TĚŽBA ZLATA POMÁHÁ RUSŮM ZÍSKÁVAT DEVIZY

TĚŽBA ZLATA POMÁHÁ RUSŮM ZÍSKÁVAT DEVIZY

Produkce zlata v Ruské federaci se za posledních 20 let ztrojnásobila. Země tak v tomto odvětví zaujímá třetí místo na světě. Díky konjunktuře na světovém trhu zlata se ruským těžařům daří investovat do dalšího rozvoje jeho těžby i zpracování.

Ilustrační foto: Shutterstock

Výhodou pro ně je, že se zlato prodává za devizy na světových trzích, zatímco veškeré náklady mají pouze v rublech. Podle Ruského statistického úřadu (Rosstat) vzrostla domácí produkce zlata v roce 2019 o 17 % ve srovnání s předchozím rokem. Podle údajů Svazu průmyslu zlata se ho v roce 2019 vyrobilo 350 tun, přičemž toto odvětví od roku 2017 stále intenzivně roste. Roste i export zlata – v roce 2019 to bylo 116 tun ve srovnání s 13,8 tunami v roce 2018. Ložiska zlata se nacházejí především na Sibiři, přičemž ale některé ruské firmy působí i v zahraničí.

Nejdůležitější je první desítka firem, která ovládá 67 % trhu a určuje směry rozvoje odvětví. Nejúspěšnější firma Poljus, která má druhé největší zásoby zlata na světě, loni zvýšila produkci o 16 % na 88,3 tuny. Druhá firma v pořadí – Polymetal – ji zvedla o 8 % na 40,9 tuny zlata. Třetí firma Norgold zvýšila produkci o 15 % na 32,4 tuny zlata.

ROZVOJ LOŽISEK

Růst produkce je dán předchozími investicemi do rozvoje ložisek a geologického průzkumu. Například firma Norgold investovala v loňském roce do geologického průzkumu 46,1 milionů dolarů. Firma Poljus postavila v předstihu zpracovatelský závod na teprve otevíraném ložisku. Dochází rovněž k modernizaci technologií.

Jedním z velkých problémů dalšího růstu těžby zlata jsou státem chráněné přírodní rezervace. Z toho důvodu je například jen ve Sverdlovské  oblasti blokováno přes 200 žádostí o průzkumné licence. Dalším „zakázaným územím“ jsou podle zákona z roku 2013 „rozsáhlé plochy lesů a porostů, které slouží k udržování půdy před erozí“. Takže firma paradoxně sice může obdržet průzkumnou licenci, ale zároveň dostane zákaz v daném terénu provádět technické práce.

VLIV KORONAVIROVÉ KRIZE

Vliv koronavirové krize se projevuje na odvětví produkce zlata dvojím způsobem. Z jedné strany se na ceně zlata pozitivně projevují aktivity přijímané mezinárodním bankovním sektorem. Z druhé strany naopak přijatá sanitární opatření mají negativní vliv na tempa těžby. Na některých ložiscích musely být dokonce celé kolektivy dány do karantény.

Odvětví je hodně závislé na zahraničním vybavení. Při současném propadu kurzu rublu se zdražil servis tohoto zařízení o zhruba 20 %. To povede, hlavně u menších firem, k pozastavení investic a celkově ke snaze nahradit zahraniční dodavatele domácími výrobci. Velcí hráči si však dokážou díky svému ekonomickému významu prosadit, že si potřebné technologie vybírají pouze podle jejich kvality, bez ohledu na vládou požadované domácí výrobce. Výhodou českých výrobců těžebních a hutnických technologií je, že si postupně budují své dceřiné firmy v Rusku a mohou tak nabízet své výrobky i v době, když Moskva prosazuje politiku „náhrady exportu“.

Martin Vlastník, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Jekatěrinburgu

&

Tweet

??

 

ministr Tomáš Petříček navštívil firmu Linet

The post TĚŽBA ZLATA POMÁHÁ RUSŮM ZÍSKÁVAT DEVIZY appeared first on MZV.


Zařazenočt 14.05.2020 14:05:00
ZdrojMZv ČR Export.cz
Originálexport.cz/aktuality/tezba-zlata-pomaha-rusum-ziskavat-devizy/
KategorieAktuality

Související témata

Těžba
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.