Obchodní dohoda a dohoda o investicích mezi EU a Vietnamem

©EC AV Service

Evropská komise vítá dnešní rozhodnutí Evropského parlamentu, kterým schválil obchodní dohodu a dohodu o investicích mezi EU a Vietnamem. Obchodní dohoda mezi EU a Vietnamem by měla vstoupit v platnost v roce 2020 poté, co bude ve Vietnamu ukončen ratifikační proces.

12/02/2020

Obchodní dohoda odstraní prakticky všechna cla na zboží, s nímž se mezi oběma stranami obchoduje, a prostřednictvím silných, právně závazných a vymahatelných ujednání v oblasti udržitelného rozvoje zaručí dodržování pracovních práv, ochrany životního prostředí a Pařížské dohody o klimatu.

Komisař pro obchod Phil Hogan k tomu uvedl: „Dohoda mezi EU a Vietnamem má obrovský ekonomický potenciál. Profitovat z ní budou spotřebitelé, pracovníci, zemědělci i podniky. Nejde v ní ale jen o hospodářské přínosy. Je důkazem, že obchodní politika může představovat pozitivní sílu. Díky našim obchodním rozhovorům již Vietnam vyvinul značné úsilí o zlepšení svých pracovních práv. Jakmile začnou tyto dohody platit, budeme mít možnost reformy ve Vietnamu dále podporovat a monitorovat.“

Jedná se o nejkomplexnější obchodní dohodu mezi EU a rozvojovou zemí a tato skutečnost byla plně vzata v potaz: Vietnam odstraní svá cla postupně v průběhu delšího období 10 let, aby bylo možné zohlednit jeho rozvojové potřeby. Mnoho důležitých vývozních položek EU, jako jsou léčivé přípravky, chemické látky nebo strojní zařízení, však bude při dovozu osvobozeno od cla již ode dne vstupu dohody v platnost. Obchodní dohoda rovněž obsahuje zvláštní ustanovení ohledně necelních překážek v automobilovém průmyslu. Dále poskytne ochranu pro 169 tradičních evropských potravin a nápojů (známých jako chráněná zeměpisná označení) – např. víno Rioja nebo sýr Roquefort.

Podle obchodní dohody se evropské společnosti budou moci rovněž ucházet o veřejné zakázky vypisované úřady a státními podniky ve Vietnamu za stejných podmínek jako jejich vietnamské protějšky.

Dohoda nenabízí jen významné ekonomické příležitosti. Díky stanovení přísných norem v oblasti práce, ochrany spotřebitelů a životního prostředí také zajišťuje vzájemnou provázanost obchodu, investic a udržitelného rozvoje a zabraňuje při obchodu a investicích nežádoucímu podbízení.

Dohoda zavazuje obě strany k:

  • ratifikaci osmi základních úmluv Mezinárodní organizace práce (MOP) a dodržování, prosazování a účinnému provádění zásad MOP týkajících se základních práv při práci,
  • provádění Pařížské dohody a dalších mezinárodních dohod o životním prostředí a jednání ve prospěch udržitelné ochrany volně žijících a planě rostoucích druhů, biologické rozmanitostí, lesnictví a rybolovu a
  • zapojení nezávislé občanské společnosti do monitorování realizace těchto závazků oběma stranami.

Vietnam již pokročil při plnění některých závazků:

  • v červnu 2019 ratifikoval Úmluvu MOP č. 98 o kolektivním vyjednávání,
  • v listopadu 2019 přijal revidovaný zákoník práce,
  • potvrdil harmonogram pro ratifikaci zbývajících dvou základních úmluv MOP o svobodě sdružování a o nucené práci.

Obchodní dohoda rovněž obsahuje institucionální a právní vazbu na dohodu o partnerství a spolupráci mezi EU a Vietnamem, která umožňuje přijmout příslušná opatření v případě závažného porušování lidských práv.

Další kroky

Po schválení v Parlamentu může nyní Rada obchodní dohodu uzavřít. Poté, co obchodní dohodu ratifikuje také vietnamské Národní shromáždění, může vstoupit v platnost, k čemuž s největší pravděpodobností dojde počátkem léta 2020. Dohodu o ochraně investic s Vietnamem budou ještě muset ratifikovat všechny členské státy v souladu s příslušnými vnitrostátními postupy. Po ratifikaci nahradí dvoustranné dohody o ochraně investic, které s Vietnamem uzavřelo 21 členských států EU.

Souvislosti

Vietnam je po Singapuru druhým největším obchodním partnerem EU v rámci Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Vzájemný obchod zbožím dosahuje ročně hodnoty 49,3 miliardy eur, u služeb je to 4,1 miliardy eur.

Hlavními vývozními artikly z EU do Vietnamu jsou jednak špičkové technologické produkty včetně elektrických strojů a zařízení, letadel a automobilů, jednak farmaceutické výrobky. Vietnam vyváží do EU zejména elektronické výrobky, obuv, textil a oděvy, kávu, rýži, mořské plody a nábytek.

EU je jedním z největších zahraničních investorů ve Vietnamu – v roce 2017 činil celkový objem přímých zahraničních investic 6,1 miliardy eur. Většina investic EU se týká průmyslového zpracování a výroby.

Další informace

Zpráva: Obchodní dohoda a dohoda o investicích mezi EU a Vietnamem

Internetové stránky věnované obchodní dohodě mezi EU a Vietnamem

Informativní přehledy: výhody obchodní dohody mezi EU a Vietnamem, zemědělství, normy a hodnoty

Příklady malých evropských společností, které s Vietnamem obchodují

Obchod ve vašem městě: podrobné infopřehledy o obchodu jednotlivých zemí EU s Vietnamem

Infografika


Zařazenost 12.02.2020 01:02:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/czech-republic/news/200212_vietnam_cs
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V