémů: Akcelerátor přístupu k nástrojům proti COVID-19 – Akcelerátor ACT.

Jeho jádro tvoří tři partnerství vycházející ze tří priorit globální reakce na koronavirus a sdružující zástupce odvětví, výzkumu, nadací, regulačních orgánů a mezinárodních organizací ke spolupráci na všech nezbytných krocích při zavádění nových nástrojů a řešení od výzkumu přes výrobu až po nasazení v praxi.

Nástroj COVAX je pilířem očkovacích látek v rámci Akcelerátoru ACT, tedy globální spolupráce, jejímž cílem je urychlit vývoj a výrobu testů, léčebných prostředků a očkovacích látek proti COVID-19 a zajistit spravedlivý přístup k nim.

Nástroj COVAX, jejž společně řídí Aliance Gavi, Koalice pro inovace v připravenosti na epidemie (CEPI) a WHO, byl spuštěn na konci dubna 2020 na akci spolupořádané generálním ředitelem Světové zdravotnické organizace, prezidentem Francie, předsedkyní Evropské komise a nadací Billa a Melindy Gatesových. Od té doby EU s Gavi, CEPI a dalšími zúčastněnými zeměmi aktivně spolupracuje na vytváření řídicí struktury COVAX a příslušných finančních nástrojů. Po dnešním vyjádření zájmu je stále třeba definovat konečné podmínky účasti EU.

Nástroj COVAX má za cíl nakoupit 2 miliardy dávek do konce roku 2021 prostřednictvím jednání v rámci diverzifikovaného portfolia dodavatelů očkovacích látek, které zahrnuje různé vědecké technologie, dodací lhůty a ceny. Nástroj COVAX je pojišťovacím mechanismem, který sníží riziko pro výrobce, kteří mají obavy z investic bez zajištěné poptávky, a pro země, které se obávají, že nezajistí přístup k perspektivní očkovací látce.

Další informace:

Globální reakce na koronavirus

Reakce EU na koronavirus

Strategie EU pro očkovací látky

 


Zařazenopo 31.08.2020 11:08:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200831_covid_cs

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.