Investiční a obchodní příležitosti v zemědělském sektoru v Moldavsku

Investiční a obchodní příležitosti v zemědělském sektoru v Moldavsku

26.03.2019 / 10:21 | Aktualizováno: 03.05.2019 / 08:30

Ve dnech 13. – 16.3.2019 proběhla v prostorách kišiněvského výstaviště pravidelná mezinárodní specializovaná výstava MOLDAGROTECH. Výstava probíhá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Jedná se o jednu z významnějších výstav organizovaných v Moldavsku, které se účastní řada domácích i zahraničních vystavovatelů a také návštěvníků.

Letošního ročníku se, podobně jako i v posledních několika letech, zúčastnilo i několik českých společností, a to buď přímo či prostřednictvím svých obchodních partnerů v Moldavsku (Brunthaller - CS - s.r.o., Zetor tractors, a.s., SMS CZ s.r.o.). Nabízeny byly stájové technologie, traktory a další zemědělská technika.

Zemědělský sektor zaujímá v moldavském hospodářství stále velmi důležité místo, a to jak z hlediska podílu na tvorbě HDP (cca 10%), tak i z hlediska podílu ekonomicky aktivního obyvatelstva působícího v sektoru (necelých 33%).

V současné době probíhají v Moldavsku diskuse o nové koncepci rozvoje rostlinné výroby do roku 2025, která by měla řešit otázky rozvoje daného sektoru s přihlédnutím na zkušenosti a problémy z posledních let. Cílem nové koncepce má být zvýšení konkurenceschopnosti a udržitelného růstu sektoru. Dle odhadů by na rozvoj rostlinné produkce bylo celkem potřeba 14,4 mld. MDL (cca 880 mil. USD). Tato suma má zahrnovat založení nových sadů, rozvoj irigační infrastruktury, rozšíření rozlohy skleníků a rozvoj posklizňové infrastruktury, a to zvýšením kapacit chladících zařízení.

Program rozvoje zemědělského a navazujících zpracovatelského průmyslu na období 2019 – 2026 je připravován rovněž v mezinárodně neuznaném Podněstří. Důraz je kladen na rozvoj živočišné produkce, pěstování zeleniny a ovoce.

Zemědělský sektor představuje perspektivní oblast pro obchodní spolupráci a potenciálně i pro případné investice. Kromě plánů na rozvoj sektoru rostlinné produkce byla zahájena rovněž diskuse o podpoře a rozvoji živočišné produkce, která obecně bude vyžadovat značné investice do celé infrastruktury.

Velvyslanectví ČR v Kišiněvě může případným zájemcům nabídnout asistenci při jednáních s představiteli sdružení a asociací v zemědělském sektoru, v případě zájmu pomoci s organizací prezentace či účastí na výše uvedené specializované mezinárodní výstavě. Její podzimní část se uskuteční ve dnech 16. - 19.10.2019 v Kišiněvě, zájemci se mohou obrátit na organizátora výstavy Moldexpo S.A. případně na velvyslanectví (chisinau@embassy.mzv.cz).

Jan Husák, rada Velvyslanectví ČR v Kišiněvě



Zařazenopá 03.05.2019 10:05:00
ZdrojMZv ČR v Kišiněvu
Originálmzv.cz/chisinau/cz/cesko_moldavske_vztahy/ekonomika/plan_rozvoje_zemedelskeho_sektoru_v.html

Související témata

Investiční fondy
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V